< WRÓĆ DO Wydarzyło się

III edycja Kolacji degustacyjnej w Winnicy Turnau !

Wydarzyło się2018-11-03

Impresje kulinarno-muzyczne w Baniewicach !

 
Dnia 26 września w Baniewicach już po raz trzeci odbyła się „Kolacja degustacyjna w Winnicy Turnau”. Pomysłodawcą cyklicznych spotkań jest Andrzej Jakomulski szef kuchni Hotelu Leda w Kołobrzegu, który do tego pomysłu długo namawiał właścicieli Winnicy. Andrzej od początku wierzył w ten projekt, uważał że kolacja przygotowana przez szefów kuchni z regionu Pomorza Zachodniego, w miejscu gdzie produkuje się wino, to idealna forma promocji nowoczesnej kuchni polskiej i popularyzacja kultury picia polskiego wina.
Goście, którzy uczestniczą w "Kolacji degustacyjnej Winnicy Turnau" oprócz walorów smakowych mogą zapoznać się z procesem powstawania wina, odwiedzają miejsca gdzie jest produkowane, poznają nazwy szczepów, nowe technologie, a na zakończenie otrzymują dawkę doskonałej muzyki, która przenosi ich w zupełnie inny wymiar. 
 
 
 
Podczas trzeciej edycji autorskie dania przygotowywali :
 
Andrzej Jakomulski – Hotel Leda SPA**** Kołobrzeg , Mariusz Siwak – Hotel Park**** Szczecin, Jacek Krakowiak – Hotel Interferie Medical SPA**** Świnoujście, Adam Krzymkowski – The Lavender Wine & Kitchen oraz cukiernik Przemysław Góral – pomysłodawca i właściciel Pracowni Czekolady w Koszalinie. 
 

Menu przygotowane było z należytą starannością, dobrano składniki które dostępne są o tej porze roku, zgodnie z zasadą slow food, nie zabrakło również produktów z najwyższej półki, nawiązując do sprawdzonej szkoły francuskiej.
By podkreślić charakter dań, dobrano do nich wina Winnicy Turnau z rocznika 2017.
 
Kulinarną ucztę rozpoczęto od amuse bouche, w kształcie nadmorskiej perły, była to przegrzebka, bisk z homara, z dodatkiem szczawiku zajęczego, dla podkreślenia smaku polano wytrawnego Rieslinga 2017, o smaku jabłkowo-grefrutowym, który mocno orzeźwiał podniebienie.
 

 
Na przystawkę francuski przysmak foie gras, z krakersem, brukwią, miodem pitnym z pasieki Jarosa i jarskim jabłuszkiem, do niego podano wino o tajemniczej nazwie Szlachetny Zbiór 2017 – jest to wino dotknięte szlachetną pleśnią- botrytis cinera, o aromacie polnych kwiatów, z nutą pomarańczy, jego słodycz równoważy soczysty grejpfrut. 
 
 
Drugą przystawką był okoń bałtycki, który jest obecnie dość rzadką rybą, połączono go z dynią ptysiową, burakiem, ostropestem, miodem gryczanym i solanką kołobrzeską. 
 
 
Podano do niego delikatne Seyval Blanc 2017, które ma zbilansowaną nutę i francuską delikatność, pachnie pomarańczami, owocami mango i polnymi kwiatami.
 
Powszechnie wiadomo, że Polacy kochają zupy, zważywszy na porę roku podano pożywny krem z pasternaka, kozim serem i gruszki, walorów smakowych dodawały jej korzenne przyprawy goździk i cynamon.
Do zupy podano również wino, był to Hibernal 2017 - jego nazwa kojarzy się z hibernacją, ponieważ grona utrzymywane są do pierwszych mrozów, tworząc później wino białe, półwytrawne, z zapachami pokrzywy, marakui oraz liści czarnej porzeczki, jego kwasowość długo utrzymuje się na podniebieniu.  
 
                                                                                                   
Podczas Kolacji zaproponowano dwie odsłony dania głównego, najpierw był to filet z makreli, z puree ziemniaczanym z katsuobushi, ostrygą, z dodatkiem kawioru z limonki (finger lime).
Do ryby dobrano Solaris 2017 najbardziej popularne wino białe, wytrawne z charakterem, o słonecznym aromacie gruszki, brzoskwini oraz aronii,
 

 
Później comber z sarny, z białą smardzą, kasztanem, dynią, mięso polano sosem z ciemnych jeżyn. 
Po takim zestawie nie mogło zabraknąć wytrawnego, czerwonego wina - był to 
Rondo Reggent 2017 o intensywnym kolorze purpury z fioletowymi refleksami, w kieliszku odczuwalny był silny aromat beczki oraz malin, a także gorzkiej czekolady i papryki. Wino miało aksamitnym posmak.
 

 
Na zakończenie elegancki deser, który wszystkich wprowadził w zachwyt, był to orzech laskowy, z pomarańczą, rokitnikiem i czekoladą ruby -(różowa odmiana czekolady, pozyskiwana z ziaren rubinowego kakaowca, jest całkowicie naturalna, właśnie podbija rynek cukierniczy na świecie).
 
 
Słodkości dodało również wino Lodone 2017- obfite i soczyste z nutą miodu i skoszonego siana, pozyskiwane z zamarźniętych winogron i esencjonalnego soku, który został poddany procesowi fermentacji.
 
Zwieńczeniem Kolacji był oczywiście koncert Gwiazdy wieczoru - Grzegorza Turnaua, który zagrał swoje największe przeboje oraz popularne standardy jazzowe, a towarzyszył mu saksofonista Leszek Szczerba.
 
 
Partnerem Kolacji byli Lexus Szczecin i Toyota Leasing Polska, na tle Winnicy Turnau zaprezentowany został flagowy model LS.
 
 
 
Kolejna odsłona kolacji degustacyjnej w Winnicy Turnau już na wiosnę przyszłego roku !
Z naszej strony chcielibyśmy bardzo serdecznie podziękować całej Rodzinie Turnau za zaproszenie i przemiłą atmosferę podczas wieczoru !
 
 


KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.