< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Ogólnopolski Konkurs Barmański MINI Cup Poland 2018

Wydarzyło się2018-10-18
Pierwsze miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Barmańskim MONIN Cup Poland 2018, który miał miejsce 8 października 2018 w Centrum Konferencyjnym Nimbus w Warszawie, zdobyła Noemi Jarocińska z numerem 7 zdobywając 108 punktów na 135 możliwych. Nagrodą za zajęcie pierwszego miejsca jest wyjazd jako reprezentant Polski na globalnym finale MONIN Cup w dniu 12 grudnia w Paryżu oraz ekspres do kawy TreMini ufundowany przez Vergnano. 
 
Podczas Gali Finałowej konkursu w kategorii Short Drink zacięcie walczyło 24 uczestników z całej Polski wykonując na scenie 4 identyczne koktajle w określonym czasie zgodnie z nadesłaną recepturą. Tematem przewodnim tegorocznego MONIN Cup jest „mix your origins”, czyli odwołanie się do regionalnych smaków i produktów. Uczestnicy mieli za zadanie uwzględnić polskie akcenty w swoich recepturach. Zwycięski koktajl „Può ripetere” autorki Noemi na bazie syropu ogórkowego MONIN, wódki i kopru włoskiego otrzymał najwyższe noty degustacyjne w całym konkursie, co w połączeniu z wysoką oceną za technikę pozwoliło uczestniczce z numerem 7 zdobyć pierwsze miejsce z przewagą dwóch punktów. Jak sama zwyciężczyni tłumaczy: „può ripetere” w języku włoskim oznacza „proszę powtórzyć”, a inspiracją do tej nazwy byli znajomi, którzy po spróbowaniu poprosili o jeszcze, oraz obecny w recepturze koper włoski. Bazę alkoholową koktajlu stanowi odpowiednio dobrana polska wódka żytnia.
 
Miejsce II. zajęła Weronika Czudek z koktajlem „Yellow Heart” na bazie syropu MONIN Estragon, likieru MONIN Triple Sec i miodu pitnego. Trzecie miejsce zdobyła Aleksandra Binkowska, zwyciężczyni konkursu MONIN Cup Junior 2017, z koktajlem „Rose” z syropem różanym MONIN, ginem i sokiem jabłkowym Cappy w recepturze. Zdobywczynią IV. miejsca jest Wiktoria Zacher, która zaprezentowała drink „Biało Czerwona” na bazie puree MONIN Rabarbar, wódki i likieru wiśniowego. Wyróżnione miejsca zostały nagrodzone szkoleniami barmańskimi Stowarzyszenia Polskich Barmanów oraz Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów.
 
 
 
Po części konkursowej odbyło się Seminarium MONIN, które poprowadził Raphaël Duron, MONIN Beverage Innovation Manager z Francji. Oprócz prezentacji najświeższych trendów światowych w kategorii napojów alkoholowych goście mieli okazję na żywo obejrzeć proces wykonywania najciekawszych i innowacyjnych aplikacji wraz z komentarzem specjalisty.
MONIN Cup to prestiżowy konkurs dla młodych profesjonalnych barmanów w wieku 18 - 27 lat, którzy rywalizują w tworzeniu najlepszych receptur drinków przygotowanych w oparciu o produkty MONIN. MONIN Cup Poland 2018 jest już 4 edycją organizowaną przez SCM Sp. z o.o. Jest to największy ogólnopolski konkurs barmański cieszący się dużym zainteresowaniem na rynku HoReCa oraz wśród barmanów. W globalnym finale MONIN Cup w Paryżu udział biorą najlepsi barmani z całego świata wytypowani w ramach lokalnych eliminacji. Na reprezentantów z całego globu czekają także dodatkowe nagrody i atrakcje przygotowane przez MONIN.
 
Relacja video MONIN Cup Poland 2018: https://youtu.be/IhisSbynWbE
Pełna galeria zdjęć MONIN Cup Poland 2018: http://facebook.com/MoninPolska
I. miejsce Noemi Jarocińska nr 7 „Può ripetere”
• 20 ml syropu MONIN Cucumber
• 20 ml soki z limonki
• 40 ml wódki żytniej
• koper włoski
Metoda: wstrząśnięcie w shakerze z lodem
 
II. miejsce Weronika Czudek nr 10 „Yellow Heart”
• 5 ml syropu MONIN Estragon
• 10 ml likieru MONIN Triple Sec
• 15 ml miodu pitnego (trójniak)
• 30 ml świeżego soku z pomarańczy
• 5 ml świeżego soku z limonki
Metoda: wstrząśnięcie w shakerze z lodem
III. miejsce Aleksandra Binkowska nr 18 „Rose”
• 15 ml syropu MONIN Rose
• 25 ml soku jabłkowego Cappy
• 30 ml ginu london dry
• 15 ml świeżego soku  z limonki
• 2 gałązki rozmarynu
Metoda: ugniatanie w szkle i wstrząśnięcie w shakerze z lodem
IV. miejsce Wiktoria Zacher nr 1 „Biało Czerwona”
• 15 ml puree MONIN Rhubarb
• 20 ml wiśniowej wódki smakowej
• 15 ml aromatyzowanej wódki żytniej
• 20 ml soku żurawinowego
• 10 ml białka jajka
 
Metoda: wstrząśnięcie w shakerze z lodem
 
Firma SCM sp. z o.o. działa od września 2005 roku, a od lipca 2012 jest Wyłącznym Dystrybutorem Produktów MONIN na Polskę. Główne obszary działalności firmy to rozwój i kreowanie nowych rozwiązań w kategorii produktów i napojów dla kanału HORECA oraz doradztwo w zakresie ich przetwarzania. Zakupy i sprzedaż surowców rolnych oraz produktów gastronomicznych. Efektywne zarządzanie łańcuchem dostaw obejmującego produkty, opakowania i dystrybucję. Od kwietnia 2016 r. SCM  jest także wyłącznym importerem i dystrybutorem profesjonalnych urządzeń do mieszania napojów oraz potraw – marki Vitamix.
 
Organizator: SCM sp. z o.o.
Patronat honorowy: Ambasada Francji, Francusko-Polska Izba Gospodarcza CCIFP
Sponsor tytularny: MONIN
Partnerzy: Coca-Cola, Vergnano
Patroni merytoryczni: MSBiS, SPB
Patroni medialni: Warszawski Barman, Poradnik Restauratora, Nowości Gastronomiczne, Horecanet, Sweets Coffee, Świat Hoteli, Newsgastro, Papaja.pl, Przegląd Gastronomiczny
 
Po więcej inspiracji zapraszamy na nasza stronę:
www.scmpoland.pl ; www.facebook.com/MoninPolska  oraz  http://moninpolska.pl/blog/   
 
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.