< WRÓĆ DO Niebawem

Wiemy o co zawalczą restauracje podczas finałowej, XI gali Wine&Food Noble Night!

Niebawem2018-09-20


Niecały miesiąc dzieli nas od tegorocznej, XI Gali Wine&Food Noble Night, która odbędzie się 13 października 2018. W szranki jak co roku stanie dwunastu wybitnych kucharzy, którzy specjalnie na tę okazję wraz ze swoimi zespołami przygotują autorskie menu (przystawkę i danie główne).

 

To wyjątkowe wydarzenie wyróżnia skala przedsięwzięcia, jakość serwisu oraz dań i wyjątkowe nagrody dla zwycięzców, którzy wyjadą na zagraniczne staże i konferencje. Ale wcześniej  każdy z szefów staje przed zadaniem wyserwowania kilkuset dań dla gości w największej restauracji stworzonej specjalnie tylko na tę okazję.


W tym roku do Gali Finałowej zakwalifikowali się: Erwan Debono (Bez Tytułu, Warszawa), Arkadiusz Gawron (SmaQ Food&Wine, Katowice), Wiktor Ignaczak (ProVita, Kołobrzeg), Ernest Jagodziński (Autentyk-kuchnia i ludzie, Poznań), Jakub Kasprzak (Lumière, Baranowo), Robert Koczwara (Fiorentina, Kraków), Rafał Kopicki (PAPU, Warszawa), Mariusz Kucharczak (Boletus - Zamek Kliczków, Kliczków), Grzegorz Pawlik & Mateusz Suliga (Unicus Palace i Unicus, Kraków), Marcin Szwak (Chapeau Bas - Grand Lubicz, Ustka), Sebastian Truszkowski (Natura-Rosevia Resort, Rozewie) oraz Rafał Wałęsa (Sztuczka, Gdynia).


W kapitule Jury Profesjonalnego zasiądą: Adam Chrząstowski (Przewodniczący Jury Profesjonalnego, Ed Red), Maciej Dobrzyniecki (Prezydent założyciel i aktualny prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce), Agata Wojda (wieloletnia szefowa kuchni, m.in. Opasły Tom), Artur Zymerman (Prezes Zarządu Belvedere Gourmet Group), Jarek Walczyk (Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Szef kuchni i właściciel Pink Lobster), Maciej Barton (Szef kuchni Ostoja Chobienice) oraz gość specjalny, znawczyni międzynarodowej gastronomii - Esmeralda Capel (Współzałożycielka i dyrektor ds. relacji międzynarodowych w Madrid Fusión, dyrektor agencji PCYC).


W kulinarnym świecie każdy zna hiszpańskich braci Joana, Josepa i Jardi Roca oraz ich restaurację: El Celler de Can Roca (3* Michelin). Tym większą dumą napawa Organizatorów fakt, że staż w tej restauracji jest jedną z tegorocznych nagród w konkursie. Nagrodę ufundowała Akademia Gastronomiczna w Polsce. El Celler de Can Roca jest słynna na cały świat nie tylko z powodu 3* Michelin, ale również dlatego, że dwukrotnie zwyciężyła w rankingu The World’s 50 Best Restaurants, a od kilku lat utrzymuje się w ścisłej czołówce zestawienia.


Dzięki uprzejmości Akademii Gastronomicznej w Polsce wśród nagród znajdą się również staże w jednej z restauracji Paco Péreza posiadającego łącznie 5* Michelin, a ufundowane przez Noble Bank - gospodarza wydarzenia.
Obecność Esmeraldy Capel w jury zapowiada nagrodę w postaci udział w międzynarodowych targach gastronomicznych – Madrid Fusión.


Ponadto na zwycięzców XI edycji konkursu czeka staż w restauracji Northcote (1* Michelin) w Wielkiej Brytanii. Staż ufundowany przez L’Officiel Polska oraz Gościnność.


Kolejną z nagród w XI edycji konkursu jest udział w szkoleniu  MADE Progress. Platforma MADE Progress oferuje programy rozwojowe oraz jednodniowe szkolenia, które są odpowiedzią na wyzwania, z którymi przedsiębiorcy i restauratorzy konfrontowani są każdego dnia.


Na zwycięzców czekają także ekspresy z kompletem kawy w kapsułkach ufundowane przez Nespresso. Fundatorami nagród są również Diageo Polska oraz Winkolekcja.
Trudne zadanie wzbudzenia zachwytu gości stoi nie tylko przed Wielką Dwunastką szefów. Jaką scenografią Organizatorzy planują w tym roku zaskoczyć ? Rąbka tajemnicy uchyla Edyta Brykała, prezes zarządu Noble Concierge:


Rokrocznie staramy się zachwycić gości Noble Night niezwykłą stylizacją wnętrza. Zaproszeni goście do tej pory wspólnie z nami mieli okazję odwiedzić: Ogrody Sztuk Wszelakich (2013), Wielkomiejską dżunglę (In the Big City 2014), Casino à la James Bond (2015) czy przestrzeń rządzoną przez Żywioły Natury (2016). Zeszłoroczna jubileuszowa edycja pod hasłem C’est Chic! miała paryski sznyt. W tym roku goście Noble Banku zostaną dosłownie oczarowani, bowiem inspiracją dla scenografii i samej koncepcji wydarzenia był kalejdoskop; prosta ale jakże stymulująca kreatywność zabawka i jej niezwykła właściwość: jeden nią obrót a z kilku prostych elementów tworzy się za każdym razem inny, wielobarwny obraz.”
 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Niebawem
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.