< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Kolacja Mistrzów – Polskie Ryby i Skorupiaki

Wydarzyło się2018-08-28

 

 
W sobotę, 25 sierpnia 2018 w Restauracji Barka Tumska – SŁODOWA 10 miał miejsce wyjątkowy event kulinarny: Kolacja Mistrzów – Polskie ryby i skorupiaki. Jak sama nazwa wydarzenia wskazuje zostało ono przygotowane przez uznanych i cenionych Szefów Kuchni

• Mariusz Kucharczak:
Szef Kuchni Grupy LEO (Zamek Kliczków, Folwark Książęcy, Karczma Młyńska – Hotel Tumski, Barka Tumska – SŁODOWA 10)

• Zbigniew Jóźwiak:
Head Chef restauracji Barka Tumska – SŁODOWA 10

• Łukasz Wącirz:
Szef Kuchni w Avocado Restaurant & Wine. (Doświadczenie kulinarne zdobywał w polskich i zagranicznych restauracjach. Tytan pracy, młody, uzdolniony i wielokrotnie wyróżniany w międzynarodowych konkursach)

• Jakub Kojder:
Sous Chef w Restauracji Bottiglieria 1881. Młody, zdolny, utalentowany. Tak w kilku słowach można określić tego człowieka. Gotowanie to jego żywioł oraz pasja, a Restauracja Bottiglieria 1881 umożliwia mu połączenie pracy i ambicji.

Menu serwowane na kolacji:
Przystawka I – Mariusz Kucharczak:
Potrawka ze ślimaków z kurkami i popcornem z kaszy gryczanej w kwaśnej śmietanie i młodym majeranku
WINO – Estampa Reserva Cabernet Sauvignion (wino czerwone, wytrawne, Chile)
Przystawka II – Łukasz Wącirz:
Okoń z avocado, rzodkiewką, ogórkiem, dzikim ryżem i jabłkiem
WINO – Mesta Tempranillo Rose BIO (wino różowe, wytrawne, Hiszpania)
Zupa – Jakub Kojder:
Zupa z wędzonego węgorza z dashi
WINO – Forster Qualitatiswein TrockenRiesling (wino białe, półwytrawne, Niemcy)
Danie główne I – Mariusz Kucharczak:
Sum z rakami, pietruszką i selerem naciowym z jabłkiem
WINO – Estampa Reserva Viognier Assemblage(wino białe, wytrawne, Chile)
Danie główne II – Jakub Kojder:
Turbot bałtycki z ziemniakami i miso
WINO – Mesta Verdejo BIO (wino białe, wytrawne, Hiszpania)
Deser – Łukasz Wącirz:
Bliny z białą czekoladą, avocado, gruszką, leszczyną i kawiorem
WINO – Duc de Foix Cava Brut (wino białe, musujące – Hiszpania)
Całe menu przygotowanie specjalnie na tą kolację nawiązywało do niezwykłej lokalizacji całorocznej  restauracji na rzece Odrze, Barki Tumskiej – SŁODOWEJ 10 i bliskości malowniczego Ostrowa Tumskiego.
 
Taki event kulinarny to dopiero początek tego, co dla Was szykujemy w sezonie 2018/2019!

 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS