< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Odszedł wybiny francuski szef kuchni Joël Robuchon

Wydarzyło się2018-08-06

Zdobywca 32 gwiazdek Michelin przegrał walkę z podstępną chorobą

Z wielkim smutkiem informujemy, że w dniu dzisiejszym (06.06.2018) odszedł na wieczny spoczynek drugi z wielkich francuskich Kucharzy Joël Robuchon (73 r.) , odznaczony 32 gwiazdkami Michelin, najlepszy kucharz stulecia według Gault&Millau, Prezes Honorowy Bocuse d'Or 2017, najbliższy przyjaciel Paula Bocuse.
Cześć jego pamięci... RIP Maestro Joël Robuchon
 
*******
Joël Robuchon, był jednym z najwybitniejszych kucharzy na świecie, zmarł w swoim domu w Genewie w wieku 73 lat, po ciężkiej chorobie - rak trzustki. 
 
Urodzony w Poitiers, w środkowej Francji, w wieku 15 lat został kucharzem, był uczniem w lokalnej restauracji, ciężko pracując na swój sukces, stworzył 19-ście własnych lokali, które zostały najwyżej ocenianymi restauracjami na całym świecie mi.in: w Stanach Zjednoczonych, Azji, Francji oraz Wielkiej Brytanii, posiadał także dwie kawiarnie w Tokio i Hong Kongu, cztery herbaciarnie w Azji i butik z winem w Paryżu. Kulinarne imperium zatrudniało ponad 1000 pracowników. Jego roczne obroty globalne wynosiły około 100 milionów funtów, a trzy nowe restauracje Robuchon miały zostać otwarte w przyszłym roku w Miami, Nowym Jorku i nad Jeziorem Genewskim.
 
Śmierć nastąpiła po długiej walce z rakiem, podczas której zaadoptował dietę składającą się głównie z gotowanych na parze warzyw, bez tłuszczu i cukru. Było to dalekie od jego popisowych potraw z maślanych tłuczonych ziemniaków, z 200 g masła na kilogram ziemniaków i galaretką z kawiorem z kremem kalafiorowym.
 
 
Jako szef "kulinarnego studia" firmy cateringowej linii lotniczych Servair utworzył "zespół marzeń", który z misją stworzył dania podawane na pokładzie samolotów. Jego dania były serwowane pasażerom pierwszej klasy w Air France.
 
Zmodernizował tradycyjne francuskie potrawy, a także wpłynął na kuchnię azjatycką, zwłaszcza japońską. Do jego specjalności należał tatar z łososia z cebulą i świeżymi ziołami, langusty i ravioli z truflami oraz krem ​​z jeżowca i kopru włoskiego.
 
Napisał około 20 książek kucharskich, w których szefowie kuchni często szukali porad.
 
Alain Pégouret, szef kuchni restauracji Laurent w pobliżu Pól Elizejskich w Paryżu, opisał Robuchona jako "perfekcjonistę, który zawsze dążył do osiągnięcia czegoś więcej".
 
Pan Pégouret powiedział, że Robuchon był mentorem dla wielu młodych szefów kuchni: "Ludzie zawsze przychodzili do niego z prośbą o radę, a on zawsze był otwarty, zawsze gotów dzielić się swoim doświadczeniem i swoją mądrością. Straciliśmy jednego z najwspanialszych szefów wszech czasów "..
 
Robuchon osiągnął w roku 2016 w sumie 32 gwiazdki Michelin, Został uznany za zwycięzcę najbardziej gwiazdkowego szefa Michelin na świecie.
 
Planował otworzyć w Genewie szkołę kulinarną - Instytut Joël Robuchon ponieważ uwielbiał dzielić się swoją wiedzą, uważał że, -
'ludzie są rozczarowani tradycyjnymi metodami nauczania. Niektórzy kucharze wychodzą z bardzo dobrych szkół, ale kiedy zaczynają pracę w restauracji, nie mogą sobie poradzić i rezygnują z zawodu. I to jest strata, chcę przybliżyć ludzi do rzeczywistości i spełnić ich oczekiwania.
 
"Chcę, żeby mieli dobrą wiedzę teoretyczną i mocne podstawy, dlatego ważna jest wysoka jakość przekazywania wiedzy technicznej know-how. Kiedy ja zaczynałem, trenowałem w kuchni i nie uczyłem się w szkole. Ale teraz ludzie chodzą do szkoły i nie spotykają się z prawdziwym światem.
 
Jego idealny Instytut miał przyjąć około 1400 uczniów i uczyć  w bardzo odmienny sposób, inny od tradycyjnej szkoły. Jego plan zapewniał zajęcia praktyczne oparte na doświadczeniu. Uczniowie mieli trenować i pracować w różnych restauracjach, poczynając od stołówki po restauracje gastronomiczne, trenując w różnych sekcjach, takich jak piekarnia, cukiernia i sklep z winami, w profesjonalnym środowisku.
 
Czy marzenie Joela się spełni i Instytut wkrótce powstanie, zobaczymy ?
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.