< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Polska reprezentacja na Worldchefs Congres & Expo 2018

Wydarzyło się2018-08-01

Światowy Kongres w Kuala Lumpur- Malezja

 
 
4000 szefów kuchni ze 105 krajów, 200 firm wystawienniczych, 20 światowej sławy prelegentów i 70 zespołów rywalizujących o tytuł najlepszego Szefa Kuchni wzięło udział w 36. edycji Worldchefs Congres & Expo 2018 w Kuala Lumpur, w Malezji. Reprezentantem Polski wśród ekspertów branży gastronomicznej z całego świata było Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, którego partnerem strategicznym jest Selgros Cash&Carry i Transgourmet.
 
 
Worldchefs Congres & Expo 2018 obchodził jubileuszową, 90. rocznicę w tętniącym życiem, dynamicznym mieście Kuala Lumpur w Malezji. Przez 4 dni główni przedstawiciele Stowarzyszeń Szefów Kuchni z całego świata brali udział w obradach, pokazach i konkursach budując i podtrzymując  sieć relacji biznesowych oraz czerpiąc inspirację z dokonań wiodących profesjonalistów z branży. Prelegentami byli światowej sławy eksperci, m.in. tajwański szef kuchni Andre Chiang, założyciel Restauracji Andre znajdującej się na 13 miejscu w rankingu 50 Najlepszych Restauracji Świata 2017, Alvin Leung, Szef Kuchni i założyciel Bo Innovation w Hong Kongu, restauracji oferującej „ekstremalną” kuchnię chińską opartą na tradycyjnych recepturach i składnikach przygotowywanych przy wykorzystaniu najnowocześniejszych technik kucharskich czy Dilhan C. Fernando, prezes Dilmah, zarządzający także humanitarnymi i środowiskowymi wpływami firmy. 
 
Wśród reprezentantów Polski znaleźli się członkowie Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC), m.in. Prezes Stowarzyszenia Jarosław Uściński, Skarbnik Mirosław Reszczyk oraz Przewodnicząca Komitetu-(Chairman, International Chefs Day Comittee - Joanna Ochniak. 
 
 
- W trakcie Kongresu omawiane są globalne projekty branży gastronomicznej, które w Polsce dopiero zyskują na popularności. Jednym z nich jest problem edukacji dzieci i młodzieży w zakresie żywności i żywienia, który w naszym kraju budzi ostatnio największe zainteresowanie. W tym roku planujemy poszerzyć działalność w tym zakresie, również pod kątem medialnym. Dodatkowo, w trakcie paneli żywności, analizujemy stan i rolę poszczególnych produktów na świecie. Występując jako państwowe Stowarzyszenia mamy dużo większy wpływ na jakość dostępnych produktów spożywczych, niż starając się wyegzekwować pewne normy jako anonimowe jednostki – mówi Jarosław Uściński, Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
 
Jednym z elementów Konkresu był także konkurs Global Chefs Challenge. Drużyny reprezentujące 70 krajów walczyły o tytuł najlepszego Szefa Kuchni na świecie w trzech kategoriach: Global Chefs Challenges, Global Young Chefs Challenges oraz Global Pastry Chefs Challenges. 
 
- Polska reprezentacja kucharzy dawno nie osiągnęła znaczących sukcesów w trakcie konkursu Global Chefs Challenge, dlatego jako Stowarzyszenie jesteśmy w pełni zmotywowani i gotowi do pracy, aby w kolejnej edycji wystawić swój zespół i zaistnieć na arenie międzynarodowej – komentuje Jarosław Uściński. 
 
Selgros Cash&Carry od ponad 20 lat dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem organizując szkolenia i warsztaty dla kucharzy oraz uczestnicząc w konkursach kulinarnych, takich jak Les Chefs en Or. Udział partnerów strategicznych sieci hurtowni w Worldchefs Congres & Expo – międzynarodowym wydarzeniu służącym tworzeniu relacji pomiędzy światowej klasy ekspertami z branży – ma szczególne znaczenie w kontekście najbliższych planowanych działań firmy, m.in. otwarcia Instytutu Kulinarnego – miejsca kulinarnych spotkań, szkoleń, sympozjów, warsztatów i rozmów nt. dynamicznie zmieniającej się branży gastronomicznej. 
 
 
Marki handlowe Selgros Cash&Carry i Transgourmet należą do Transgourmet Polska Sp. z o.o. Spółka jest częścią międzynarodowego holdingu zajmującego się hurtową sprzedażą produktów żywnościowych. Udziałowcem Transgourmet Holding SE jest COOP - druga co do wielkości w Europie szwajcarska grupa handlu artykułami spożywczymi.  Firma zainwestowała do tej pory w Polsce ponad 2 mld zł. Obecnie Selgros posiada w Polsce osiemnaście hurtowni samoobsługowych, zlokalizowanych w: Białymstoku, Bytomiu, Gdańsku, Gliwicach, Lublinie, Łodzi (2 hale), Katowicach, Krakowie, Poznaniu (gdzie mieści się także Centralne Biuro Firmy), Radomiu, Szczecinie, Warszawie (4 hale) i we Wrocławiu (2 hale). Docelowo władze spółki planują rozwinąć sieć hal cash&carry do 20. Transgourmet Jest wiodącym specjalistą w branży Food Service i gwarantuje najwyższą jakość asortymentu spożywczego i przemysłowego  dla gastronomii, hotelarstwa oraz punktów zbiorowego żywienia. Nowoczesne centrum logistyczno-magazynowe zlokalizowane w Ożarowie Mazowieckim pod Warszawą, obsługuje klientów z woj. mazowieckiego i łódzkiego. Aktualnie firma zatrudnia w Polsce ponad 4 000 pracowników. 
 
www.selgros.pl 
www.transgourmet.pl 
 
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.