< WRÓĆ DO Wydarzyło się

IV Festiwal Kuchni Dworskiej w Szczawnie Zdroju zakończony !

Wydarzyło się2018-07-27

Najlepsi na podium- Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski z Poznania

 
Od nocnego zwiedzania Zamku Książ rozpoczął się Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej, natomiast dzień później - (21 lipca) w Kompleksie Dworzysko w Szczawnie-Zdroju, odbyły się Konkurs Dworskiej Kuchni Myśliwskiej. 
 
 
Organizatorem wydarzenia jest Waldemar Hołówka i Wojciech Harapkiewicz oraz Ryszard Tomaszewski Właściciel Kompleksu Dworzysko.
 
 
 
Głównym założeniem Festiwalu jest szeroko pojęta edukacja dotyczącą początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, pałacach czy w zamkach, czyli okolic, które idealnie wpisują się w krajobraz Szczawna Zdroju. Konkurs jest spotkaniem, w którym zawodnicy prezentują swoje umiejętności, nawiązując do nowoczesności, ale też do tradycji  i wykwintności dań szlachecko – magnackich z dziedzictwem kuchni myśliwskiej. 
 
 
Do udziału w kulinarnych zmaganiach przystąpiło jedenaście ekip kucharskich, pochodzących z różnych części Polski. Konkurs składał się z dwóch etapów, najpierw należało przygotować przystawkę ciepłą lub zimną z bażanta oraz sera-Skarby Serowara- Bursztyn, Rubin lub Szafir. Natomiast w drugim etapie- danie główne, ze schabu z dzika i oleju z esencją masła.
 
 
Oceny konkursowych potraw podjęli się sędziowie pod przewodnictwem Jarosława Walczyka - Prezesa Klubu Szefów Kuchni, a byli to : Adam Chrząstowski, Iwona Niemczewska, Tomasz Purol, Patryk Dziamski, Ernest Jagodziński, Grzegorz Fic, Adam Dmyterko, Paweł Serafin oraz Stefan Birek, w jury technicznym zasiedli :Tomasz Krake, Jacek Jakubczak, Janusz Pyra i Piotr Szczygielski. 
 

 
W roli prowadzącego konkurs, pierwszy raz z swojej karierze wcielił się Tomasz Krake.
 
Przybyli goście oprócz kibicowania mogli posłuchać ciekawego wykładu na temat "Zapomnianej Kuchni Dworskiej", który wygłosi prof. Jarosław Dumanowski, do świata cukiernictwa dzieci zaprosiła Monika Ignasiuk - Mistrz Cukiernictwa marki Ambasador 92 , która wspólnie z nimi przygotowywała bezowe desery. Natomiast nieco starsi mogli uczestniczyć w warsztatach z sushi, zobaczyć kulinarny pokaz Dawida Szkudlarka - polskiego reprezentanta do konkursu Bocuse d'Or lub skosztować przysmaków przygotowywanych przez partnerów konkursu. 
 
 
Wyjątkowa słoneczna aura, sprzyjała pieszym wycieczką podczas których można było podziwiać uroki Kompleksu Dworzysko i samego Szczawna Zdroju, byli też śmiałkowie którzy wybrali się na przechadzkę zdobywając górę Chełmiec - najwyższego szczytu Gór Wałbrzyskich.
 
 
Tuż po godzinie 19.00 odbyła się uroczysta Parada Kucharzy, z asystą koni, która przespacerowała od Kompleksu Dworzysko do Hali Spacerowej Uzdrowiska Szczawno Zdrój, gdzie odbyła się uroczysta gala, swoją obecnością zaszczycił Burmistrz Miasta Pan Marek Fedoruk!
 
 
Uroczystość rozpoczęto się od podziękowań dla władz, organizatorów, parterów, jurorów oraz zawodników, którzy przyczynili się do organizacji Festiwalu, wręczono pamiątkowe dyplomy i upominki, następnie ogłoszono wyniki konkursu:
 
I miejsce zdobył Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski z Nifty No. 20 Hotel Puro w Poznaniu. Zwycięstwo zagwarantowało im udział w Kulinarnym Pucharze Polski, nominację wręczyła pani Agnieszka Glamowska reprezentująca MTP. 
 
 
 
II miejsce przypadło Waldemarowi Trzciołek i Mateuszowi Serwa z restauracji Ostoja Chobienice,
III miejsce zdobył Tomasz Sowiński i Marcin Kowalski z restauracji Pasja w Gorzowie Wlkp.
 
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!
Po zakończeniu części oficjalnej przyszedł czas na wspólną zabawę i biesiadowanie do późnych godzin nocnych. 
 
Podczas gali odbyła się licytacja z której dochód przeznaczono na rzecz 
Fundacji Miej Serce dla podopiecznego Nicolasa Hołówka, udało się zebrać kwotę w wysokości -6314 zł, wszystkim darczyńcom serdecznie dziękujemy !
 
zdjęcia :Agnieszka Ochniak, Krysia Lemańska
 
 
KOMENTARZE
2018-08-01Waldemar Hołówka
Czas szybko biegnie ! Ale nigdy nie jest za późno na podziękowania :-) Serdecznie dziękuję wszystkim uczestnikom Festiwalu , zwłaszcza Ekipom konkursowym którzy dali z siebie wszystko , Brawa dla zwycięzców! Dziękuję serdecznie sponsorom za wkład , zaangażowanie i uświetnienie konkursu !!!, Dziękuje Mediom za dobre słowo! i relację! Szczególne podziękowania należą się darczyńcom przedmiotów i usług przeznaczonych na licytację oraz tym którzy otworzyli serca i przyczynili się do zebrania pieniążków na leczenie mojego wnuka Nicolasa ! Serdecznie Dziękuję !!!
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.