< WRÓĆ DO Hotele i restauracje

W Warszawie spróbujesz steka ze strusia!

Hotele i restauracje2018-07-23

Zapraszamy do Steak House Evil !

 
 
Prawdziwy stek ze strusia? Tego jeszcze nie było! W czerwcu u zbiegu ulic Świętokrzyskiej i Nowego Światu, otworzył się Steak House Evil - restauracja wyspecjalizowana w sezonowanych stekach z wołowiny, która do swojej oferty wprowadziła szlachetne i rzadkie mięso strusia. Lokal w Warszawie to trzeci lokal marki Evil.
 
 
Menu Evila jest nieskomplikowane i piekielnie kuszące. Znajdziemy w nim steki z polskiego mięsa, m.in. Hereford Red Angus i Black Angus. Zjemy rostbef, rib eye, polędwicę czy króla steków - legendarnego t-bona. I to nie koniec!
W menu są także inne dania dla mięsożerców: tatar wołowy, grillowane kiełbaski chorizo, żebra wołowe, tuńczyk czy chilli con carne. Dzięki odkrytej kuchni każdy może zobaczyć, jak przygotowywany jest jego stek. 
 
 
- Od dawna docierały do mnie sygnały, że Evil powinien się otworzyć także w stolicy. Postanowiłem posłuchać! Nasze mega steki powstają z długo sezonowanego polskiego mięsa. Mięso podawane jest na gorącym kamieniu! Rozgrzewamy go do bardzo wysokiej temperatury i przynosimy do stołu razem z zamówieniem. Podajemy steki o średnim wysmażeniu, ale u nas Klient ma możliwość samodzielnego dodatkowego dosmażenia mięsa za pomocą rozgrzanego kamienia. Kamień wulkaniczny długo utrzymuje ciepło dzięki czemu mięso jest niezwykle soczyste aż do ostatniego kęsa! – opowiada Piotr „Timi” Piotrowski, właściciel i szef kuchni Evil. 
 
Evil jako jedyna restauracja w Warszawie proponuje ekskluzywnego strusia w bardzo dobrym wydaniu. Mięso strusie nazywane jest mięsem XXI wieku. Cenione jest za walory smakowe, zdrowotne oraz za naturalny sposób hodowli. Jest polecane przez dietetyków i specjalistów od żywienia, bo nie zawiera hormonów, sterydów i konserwantów. Mięso strusie należy do najlepszych jakościowo mięs pojawiających się na naszych stołach.
 
- Zmieniamy kulinarne przyzwyczajenia Polaków. Wielu zadowolonych gości jest dowodem na to, że robimy to z sukcesem. Dla całej Evilowej ekipy ważne jest samopoczucie gości, dlatego stawiamy na indywidualne podejście do każdej osoby. Nasi goście czują się u nas swobodnie i pomimo, że otwarcie było niedawno to często wracają, mamy już stałe grono sympatyków. Sama restauracja jest dobra na każdą okazję, od zwykłego lunchu po świętowanie ze swoimi najbliższymi. – dodaje Piotrowski. 
 
To właśnie takie awangardowe myślenie i działania wyróżniają markę „EVIL”, która oprócz sieci restauracji ma również własne piwo, kawę a w najbliższym czasie zaskoczy jeszcze innymi nowościami.
 
Strusina - mięso XXI wieku
 
Lista zalet strusiego mięsa jest proporcjonalna do wielkości strusia. Strusina to doskonała alternatywa dla wołowiny i drobiu. Jest niskokaloryczna i bogata w składniki odżywcze, ma wyczuwalny słodki smak. Można ją jeść zarówno w formie tatara, jak i po obróbce termicznej.
 
W smaku i wyglądzie strusina przypomina wołowinę, aczkolwiek jest mięsem delikatniejszym, słodszym i bardziej soczystym. Przygotowanie potraw ze strusiny nie jest trudne, przyrządza się ją podobnie do mięsa wołowego. Koneserom mięsnych potraw polecić można stek wysmażony po dwie minuty z każdej strony albo drobno siekany tatar.
 
Piotr "Timi" Piotrowski, szef kuchni warszawskiego lokalu SteakHouse Evil, strusinę podaje na gorącym kamieniu. "Kamień rozgrzewamy do bardzo wysokiej temperatury i przynosimy do stołu razem z zamówieniem. Podajemy steki o średnim wysmażeniu, ale klient ma możliwość dodatkowego dosmażenia mięsa za pomocą rozgrzanego kamienia. Kamień wulkaniczny długo utrzymuje ciepło, dzięki czemu mięso jest niezwykle soczyste do ostatniego kęsa".
 
Strusina ceniona jest za walory zdrowotne. „Jestem mięsem chudym, zawiera mniej tłuszczu niż kurczak. Ma niską zawartość cholesterolu. A jeśli chodzi o wielonienasycone kwasy tłuszczowe, ma ich siedmiokrotnie więcej niż wołowina. Strusina wygrywa też o kilka z długości z wołowiną w kwestii zawartości żelaza hemowego, które jest łatwiej przyswajalne niż żelazo pochodzenia roślinnego. Co więcej, jest bogata w kwas arachidonowy – ten poprawia kondycję układu nerwowego i wzmacnia odporność” - wyjaśnia Paweł Banaś, przedstawiciel producenta mięsa Strusia Kraina & Mobax.
 
Chów strusi, który odbywa się na wolnym wybiegu, ma pozytywny wpływ na jakość mięsa. W dobie wszechobecnych antybiotyków i hormonów wzrostu, strusina wyróżnia się jako mięso wolne od sztucznych polepszaczy, które są masowo stosowane przy produkcji innych rodzajów mięs dostępnych na rynku. Co ważne, jest najmniej alergizującym mięsem.
Od lat Polska jest największym producentem strusiny i eksportuje ją do wielu krajów Europy Zachodniej. Najchętniej strusiną zajadają są Szwajcarzy, Niemcy i Włosi. Pierwsza hodowla strusi w Polsce powstała w 1993 r. Dla największych ptaków świata polski klimat nie jest uciążliwy. Są odporne nie tylko na afrykański żar z nieba, ale i mrozy. 
 
Kontakt dla mediów:
Agencja Face it! Karolina Rutkowska, 
tel. 790 766 898, 
e-mail: k.rutkowska@agencjafaceit.pl 
 
***
Marka Evil powstała w 2013 roku jako pizzeria Evil Ristorante Italiano w Szczecinie.
Warszawski lokal został otworzony w czerwcu i ma powierzchnię 604 mkw. Restauracja oferuje swoim gościom 179 miejsc oraz pełną obsługę kelnerską. 
Evil Steak House specjalizuje się w sezonowanych stekach z wołowiny. Jako pierwsza warszawska restauracja swoim klientom proponuje steki z mięsa strusia. 
Już wkrótce restauracje Evil Steak House w Poznaniu i Szczecinie zostaną przeniesione do większych lokali dzięki czemu jeszcze więcej osób będzie mogło cieszyć się znakomitym smakiem steków. 
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Hotele i restauracje
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.