28 czerwca 2018 r. miała miejsce pierwsza „Polska Kolacja” na Bliskim Wschodzie, która została zorganizowana przez Polsko-Arabski Klub Społeczno-Gospodarczy. Wydarzenie odbyło się w restauracji „Puls”, w miejscowości Aschqout. Pomysłodawcą i doglądającym szczegółów kolacji był szef kuchni Marcin Szukaj, znany, bydgoski restaurator, który jest mistrzem kucharskim oraz oficjalnym Ambasadorem Kuchni Polskiej na Bliskim Wschodzie przy Polsko-Arabskim Klubie Społeczno-Gospodarczym.
Wśród zaproszonych gości byli parlamentarzyści, przedstawiciele Kościoła oraz władz lokalnych. Wydarzenie to cieszyło się ogromnym zainteresowaniem lokalnej społeczności. Mistrz kucharski,
Marcin Szukaj z lokalnych produktów znalezionych na miejscowym targu oraz w sklepach libańskich, stworzył potrawy zarówno polskie, jak i łączące polską i libańską tradycję kucharską. Osobą otwierającą kolację był
Przemysław Skrzypek, który na wstępie powiedział, że w Polsce mamy przysłowie, które brzmi
„Przez żołądek do serca”.

Zaznaczył również, że ta kolacja nie miała względów wyłącznie biznesowych, lecz właśnie przez żołądek chcemy dotrzeć do serc naszych „starych” i „nowych” przyjaciół Polski w Libanie. Prezes naszego Klubu powiedział również, że w Polsce istnieje drugie powiedzenie, które brzmi „Polak głodny – Polak zły” i może ono być uniwersalne dla wszystkich narodów świata, po czym życzył zebranym „Smacznego!”. Następnie głos zabrał Marcin Szukaj, który opowiedział o potrawach, które miały być spożywane podczas kolacji.
Było to pierwsze takie wydarzenie w historii Klubu, które zamierza powtórzyć i rozwijać ideę łączenia kuchni polskiej i bliskowschodniej. -"Wierzymy i wiemy, że tak w tradycji polskiej, tak i również w tradycji państw bliskowschodnich oraz społeczności religii monoteistycznych, stół jest czynnikiem łączącym ludzi, gdzie wspólnie spożywamy posiłek w imię Boga Wszechmogącego, dzielimy się jego darami i stwarzamy atmosferę do rozmowy o sprawach, które w innych okolicznościach są trudne do podjęcia".

Naród Polski wie jak się biesiaduje przy wspólnym stole, zna tradycję i czerpie z historii i kultury zarówno Wschodu jak i Zachodu. Nikt naszego narodu nie musi uczyć, jak być otwartym na cały świat, ponieważ tacy już jesteśmy. Polska jest bramą dla Bliskiego Wschodu, Bliski Wschód jest bramą dla Polski. Takie przesłanie, o tradycji polskiej tolerancji i gościnności, ale i silnej, chrześcijańskiej tożsamości, chcemy nieść wszystkim naszym bliskowschodnim przyjaciołom przy okazji kolejnych Polskich Kolacji.
W kolacji uczestniczyli :
– Maronite Patriarch Bechara Boutros al- Rahi, reprezentowany przez: Ojciec Miled Skayem;
– Szef Libańskiej organizacji „Caritas”;
– Wicemarszałek Parlamentu Libańskiego;
– II Wicemarszałek Parlamentu Libańśkiego;
– III Wicemarszałek Parlamentu Libańśkiego;
– Prezydent samorządu w Aschqout;
– Prawnik samorządu w Aschqout;
– Założyciel i Prezydent organizacji L.I.B.A.N.
– Koordynator-zarządca organizacji PACEC w Libanie.
Autorskie menu Marcina Szukaja - „Kuchnia Polska – wczoraj, a dziś”
Przystawki zimne
Śledź z cebulą i kaparami opruszony pietruszką
Tatar wołowy z młodej wołowiny z klasycznymi polskimi dodatkami (cebula biała, ogórek kiszony, marynowane korniszony, kurki w zalewie octowej)
Pomidory pieczone z serem twarogowym w oliwie i czosnku
Warzywa marynowane z rozmarynem i tymiankiem, oprószone serem regionalnym
Polędwica wołowa wolno pieczona, otulona pieprzem młotkowanym, podana na sałatach z kaparami
Sałatka z pomidorem, ogórkiem, cebulą z winegretem czosnkowym
Sałatka z pieczonymi burakami serem twarogowym z pistacjami i winegretem ziołowym
Zupa
Chłodnik z botwinki z jajkiem przepiórczym i nutą kopru włoskiego
Dania drugie
Potrawka z kurczęcia w klasycznym sosie potrawkowym z rodzynkami zaciągnięty żółtkiem, podana z ryżem cytrynowym i marchewką z groszkiem
Gulasz wołowy z podgrzybkiem w sosie na bazie czerwonego wina
Filet z dorsza podany na sosie pieczarkowo-porowym
Udka z kurczaka w sosie borowikowym z tymiankiem
Mieszanka sałat z winegretem francuskim z musztardą Dijon
Ziemniaki pieczone z czosnkiem, majerankiem i rozmarynem
Do obiadu podano jako aperitif polską wódkę ,,Żubrówka"
Deser
Śliwki marynowane w syropie z granata i miodzie lipowym pieczone pod kruszonką serwowane na sosie angielskim
źródło : http://polish-arabic.club/pl/2018/07/16/pierwsza-polska-kolacja-na-bliskim-wschodzie/