< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Jubileuszowa XV edycja Dorszowych Żniw 2018 w Zielonej Bramie

Wydarzyło się2018-07-11

Relacja z konkursu

W dniu 07 lipca 2018 odbyła się jubileuszowa XV edycja Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich - Dorszowe Żniwa, miejscem spotkania było malowniczo położone na Kaszubach - Centrum Sportu i Rekreacji Zielona Brama w Przywidzu.
 
 
Honorowy Patronat nad Mistrzostwami objął Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk.
 
Głównym celem Mistrzostw jest utrwalanie więzi i jedności środowiskowej branży kucharskiej w Polsce, popularyzowanie polskiej tradycji kulinarnej oraz promowanie polskiej sztuki kulinarnej. 

 
Zadaniem konkursowym było przygotowanie zakąski z krzyżowej wołowej firmy Sokołó oraz dania głównego, z wykorzystaniem polędwicy z dorsza oraz puree ziemniaczanego firmy Farm Frites, oleju z esencją masła firmy Kruszwica oraz śmietanki 32% Debic.
Nowym elementem jaki wprowadzono był dobór przez uczestników odpowiedniego wina z oferty Willa Win, do konkursowych dań. 
 
 
Podczas kulinarnych zmagań można było podziwiać pracę ośmiu zespołów, a byli to :
Tomasz Mielniczuk i Bartłomiej Sarnowski – Restauracja Eko, Hotel Agit, Lublin;
- Łukasz Gościniak i Damian Saja – Hotel Słoneczny Młyn, Bydgoszcz; Arkadiusz Berezowski i Michał Chrzanowski – Hotel Hanza Pałac Welness & SPA, Rulewo;
- Łukasz Wolny i Hubert Misterkiewicz – Restauracja Ponidzie, hotel Słoneczny Zdrój, Busko Zdrój;
Jakub Nowak i Dariusz Zajdlewicz – Restauracja Memo, Bydgoszcz; - --Przemysław Gościniak i Bartłomiej Kornacki – Restauracja Warszawska, Hotel Centrum Sosnowiec;
- Paweł Żukowicz i Przemysław Siuda – Restauracja Sowa, Bydgoszcz;
Paweł Zaradkiewicz i Andrzej Dobierski –  Hotel Grodzki Business & Spa, Stargard. 
 
 
Tuż po dwunastej tradycyjnie odbył się uroczysty przemarsz kucharzy, któremu przewodniczył Andrzej Ławniczak na koniu, dzierżąc w dłoni flagę Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, odbyło się też krótkie błogosławieństwo, które udzielił proboszcz lokalnego Kościoła. Po zakończonej ceremonii, rozpoczęła się druga tura konkursowych zmagań, połączona z pokazami i degustacjami przygotowanymi przez firmy Sponsorskie oraz Koła Gospodyń Wiejskich.
 
 
Dodatkową atrakcją Dorszowych Żniw była Carvingowa Olimpiada Graffiti, zorganizowana przez Grzegorza Gniech, w której uczestnicy w pełnym słońcu startowali w dwóch kategoriach: I – praca przywieziona oraz II – praca na miejscu. Obydwie konkurencje były związane tematycznie z Dorszowymi Żniwami, a obowiązkowym elementem było wyrzeźbienie GRAFFITI z tego wydarzenia. Konkursowe prace oceniało jury - Rafał Nowakowski, Krzysztof Wierzba, Grzegorz Gniech, oraz sekretarz Sylwia Kruczyńska. 

 
 
Wieczorem zaproszono wszystkich na wieczorną galę, którą zainaugurował organizator Dorszowych Żniw – Krzysztof Szulborski, Kazimierz Sumisławski – Dyrektor Departamentu Środowiska, Rolnictwa i Zasobów Naturalnych, Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego, Wójt Gminy Przywidz – Marek Zimakowski, właściciel Zielonej Bramy – Piotr Krzyżanowski oraz Tomasz Szydzikowski - szef kuchni, współorganizator Mistrzostw oraz autor menu, które serwowano podczas gali.
 
 
W tym roku za poszanowanie tradycji Dorszowych Żniw Kulinarny Panteon z rąk Krzysztofa Szulborskiego otrzymał wyjątkowy szef kuchni - Andrzej Polan, który nie ukrywał swojego zadowolenia.
 
 
Z okazji Jubileuszu podziękowano również wszystkim partnerom i przyjaciołom, którzy przez piętnaście lat wspierali Mistrzostwa, na pamiątkę każdy z nich otrzymał pamiątkową szablę, a byli to: Giancarllo Russo – honorowy juror, Anna i Zbigniew Rogozińscy – hafciarnia Cheman, Dawid Riedel - RM Gastro, Wiesław Generalczyk – Poradnik Restauratora oraz Maciej Gerdal (Agnieszka Woźnowska) – Farm Frites oraz Agnieszka Ochniak, która od Dorszowych Żniw rozpoczęła swoją przygodę z konkursami kulinarnymi i po części dzięki nim rozpoczęła pracę jako Redaktor Naczelna w www.papaja.pl
 
 
Przyjaciele Dorszowych Żniw, nie pozostali dłużni, podziękowali Krzysztofowi Szulborskiem - za te wszystkie wspaniałe lata, wręczając symboliczny prezent, nadali mu tytuł "Króla Dorszowych Żniw", odśpiewano również gromkie Sto Lat !
 
 
Następnie  ogłoszono wyniki Carvingowej Olimpiady Graffiti, w której zwyciężył Jordan Bach, II miejsce przypadło Adrianowi Jaworskiemu, a III miejsce – Klaudi Lange. Pozostali uczestnicy: Andżelika Gołębiewska, Dorota Zwolińska, Elżbieta Bugaj oraz Paweł Libront, otrzymali wyróżnienia.
 
 

Przyszedł też czas na ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego, najpierw jednak przedstawiono cały skład sędziowski, (jak co roku bardzo liczny)-Przewodniczący  Krzysztof Gradzewicz Giancarlo Russo – Juror Honorowy, Janusz Profus, Andrzej Polan , Sebastian Cichy, Andrzej Ławniczak, Adam Dmyterko, Michał Kuter, Przemysław Langowski, Dariusz Ratuszniak, Ireneusz Koniuszek, Stefan Birek, Przemek Woźny, Krzysztof Gawlik, Patryk Kotarba, Grzegorz Kazubski, Philippe Abraham, Łukasz Lewandowski, Krzysztof Wierzba, Grzegorz Parczewski oraz Jacek Feede.

Decyzją tak szanowanego grona:

 
I miejsce zdobył - Paweł Żukowicz i Przemysław Siuda – Restauracja Sowa, Bydgoszcz
 
 
II miejsce – Przemysław Gościniak i Bartłomiej Kornacki – Restauracja Warszawska, Hotel Centrum Sosnowiec
 
 
III miejsce - Jakub Nowak i Dariusz Zajdlewicz – Restauracja Memo, Bydgoszcz
 
 
 
Wszystkim laureatom gratulujemy, każdy z nich otrzymał atrakcyjne nagrody  ufundowane przez firmy sponsorskie: Żywiec Zdrój, Winterhalter, Hotel Olimp, Debic, Inter Europol, Kotanyi, Iglotex, Farm Frites, Bonduelle.
 
 
Po części oficjalnej podano niesamowity tort przygotowany specjalnie na te okazję przez Cukiernię Sowa z Bydgoszczy.
 
Galę umilił koncert rockowego, energicznego zespołu Old Young, wspólna zabawa trwała do późnych godzin nocnych!
-------------------------
Organizatorem Mistrzostw jest Krzysztof Szulborski i Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, w tym roku przy współpracy z Tomaszem Szydzikowskim i Centrum Sportu i Rekreacji Zielona Brama w Przywidzu. Do zobaczenia za rok !
 
 
Oficjalna punktacja:
 

 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.