< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Mistrzowskie szkolenie na pierwszym w Polsce Seminarium Sędziowskim

Wydarzyło się2018-06-01

Pierwszy krok do uzyskania tytułu certyfikowanego jurora konkursów kulinarnych!

 

Na co zwracają uwagę sędziowie podczas Kulinarnego Pucharu Świata, jak przygotować stanowisko, za co można stracić punkty – między innymi tego dowiedzieli się członkowie Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników, którego partnerem strategicznym jest Selgros Cash&Carry i Transgourmet, w trakcie pierwszego w Polsce Seminarium Sędziowskiego.

 

 Uczestnictwo w Seminarium to również pierwszy krok na drodze do uzyskania tytułu certyfikowanego jurora w konkursach kulinarnych na najwyższym szczeblu.
 
Już od kilku lat Światowe Stowarzyszenie Szefów Kuchni (World Association of Chef Societies) organizuje specjalne szkolenia, które przygotowują do roli jurora w konkursach kulinarnych. Pierwsze w Polsce Seminarium Sędziowskie, dla członków Kadry Narodowej Kucharzy oraz reprezentacji Wojska Polskiego poprowadził Carlo Sauber, doświadczony i utytułowany sędzia międzynarodowy, a także wykładowca szkoleniowy z ramienia WACS. Jako jedna z osób odpowiedzialnych za organizację Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu, a także główny przewodniczący w kategorii kuchni gorącej, podzielił się z uczestnikami cennymi informacjami, które mogą okazać się bezcenne w walce o zwycięstwo np. jak przygotować się do konkursu, w jakiej kolejności podawać dania oraz jakie funkcje pełnią członkowie komisji oceniającej.
 
Seminarium zakończyło przyznanie certyfikatów poświadczające odbycie ośmiogodzinnego szkolenia. Jego uzyskanie to pierwszy z etapów, które należy przejść, aby otrzymać tytuł międzynarodowego jurora.
– Udział w Seminarium Sędziowskim to bardzo ważne doświadczenie dla wszystkich jego uczestników, ale przede wszystkim dla naszej reprezentacji, która już niedługo startować będzie w Pucharze Świata w Luksemburgu. Selgros Cash&Carry i Transgourmet jako partner strategiczny zapewnia polskim zawodnikom wszystkie produkty niezbędne do trenowania, teraz otrzymali dodatkowo potężną dawkę wiedzy, która na pewno przyda im się podczas startu – mówi Krystian Zalejski, Manager Instytutu Kulinarnego Selgros i Transgourmet.
 
Seminarium Sędziowskie obyło się w Polsce po raz pierwszy dzięki inicjatywie i zaangażowaniu Joanna Ochniak - dotychczas jedynego certyfikowanego jurora w kraju. Organizatorzy jednak już zapowiadają kolejny, tym razem skierowany do cukierników.

 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.