< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Motylkowy zawrót głowy - już po raz piąty w Poznaniu

Wydarzyło się2018-06-19

Relacja z Konkursu im. Rafała Jelewskiego. Wielkopolski Kucharz Roku 2018

 
 
V edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego Wielkopolski Kucharz Roku odbyła się w dniu  8 czerwca 2018 roku w hotelu PURO w Poznaniu.
 


Po całodniowych zmaganiach przeplatanych pokazami, wykładami i obiadem po poznańsku, na który zaprosił osobiście pan v-ce prezydent Poznania Jędrzej Solarski, a przygotowanym przez “Poznańskich Kucharzy Razem”, poznaliśmy zwycięzcę tegorocznej edycji konkursu. Wielkopolskim Kucharzem Roku 2018 został Marcin Borowczyk – z-ca szefa kuchni w restauracji hotelowej Blow Up Hall w Starym Browarze.
Na podium stanęli również - Kajetan Świokła z hotelu De Silva zdobywca II miejsca oraz  Marcin Owsiany z hotelu Park, który zajął III miejsce w konkursie. 
Serdecznie Gratulujemy!!!



 
Laureat Konkursu otrzymał w nagrodę Puchar Prezydenta Miasta Poznania p. Jacka Jaśkowiaka, nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2018 - najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego w Polsce, nagrody pieniężne i rzeczowe od naszych sponsorów oraz możliwość dokształcenia zawodowego w Akademii Inspiracji Barbara Luijckx oraz voucher na wyjazd do Luksemburga na World Culinary Cup i możliwość kibicowania polskim drużynom narodowym - nagroda ufundowana przez firmy Inter Europol, ChemaN i Janex.
Gospodarzem tegorocznego wydarzenia był szef kuchni Restauracji Nifty No.20 w hotelu PURO Poznań – Jakub Ignyś, zdobywca tytułu Wielkopolskiego Kucharza Roku 2015. Szczególne podziękowania za niezwykłą atmosferę, gościnność i zaangażowanie całego zespołu należą się również pani Hannie Beta - dyrektor hotelu PURO Poznań. 
 


Tegorocznym zadaniem konkursowym było przygotowanie w ciągu 1,5 h. dania głównego bazującego na wielkopolskiej wołowinie rostbef lub oko rozbratla (jeden element do wyboru), drożdżach oraz szparagach. Mięso do treningów i do konkursu dostarczała MCKEEN-BEEF.
 

 
W Konkursie uczestniczyli i kolejne miejsca zajęli:
 
1. Marcin Borowczyk - BLOW UP HALL POZNAŃ (533 pkt.)
2. Kajetan Świokła - HOTEL DeSILVA PREMIUM POZNAŃ (511 pkt.)
3. Marcin Owsiany - HOTEL PARK POZNAŃ (499 pkt.)
4. Artur Szwacki- HOTEL ANDERSIA POZNAŃ (497 pkt.)
5. Mikołaj Sobora - RESTAURACJA LUMIERE  BARANOWO (464 pkt.)
6. Sławek Popiak – RESTAURACJA OSKOMA POZNAŃ (460 pkt.)
7. Jakub Vogt - OSTOJA CHOBIENICE -SPICHLERZ (439 pkt.)
8. Carlos Contreras Hernandez - BISTRO CAFE&TAPAS CARLOS CONTRERAS KROTOSZYN (438 pkt.)
9. Łukasz Daszyński - AUTENTYK KUCHNIA I LUDZIE POZNAŃ (435 pkt.)
10. Bartłomiej Tota - RESTAURACJA BEE JAY’S POZNAŃ (424 pkt.)
11. Sylwester Owczarek - PAŁAC TŁOKINIA (411 pkt.)
12. Arkadiusz Marcisz - HOTEL RESTAURACJA WAWRZYNIAK KROTOSZYN (399 pkt.)
 
 
Zawodników Konkursu oceniało jury w składzie:
 
1. Paweł Oszczyk - Przewodniczący
2. Leszek Gryka - Sekretarz
3. Rochelle Schaetzl - gość z RPA/ Szwajcaria
4. Piotr Kamieniczny - gość z Dubaju
5. Marcin Budynek
6. Artur Skotarczyk
7. Robert Echaust - juror techniczny
8. Mariusz Pieterwas - juror techniczny
wszyscy zgodnie przyznali, że tegoroczny poziom umiejętności zawodników był bardzo wysoki i wyrównany. 
 
 
Dla licznie zgromadzonych w hotelu PURO gości Organizatorzy Konkursu przygotowali kulinarne atrakcje oraz seminaria. Na kulinarnej scenie wystąpili Andrzej Klimek z Pałacu Tłokinia i Maciej Woźniak prezentując dania i przystawki z wykorzystaniem warzyw Bonduelle. Dodatkowo Michał Niemiec i Michał Kowalski w towarzystwie azjatyckich kucharzy z Restauracji Why Thai przenosząc nas w  świat rarytasów odległej Azji, a to przy wsparciu Fusion Gusto i Kuchni Świata. Poznańscy Kucharze Razem– Jakub Kasprzak, Sergiusz Hieronimczak, Jarosław Kin, Roman Kosmalski, Mateusz Mikuła oraz cukiernik Paweł Mieszała – przyrządzali na oczach widzów i częstowali ulubionymi daniami i słodkościami Poznaniaków. W świat win wprowadził gość specjalny konkursu Mikołaj Skrzypczak  - head sommelier w michelinowskiej restauracji Trishna w Londynie. 

 
 
Podsumowanie całodniowych rozgrywek odbyło się podczas wieczornej „Motylkowej Gali”. O stronę kulinarną wieczornej części wydarzenia zadbał szef Dominik Brodziak, który stanął na czele przyjaciół - szefów kuchni z Poznania. Dodatkowo odbył się steakowy show w wykonaniu kucharzy restauracji Evil w Poznaniu z charyzmatycznym właścicielem na czele. O doskonały nastrój naszych licznie zgromadzonym gości zadbały dwie Aleksandry właścicielki Prosecco Van oraz najsłynniejszy poznański barman Adam Hołoga. Magiczny nastrój udzielił się wszystkim, a to za sprawą Josina Iluzjonisty. 
 
„Motylkowy Tort” zachwycił urodą i smakiem absolutnie wszystkich gości, a był artystycznym dziełem duetu cukierników Pawła Mieszały i Ewy Drzewickiej. 
 
 
 
Ukłony w stronę prowadzących konkurs i galę Marty Klepki i Tomasza Purola, którzy po raz drugi udowodnili, że są doskonale spełniają się w tej roli, a swoją serdecznością i poczuciem humoru wywoływali uśmiech na twarzach wszystkich zgromadzonych. 
 
Konkurs odbył się pod patronatem honorowych Marszałka Województwa Wielkopolskiego Marka Woźniaka oraz Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka.
 
 
Kapituła Konkursu Wielkopolski Kucharz Roku 2018 z całego serca dziękuje absolutnie Wszystkim, którzy byli z nami i pozwolili stworzyć, po raz piąty, to wyjątkowe kulinarne wydarzenie w Wielkopolsce!!! 
 
 
 
Historia konkursu
Konkurs o tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku rozgrywany był Poznaniu od 2001 r. i doczekał się dziesięciu edycji. W latach 2011-2013 zawieszono jego organizację. W 2014 roku środowisko skupione wokół gastronomii i hotelarstwa postanowiło wskrzesić idee konkursu, dedykując go pamięci tragicznie zmarłego Szefa Kuchni Rafała Jelewskiego.  
 
Patron Konkursu: Rafał Jelewski (1970 – 2013) – wybitny szef kuchni, mentor i trener. Kucharz odnoszący sukcesy, o doskonałym warsztacie i wybitnym wyczuciem smaku. Brał udział w wielu prestiżowych imprezach kulinarnych w Polsce i na świecie, a przede wszystkim reprezentował Polskę w finale konkursu Bocuse d’Or 2011 w Lyonie (zobacz video z przygotowań: Trening w Restaurant Bind). W 2015 roku w Ostrzeszowie nastąpiło uroczyste uhonorowanie zasług śp. Rafała Jelewskiego dla branży gastronomicznej w postaci odsłonięcia tabliczki w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej. Rafał Jelewski w ciągu swojej kariery pracował nad wizerunkiem i smakiem kuchni hotelu Bazar (jeszcze przed remontem), hotelu HP Park na poznańskiej Malcie oraz hotelu Brovaria. Rafał Jelewski był wielkim miłośnikiem i propagatorem Kuchni Wielkopolskiej i uważał, że najlepszą kuchnię cechuje prostota, ma ona bowiem wiele uroku i potrafi inspirować do pracy na najwyższym poziomie. Najlepszą kuchnię - zdaniem Rafala Jelewskiego - tworzy się z produktów dostępnych na wyciągnięcie ręki.
 
 
Laureaci poprzednich edycji konkursu o tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku (lata 2001-2010 oraz 2014-2018):
2001 – Arkadiusz Panek z Hotelu HP Park w Poznaniu
2002 - (brak danych)
2003 – Sławomir Komorniczak ABC Kuchni z Suchego Lasu
2004 – Roman Ratajczak z Gospody Pod Koziołkami w Poznaniu
2005 – Małgorzata Hoffman z Avanti w Poznaniu
2006 – Artur Meller z Restauracji Brovaria w Poznaniu
2007 - Maciej Woźniak z WTT Kortowo w Luboniu
2008 - Robert Echaust z Hotelu HP Park w Poznaniu
2009 - (brak danych)
2010 - Robert Echaust z Hotelu HP Park w Poznaniu
... (organizacja konkursu została zawieszona w latach 2011, 2012 i 2013)
 
Uczestnicy konkursu podczas wręczenia nagród - uroczysta gala w IBB Andersia - pierwsza edycja odrodzonego WKR
 
2014 - Bartosz Budzyński z Hotelu Brovaria w Poznaniu
2015 - Jakub Ignyś z restauracji Nifty no.20 (Hotel Puro Poznań)
2016 - Paweł Salamon ze Smolarnia  
2017 - Maciej Kobylański z Dworu Stary Chotów
2018 – Marcin Borowczyk z Blow Up Hall Poznań

 
 
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.