< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Kulinarne tradycje Kujaw i Pomorza „na słodko” i „na słono”

Wydarzyło się2018-06-14
 
 
Poznaliśmy laureatów konkursu pn. Kulinarne tradycje Kujaw i Pomorza „na słodko” i „na słono”, którzy walczyli o główne nagrody. A było o co walczyć - główna nagroda, to m.in.  bon o wartości 1.500 zł oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez organizatora, patronów i partnerów.
 
 
Kujawsko-Pomorska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy zorganizowała dnia 08.06.2018 r. finał konkursu pn. Kulinarne tradycje Kujaw i Pomorza „na słodko” i „na słono”.
 
 
Konkurs objęty został Honorowym Patronatem Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego – Piotra Całbeckiego.
Finał zorganizowano podczas przypadających obchodów święta województwa kujawsko-pomorskiego.
 
Inicjatywę współorganizowano we współpracy z partnerami:
·         Urzędem Marszałkowskim – Departamentem Rolnictwa i Geodezji,
·         Związkiem Pracodawców – Dzierżawców i Właścicieli Rolnych w Bydgoszczy,
·         Krajowym Ośrodkiem Wspierania Rolnictwa w Bydgoszczy,
·         Mistrzem Branży – czasopismem branżowym,
·         Akademią Kulinarną – magazynem branżowym,
·         Gastro-Systemem – firmą zajmującą się wyposażeniem gastronomii.
Patronat medialny nad imprezą objęli:
·         Telewizja Polska S.A. Oddział w Bydgoszczy,
·         Gazeta Wyborcza Bydgoszcz,
·         Papaja pl – platforma gastronomiczna.
 
Konkurs adresowany był do uczniów branżowych szkół I stopnia, w których prowadzone są także klasy dotychczasowej szkoły zawodowej kształcących się w zawodzie kucharz, cukiernik z terenu województwa kujawsko-pomorskiego.
Niecodzienna formuła konkursu polegała na pracy zespołowej ucznia wraz z nauczycielem zawodu/mistrzem szkolącym biorącym udział w procesie praktycznej nauki zawodu.
 
 
Konkurs miał na celu wzmocnienie przede wszystkim relacji pomiędzy uczniami a pracodawcami/mistrzami szkolącymi/nauczycielami z regionu przekazującymi dziedzictwo kulinarne kuchni kujawsko-pomorskiej. Adepci zawodu z regionu pod przewodnictwem swoich mentorów rywalizowali o najdoskonalsze przygotowanie dania regionalnego.
 
Konkurs przebiegał w dwóch etapach.
Zadaniem I – etapu było przygotowanie przez ucznia wraz z nauczycielem zawodu lub mistrzem szkolącym, autorskiej prezentacji multimedialnej dania tradycyjnego kuchni kujawsko-pomorskiej, wybranego w kategorii słone lub słodkie.
Zgodnie z przyjętym regulaminem, kryterium oceny zgłoszeń przez Komisję Eliminacyjną stanowiły: nawiązanie do tradycji regionalnych kuchni kujawsko- pomorskiej, pomysłowość i kreatywność przepisu, prezentacja potrawy na podstawie zdjęć, forma przepisu, jasność, precyzyjność.
Prace konkursowe wpłynęły z różnych zakątków województwa kujawsko-pomorskiego. Komisja konkursowa stanęła przed nie lada wyzwaniem. Wszystkie nadesłane na Konkurs prezentacje były bardzo interesujące i profesjonalnie opracowane. Niestety, z powodu ograniczonej liczby miejsc nie można było zaprosić wszystkich, którzy nadesłali zgłoszenia, dlatego wybrano zdaniem komisji najciekawsze propozycje. 
 
Do finału konkursu zakwalifikowało się 10 dwuosobowych Zespołów, które przygotowały w ramach finału potrawy regionalne do degustacji przez jury.
 
Drużyny zawodowych kucharzy i cukierników to:
1.    Zespół - Przemysław Kuzimski (uczeń), Jakby Kowalski (nauczyciel zawodu/mistrz szkolący), Grażyna Błażejczyk Gronwald z Branżowej Szkoły I Stopnia Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Grudziądzu,
2.    Zespół - Jagoda Rajchowicz (uczennica) Adam Pokojski (mistrz szkolący) z Branżowej szkoły I Stopnia START w Toruniu.
3.    Zespół - Agnieszka Hoppe (uczennica), Justyna Ormanowska (nauczyciel zawodu) z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Jarosława Iwaszkiewicza w Bydgoszczy,
4.    Zespół - Domnika Sikorska (uczennica), Magdalena Wrzesień-Ciba (nauczyciel zawodu) z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Kazimierza Wielkiego z Kruszwicy,
5.    Zespół - Krystyna Rogala (uczennica), Beata Woźna (nauczyciel zawodu) z Zespołu Szkół Spożywczych w Bydgoszczy,
6.    Zespół - Agata Puzio (uczennica), Ewa Nowak (mistrz szkolący) z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Henryka Dąbrowskiego w Łabiszynie,
7.    Zespół - Damian Dembowski (uczeń), Hanna Michalska (nauczyciel zawodu) z Akademii Szkolnictwa AS Branżowa Szkoła I Stopnia w Inowrocławiu,
8.    Zespół - Weronika Kończak (uczennica), Justyna Ormanowska (nauczyciel zawodu) z Branżowej Szkoły I Stopnia Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy,
9.    Zespół - Klaudia Szumińska (uczennica), Mateusz Lamparski (mistrz szkolący) z Branżowej Szkoły I Stopnia START w Bydgoszczy,
10. Zespół - Julia Tomaszewska (uczennica), Kinga Woroch (nauczyciel zawodu) z Zespołu Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach.
 
Prace konkursowe, to:
·         Kujawiok
·         Piernik brukowiec
·         Galantyna
·         Zupa kwas z szarymi kluchami, kapustą i boczkiem
·         Amoniaczki – ciastka Babci Heli
·         Rogaliki Barcińskie
·         Żurek kujawski z wieżyczką i pieczonym pierogiem faszerowanym białą kiełbasą
·         Miodownik – piernik koszony z Nakła nad Notecią
·         Gęsina z sosem żurawinowym, kopytkami i pieczonym jabłkiem
·         Zupa szczawiówka. Cebule nadziewane fasolą
 
Oprócz tego uczniowie danego zespołu omawiali przed Komisją, sposób i techniki przygotowania potrawy przedstawionej w prezentacji multimedialnej.
 
Grono jury oceniało: smak potrawy, sposób prezentacji, pomysłowość i estetykę podania, nawiązanie do tradycji regionalnych kuchni kujawsko- pomorskiej, użycie regionalnych produktów i technik przygotowania, zbieżność z przedstawioną prezentacją multimedialną.
 
Z dziesięciu Zespołów z regionu wybrano trzy najlepsze, które uzyskały największą ilość punktów.
·         Pierwsze miejsce zajął zespół w składzie: Dominika Sikorska – uczennica wraz z Magdaleną Wrzesień – Cibą (nauczycielem zawodu) – z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Kazimierza Wielkiego w Kruszwicy- zwycięskie danie to zupa kwas z szarymi kluchami, kapustą i boczkiem.
·         Drugie miejsce zajął zespół w składzie: Weronika Kończak – uczennica wraz z Justyną Ormanowską – nauczycielem zawodu z Branżowej Szkoły I Stopnia Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy za przygotowanie przepysznego miodownika – piernika kiszonego z Nakła nad Notecią.
·         Trzecie miejsce zajął zespół w składzie: Jagoda Rajchowicz – uczennica wraz z Adamem Pokojskim – mistrzem szkolącym – z Branżowej szkoły I Stopnia START w Toruniu  za wypiek tradycyjną metodą – piernika brukowca.
 
Po obecności zacnego grona jury, konkurs stał się doskonałym wydarzeniem dla osób z pasją, którzy kultywują tradycję gastronomiczną oraz przestrzegają etyki zawodowej. Przy współudziale znawców gastronomi udało się pozyskać wiedzę o oryginalnych, regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych także w gospodarstwach i przez lokalne społeczności.
 
Wydarzenie, to  okazał się ciekawym doświadczeniem przede wszystkim dla młodych reprezentantów sztuki kulinarnej, którzy współuczestniczyli w procesie kultywowania tradycji dziedzictwa kulinarnego kuchni kujawsko-pomorskiej. Także kolejnym doświadczeniem dla nauczycieli zawodu/mistrzów szkolących, którzy do wielu lat uczestniczą w procesie przygotowania zawodowego przyszłych mistrzów rzemiosła. Również próbą spójnej pracy zespołowej, utrwalania relacji mistrz-uczeń, współzawodnictwem w rywalizacji.
Po zebranych opiniach, relacjach i zainteresowaniu z pewnością konkurs w swojej niezmienionej formule ujrzy kolejną edycję już w przyszłym roku.
 
 
O nas w mediach:
 
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1582790068510504&id=217038818418976
 
 
http://bydgoszcz.wyborcza.pl/bydgoszcz/7,48722,23513302,kulinarne-tradycje-na-slodko-i-na-slono-kto-wygral.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Bydgoszcz_Wyborcza
 
 
 
https://bydgoszcz.tvp.pl/37564241/tradycyjne-smaki-kujaw-i-pomorza-wciaz-w-modzie
 
 
http://www.expressbydgoski.pl/bydgoszcz/g/10-zespolow-walczylo-w-konkursie-kulinarnym-kto-z-nich-zgotowal-sobie-sukces-zdjecia,13244541,29492461/
 
 
http://bydgoszcz.naszemiasto.pl/artykul/konkurs-kulinarny-kulinarne-tradycje-kujaw-i-pomorza-w,4681311,galop,t,id,tm.html
 
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.