< WRÓĆ DO Niebawem

Konkurs Dworskiej Kuchni Myśliwskiej w Szczanie Zdroju 21.07

Niebawem2018-04-20

Lista uczestników 

 
Konkurs Dworskiej Kuchni Myśliwskiej zagości po raz drugi w pięknym  i gościnnym Szczawnie Zdroju !
 
Organizatorzy
Waldemar Hołówka & Wojciech Harapkiewicz - Fundacja Klubu Szefów Kuchni oraz 
Ryszard Tomaszewski Właściciel Kompleksu Dworzysko - Restauracja Babinicz w Szczawnie Zdroju
 
zapraszają 
21.07.2018 roku do Dworzyska w Szczawnie Zdroju 
gdzie odbędzie się
 
 IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej 
IV Edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej. 
 
Zarys Programowy Festiwalu
 
Konkurs profesjonalistów nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2018 „Kuchnia dworska myśliwska"
Konkurs cukierniczy- deser  z użyciem owoców leśnych i twarożku 
Nocne zwiedzanie Zamku Książ przez uczestników Festiwalu /z piątku na sobotę/
„Festiwal produktów  regionalnych -lokalnych ”– stoiska regionalne, wyroby i rękodzieło związane z użyciem produktów regionalnych , lokalnych .
degustacje wyrobów z dziczyzny – przygotowanych prze amatorów, myśliwych
Konkurs nalewek pn. „  Najlepsza Nalewka”
Konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. „Poznaj smaki Regionu Dolnośląskiego”– Oceniany przez Jury Profesjonalistów /- degustacja płatna /cegiełki / - akcja charytatywna na rzecz Fundacji miej serce dla podopiecznego Nicolasa Hołówki
Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej w wykonaniu Mistrzów  – Live Cooking zawodowych kucharzy, cukierników i piekarzy
Stoiska Gastronomiczne „Zasmakuj Światowej Kuchni” /sprzedaż cegiełek/ akcja charytatywna,
Kulinarne warsztaty dla dzieci -poprowadzi Łukasz Konik z Zuzią Harapkiewicz.
 
Festiwal ma celu szeroko pojętą edukację dotyczącą początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, pałacach czy w zamkach, będzie  pokazem sztuki kulinarnej prezentowanej przez przedstawicieli obiektów gastronomicznych z Polski i krajów europy, mającym na celu powrót do tradycji  i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych  z tradycjami kuchni myśliwskiej. 
 
 
Zakwalifikowane Ekipy  do startu w IV Międzynarodowym Festiwalu Kuchni Dworskiej  IV Edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej, Szczawno Zdrój 21 lipiec 2018 
 
1. Bartosz Fabiś, Michał Kozłowski - Restauracja „Nifty no. 20” Hotel Puro -Poznań 
2. Grzegorz Misina, Robert Jagła -  Emalia Zabłocie -Kraków
3. Paweł Kubera , Kajetan Świokła -Hotel DeSilva Premium - Poznań
4. Łukasz Grabowski, Michał Bielecki -Restauracja Wzorcownia by Wiesław Bober -Hotel Fabryka Wełny **** - Pabianice
5. Eugeniusz Korolov, Andrzej Lysenko -Hotel Mansor, Ząbki
6. Rafał Stegnicki, Krystian Świderek - Hotel Natura Mazur Warchały 
7. Paweł Gałecki , Łukasz Boreczek - Hotel Restauracja „Piano” Lublin
8. Artur Szwacki , Miłosz Pluta - IBB HOTEL ANDERSIA , RESTAURACJA FLAVORIA - Poznań
9. Wiktor Wielgus , Daniel Bereziak - Nicolaus Toruń Hotel
10. Waldemar Trzciołek , Mateusz Serwa - Ostoja Chobienice Rządcówka
11. Tomasz Sowiński, Marin Kowalski -  Restauracja Pasja Gorzów Wlkp
 
 
Program Festiwalu:
Piątek, 20.07.2018
» godziny popołudniowe - Przyjazd uczestników , jurorów , sponsorów - zakwaterowanie
» 20:00 - Odprawa jurorów z uczestnikami, wydanie produktów obowiązkowych
» 20:45 - Wykład Prof. Jarosława Dumanowskiego - Zapomniana Kuchnia Dworska - " Chrapy Jelenia, Gęsie mleko, i zapomniane chłodniki"
» 21:30 - Kolacja
» 22:00 - Nocne zwiedzanie Zamku Książ przez uczestników Festiwalu
 
Sobota, 21.07.2018
» 07:00 - Konkurs cukierniczy - Słodkie Dworzysko deser z użyciem owoców leśnych i twarożku z Wańczykówki
» 11:00 - Konkurs profesjonalistów - Kuchnia dworska myśliwska
 nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2018, w trakcie trwania konkursów:
» „Festiwal produktów regionalnych -lokalnych ”
stoiska regionalne, wyroby i rękodzieło
związane z użyciem produktów regionalnych i lokalnych
» Stoiska Sponsorów Festiwalu
» Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej w wykonaniu Mistrzów Live Cooking
» 11:00 - Pokaz kulinarny Dawida Szkudlarka
» 12:00 - Pokaz kulinarny Carlos Cegonte, STALGAST
» 13:00 - 14:00 - Kulinarne warsztaty dla dzieci - poprowadzi Łukasz Konik
» Zbiórka i akcja charytatywna na rzecz podopiecznego Fundacji Miej Serce
małego Nikosia, który walczy z autyzmem i przewlekłą chorobą jelit
» 20:00 Uroczysta Gala
 
Zwieńczeniem całodniowego Festiwalu i rywalizacji uczestników konkursu
będzie uroczysta Gala połączona z ogłoszeniem wyników oraz wręczeniem nagród i dyplomów.
Gala odbędzie się w Białej Sali i Hali Spacerowej Uzdrowiska Szczawno Zdrój - Jedlina.
Podczas Gali zostanie przeprowadzona licytacja wartościowych przedmiotów i usług na rzecz Nikosia, podopiecznego Fundacji Miej Serce.
Festiwal i Galę poprowadzi Janusz Murawski z zespołem Mister MJ
Festiwal to szeroko pojętą edukacja dotycząca początków kuchni polskiej
wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, pałacach czy w zamkach.
Festiwal jest pokazem sztuki kulinarnej prezentowanej
przez przedstawicieli obiektów gastronomicznych z Polski i krajów Europy,
mającym na celu powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko – magnackich
ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.
Konkurs jest cykliczny i ma charakter prestiżowej imprezy,gdzie przedstawiciele obiektów gastronomicznych mają możliwość zaprezentowania się,
przedstawiając polskie tradycje kulinarne oraz znaną w świecie polską gościnność !
 
Konkurs jest cykliczny i ma charakter prestiżowej imprezy, gdzie przedstawiciele obiektów gastronomicznych mają możliwość zaprezentowania się, przedstawiając polskie tradycje kulinarne oraz znaną w świecie polską gościnność. 
 
 
UROCZYSTA GALA
Zwieńczeniem całodniowego Festiwalu i rywalizacji uczestników konkursu będzie uroczysta Gala połączona z ogłoszeniem wyników oraz wręczeniem nagród i dyplomów.
GALA odbędzie się w Białej Sali i Hali spacerowej Uzdrowiska Szczawno Zdrój - Jedlina
Podczas Gali zostanie przeprowadzona licytacja wartościowych  przedmiotów i usług na rzecz Fundacji Miej Serce dla podopiecznego Nicolasa Hołówka. 
                                   

Tutaj znajdziesz : Arkusz zgłozeniowy

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Niebawem
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.