< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne

Festiwalu Beskidzkie Kociołki dla szkół -02.06

Szkoły gastronomiczne2018-05-17
Już 2 czerwca wielkie wydarzenie – edycja dla szkół Festiwalu Beskidzkie Kociołki. Festiwal ten ma już dziewięcioletnią tradycję, dla szkół gastronomicznych odbywa się, co roku w Czeskiej Republice na Zaolziu w Kosarzyskach. Pomysłodawcami Festiwalu i właścicielami marki są Henryk Cieślar i Wiesław Wróblewski.
 
Ideą, która przyświeca temu przedsięwzięciu jest chęć kontynuowania zamierających tradycji sporządzania dań w kociołkach przez baców przemierzających łuk Karpat od Serbii i Rumunii poprzez Węgry, Słowację, Czechy aż do Polski.
 
Organizatorzy IX Festiwalu Beskidzkie Kociołki poprzez swoją działalność pragną pielęgnować kulturalne dziedzictwo karpackich pasterzy, a także ratować
tradycyjne przepisy kulinarne z różnych zakątków Karpat i tym samym przypomnieć smaki kuchni regionów górskich.
 
Organizatorzy konkursu propagują tradycję przyrządzania potraw jednogarnkowych wśród młodych adeptów sztuki kulinarnej, a jednocześnie starają się połączyć stare przepisy ze współczesnymi trendami gastronomicznymi, wydobywając na światło dzienne dawne tradycje kulinarne skwapliwie pielęgnowane przez naszych przodków.
 
Podczas ośmiu edycji Festiwal Beskidzkie Kociołki zyskał rangę i prestiż w środowisku gastronomicznym i ogólnopolskim, postrzegany jest, jako jedno
z ważniejszych wydarzeń kulinarnych o randze międzynarodowej, w skład jury wchodzą wybitne postacie kulinarne z Polski i świata, gościliśmy też władze
państwowe z Czech, Polski i Słowacji, wśród uczniów zawitały ekipy z Polski, Czech, Słowacji, Litwy.

Tutaj znajdziesz : Arkusz zgłozeniowy

Tutaj znajdziesz :Regulamin

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.