< WRÓĆ DO Wydarzyło się

XV Jubileuszowe Pomorskie Potyczki Kulinarne w Jastrzębiej Górze

Wydarzyło się2018-04-29

Kulinarny Event w Primavera !

W Hotelu Primavera w Jastrzębiej Górze odbył się dwudniowy Event Kulinarny, w ramach którego zorganizowano dwa konkursy kulinarne, dla profesjonalnych kucharzy oraz uczniów szkół gastronomicznych.

25 kwietnia kucharze już po raz XV-ty zaprezentowali swoje umiejętności podczas konkursu Pomorskie Potyczki Kulinarne, którego organizatorem jest Dariusz Gwiazda - szef kuchni Primavera. Konkurs na stałe wpisał się w kalendarz imprez gastronomicznych i mimo, że w tym roku opuścił region Kujaw, na rzecz Pomorza, nadal przyciąga mistrzów kulinarnych, zawodników oraz sympatyków, którzy chcą w nim uczestniczyć, by zintegrować środowisko i promować nowoczesną kuchnię swojego regionu.

Lista uczestników:
Maciej Żmijewski Warchlak Art.Pub Ełk
Tomasz Sowiński Restauracja Pasja Gorzów Wielkopolski
Kornel Winiarski Tristan Hotel * SPA  Kąty Rybackie
Artur Lenczewski Pięć Dębów Supraśl
Jan Cup Hotel Kossak Restauracja Cafe Oranżeria Kraków
Mateusz Tutkowski Restauracja Śliwka w Kompot Sopot
Karolina Indstadt Restauracja Otwarta Gdańsk
Tomasz Grota Piroman Steak House Sopot
Arkadiusz Berezowski Hanza Pałac Wellnes SPA Rulewo
Bartosz Zwolankowski Restauracja Correze Gdańsk
Karol Radtke Primavera Jastrzębia Góra 
Marcin Stadler River Style SPA Reda

 ​W tym roku zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu sześciu porcji dnia głównego wykorzystując obowiązkowy składnik - z dzikiego ptactwa, dodatkowo należało wykorzystać dowolne produkty z oferty firm sponsorskich- : Nestle, Bonduelle, Bidfood Farutex. 

​Kulinarne umiejętności odbyły się w czterech turach, oprócz ciekawych i apetycznych dań, zaproszeni goście mogli zobaczyć cały proces przygotowania potrawy, dobór produktów, pracę na stanowisku, techniki kulinarne i ekspozycję dania, smak niestety zarezerwowany był tylko dla jurorów, którzy bacznie obserwowali wszystkie etapy konkursu. A byli to : Wiesław Bober, Wiesław Kartasiński, Tomasz Szymański, Andrzej Jakomulski, Adam Kotomski, a także gość specjalny Pascal Brodnicki.

Podczas kulinarnych zmagań firmy sponsorskie przygotowały dodatkowe atrakcje, można było skosztować apetycznych sałatek, wędlin czy deserów, obejrzeć pokazy live cooking, napić się pożywnych nektarów, czy zdegustować wybornego wina, wymienić się doświadczeniami lub zapoznać się z bogatą ofertą hotelu Primavera. 

Wieczorem w sali bankietowej odbyła się uroczysta gala, którą poprowadził gospodarz wydarzenia - Dariusz Gwiazda oraz Tomasz Szymański, najpierw podziękowano wszystkim za pomoc, udział oraz start w Pomorskich Potyczkach Kulinarnych, następnie ogłoszono wynik konkursu kulinarnego.
Decyzją jurorów:
I miejsce zdobył Tomasz Sowiński -Restauracja Pasja Gorzów Wielkopolski
​II miejsce  Tomasz Grota- Piroman Steak House Sopot
​III miejsce Artur Lenczewski- Pięć Dębów Supraśl

Zwycięskim daniem okazała się perliczka bastowana w maśle z tymiankiem i czosnkiem, confitowane udko z perliczki w formie bon-bon z kruszonką ziołową i  cytryną, buraczki pieczone w porto, marchew z miodem oraz z sos demi - glace z anyżem oraz chipsem z ziemniaka.



Tomasz Sowiński po zwycięstwie powiedział : "- Organizacja konkursu była na bardzo dobrym poziome, stanowiska startowe były dobrze przygotowane i wyposażone w odpowiedni sprzęt. Nie było żadnych awarii. Wygrana w konkursie dała mi większą pewność siebie i na pewno otworzyła chęć częstszych startów w konkursach kulinarnych w całej Polsce".

Zawodnicy otrzymali pamiątkowe statuetki oraz liczne nagrody rzeczowe.
​Kulinarny bankiet uświetnił pokaz magika oraz taniec brzucha, wykonaniu uroczej tancerki. Wspólna zabawa trwała do późnych godzin nocnych.

Drugiego dnia, do hotelu przybyła młodzież z pomorskich szkół gastronomicznych, by wystartować w I Turnieju Kulinarnym Prima Zdrowie organizowany przez obiekt Primavera Jastrzębia Góra.
Mistrzostwa Kulinarne mają na celu zmianę trendu kulinarnego w stronę zdrowia, oraz wyłonienie talentów, które w przyszłości będą reprezentowały zdrowe oblicze gastronomii promując ideę wellness cooking.
Tematem przewodnim była żurawina z Kaszub.
Do konkursu zgłosiło się osiem zespołów ze szkół z Władysławowa, Pucka, Wejherowa, Słupska, Kościerzyny oraz Kłanina.

Najlepszym daniem okazała się polędwiczka z dorsza zapiekana z masłem żurawinowym, pieczone warzywa, z nalewką żurawinową, wiórki z ogórka, z pudrem z żubrówki.


 

Danie przygotowała Sandra Jakubowska i Aleksander Kopras z Powiatowego Zespołu Szkół Gastronomicznych w Kościerzynie. Gratulujemy !


Zdjęcia:
https://www.facebook.com/pg/PrimaveraSpa/photos/?ref=page_internal
http://papaja.pl/?m=g&id=127&t=2

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.