< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne

Szkoły gastronomiczne2018-04-03

 

 Podczas III edycji konkursu kulinarnego ,,Sportowa Wiosna” w hotelu Mistral Sport w Gniewinie zmagania podzielone były tradycyjnie już na dwa dni 05-06.03.2018 - pierwszego rywalizowali uczniowie szkół gastronomicznych z całego kraju w sumie 12 dwuosobowych drużyn między innymi: ZSG w Bydgoszczy, ZSG w Gdańsku, ZSRCKP w Kaczkach Średnich, ZSP w Kłaninie, ZSCEZiU w Rawie Mazowieckiej, PZS nr 3 w Wejherowie .Opowiada Sebastian Cichy

Szef kuchni w hotelu Mistral Sport w Gniewinie poziom który zaprezentowali uczniowie był w porównaniu do ubiegłego roku bardzo wysoki. Uczestnicy gotowali według najnowszych trendów i technik kulinarnych. Zwycięzcami okazali się uczniowie Hanna Szczypior i Jakub Osowski z PZS nr w Kościerzynie,  przygotowali  Kaczą pierś którą nazwali -Arystokratka pomorska na zielonej murawie , wiosennym kaszotto w towarzystwie postumentu

botwinkowego z akcentem żurawinowego sosu i deser  - Siła Sportowca: deser z płatków owsianych, orzechów, gorzkiej czekolady, świeżych owoców i miodu.

Drugiego dnia w szranki stanęli zawodowi kucharze również 12 drużyn z całego kraju: Kościerzyna, Kraków, Gdańsk, Sopot, Ustka itd.

Kucharze mieli za zadanie przygotowanie danie główne w siedmiu porcjach nawiązujące do wiosny i sportu i deser z dowolnej czekolady. Poziom jaki zaprezentowali zaskoczył nie tylko jurorów ale i wszystkich przybyłych gości. Pierwsze miejsce zajęła drużyna z Bydgoszczy w składzie: Bartosz Wiśniewski, Adam Rzęski  - restauracja Winni kucharze Bydgoszcz ( dodam że Adam wygrał ubiegłoroczny konkurs kierowany do uczniów), przygotowali: na danie główne - Polędwica z dorsza/czarna soczewica/pietruszka korzeń/jabłko/dynia/koper oraz deser -Czekolada/malina/Sable chantilly/karmel.

Podsumowując Gratuluję wszystkim uczestnikom i zwycięzcą życzę im wszystkim kolejnych udanych startów w konkursach kulinarnych.

 

 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.