< WRÓĆ DO Kalejdoskop

Młodzi kucharze – staż zawodowy w Wielkiej Brytanii

Kalejdoskop2018-04-01
W obecnych czasach człowiek posiada mnóstwo ścieżek rozwoju. Możliwości kształcenia się jest coraz więcej, dzięki czemu bez problemu możemy obrać wymarzony kierunek kariery i wspiąć się na wyżyny własnych umiejętności. 
Gastronomia jest jedną z najlepiej rozwijających się dziedzin działalności gospodarczej. Gotowanie jest coraz modniejsze, a zawód kucharz przeżywa swoisty renesans. Powstaje mnóstwo programów kulinarnych oraz o tematyce około restauracyjnej. Każdy z nas zna przecież „ Masterchefa”, „ Kuchenne Rewolucje” Magdy Gessler czy „Alfabet Kulinarny” Kurta Schellera.
 
Dzięki temu, że gotowanie przedstawia się jako bardzo wartościową umiejętność coraz więcej młodych osób chce podążać kulinarnymi ścieżkami. Media zawładnęły naszą rzeczywistością, a kulinarne show osiągają rangę widowisk telewizyjnych. Dzięki temu rodzi się mnóstwo talentów kulinarnych, samouków, którzy z wielkim zaangażowaniem stają w szranki z innymi amatorami, by zaznać współzawodnictwa i stworzyć kulinarne arcydzieła. Nie możemy jednak zapominać o tym, że zawód kucharza wymaga ogromnej ilości fachowej wiedzy, nieustannego samorozwoju oraz podnoszenia kwalifikacji zawodowych. Bo tam, gdzie kończy się hobbystyczne gotowanie, zaczyna się profesjonalizm oraz ciężka praca. 
 
Młody kucharz opuszczający mury swojej szkoły, w większości przypadków dysponuje podstawową wiedzą oraz niewielkim doświadczeniem zdobytym podczas praktyk. Kucharz ten często nie posiada wystarczającego przygotowania do zawodu i ma niewielkie szanse na znalezienie dobrze płatnej, rozwojowej pracy. Bardzo często osoby opuszczające szkołę są niepewni swoich umiejętności, ponieważ nie mają możliwości wcześniejszej weryfikacji ich na rynku pracy. Czasami wystarczy naprowadzić młode osoby na dobre tory i dać im bodziec, by z pomocy kuchennej przerodziły się w pewnych swoich możliwości, samodzielnych kucharzy. I tu właśnie wkracza Fundacja Zawodowiec, która od kilku lat rozdaje impulsy do działania młodym adeptom sztuk kulinarnych organizując staże zawodowe w Birmingham, w Wielkiej Brytanii. 
 
Fundacja istnieje od 2013 r. Wzięła pod swoje skrzydła absolwentów kierunków gastronomicznych:  kucharzy oraz cukierników. Corocznie realizuje projekty dając możliwość podniesienia swoich kwalifikacji zawodowych oraz językowych młodym adeptom sztuk kulinarnych . 
 
Dzięki środkom z Unii Europejskiej Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój ( POWER ) w zeszłym roku udało nam się przeszkolić 36 osób świeżo po ukończeniu szkoły. Mieli oni możliwość miesięcznych praktyk w renomowanych, brytyjskich restauracjach, gdzie pracując wyłącznie na świeżych produktach zdobyli doświadczenie pod okiem niezwykle utalentowanych szefów kuchni. Projekt nosił nazwę „Młodzi kucharze – staż zawodowy w Wielkiej Brytanii”, nr 2016-1-PL01-KA102-025010. 
 
Każdy ze stażystów odbywał staż w zakresie 176 godzin. Pracując 5 dni w tygodniu po 8 godzin dziennie nasi podopieczni mogli poczuć się pełnowartościowymi członkami załogi każdej z sześciu restauracji. 
Praca na stażu ułożona jest w taki sposób, by uczestnik mógł nauczyć się jak najwięcej w przeciągu miesiąca. Przez pierwszych kilka dni następuje dokładne zapoznanie się z funkcjonowaniem danej kuchni, proste zadania wykonywane są pod ścisłym nadzorem szefa kuchni. Następnie z każdym dniem młody kucharz/cukiernik nabywa więcej samodzielności, wykonując części składowe dań tak, aby mniej więcej już w połowie stażu, mógł przejść do zupełnie samodzielnego wykonywania potraw. Stażysta przez cały okres odbywania stażu jest pod ścisłym mentoringiem szefa kuchni, który nadzoruje przebieg stażu oceniając jego postęp  w 10 podstawowych umiejętnościach trzy razy w czasie trwania stażu. Oceniane są między innymi: komunikacja z członkami załogi w j. angielskim, zrozumienie oraz stosowanie się do poleceń szefa kuchni, umiejętność pracy w zespole, punktualność czy zaangażowanie w pracę.  
Ostatecznym sprawdzianem umiejętności stażysty jest przygotowanie autorskiego menu składającego się z 3 dań: przystawki, dania głównego i deseru odpowiednio dla kucharzy, cukiernicy muszą przedstawić przepisy na trzy rodzaje różnych deserów. 
Praca zaliczeniowa musi być przygotowana w taki sposób, by każdy przepis był opracowany, opatrzony zdjęciem i możliwy do odtworzenia. Stażyści wykorzystują tutaj swoje umiejętności nabyte podczas nauki na stażu. 
Receptury te następnie są zbierane i składane  w książkę kucharską, która dostępna jest na stronie Fundacji Zawodowiec: www.fundacjazawodowiec.pl.tl.  Każdy zainteresowany może tę książkę pobrać w formie pdf-a i wykorzystywać do stworzenia pyszności w zaciszu własnego domu. 
 
Organizując nasze staże kładziemy ogromny nacisk na zdobywane kompetencje zawodowe. Stale monitorujemy rozwój stażystów i możemy zaobserwować wzrost takich umiejętności, jak np. samodzielność, umiejętność wykorzystywania języka angielskiego, tolerancja na odmienność kulturową, samodzielność w kuchni, wzrost kreatywności i ambicji w gotowaniu, estetyka podawania potraw, umiejętność pracy pod presją czasu, wzrost pewności siebie oraz wiary we własne umiejętności itd.
Fundacja zapewnia każdemu uczestnikowi kompleksowo zorganizowany staż. Począwszy od przygotowania językowego oraz psychologicznego przed wyjazdem, przez ubezpieczenie, transport w obie strony, zakwaterowanie w domu przeznaczonym wyłącznie do dyspozycji stażystów, wyżywienie. Każda z osób otrzymuje również kieszonkowe na drobne wydatki. Na miejscu jest opiekun z Fundacji, który służy pomocą w razie potrzeby o każdej porze dnia czy nocy. 
Największą nagrodą dla realizatorów projektu jest pozytywna opinia jego uczestników. Przytaczamy tu jedną, która zapadła nam mocno w pamięć:
 „Podczas stażu nauczyłem się dokładności, poznałem nowe smaki kuchni. Poziom mojego języka angielskiego podniósł się o wiedzę gastronomiczną. Miałem możliwość zobaczyć na czym polega praca w restauracji. Moim zadaniem było przygotowywanie przystawek, głównych dań oraz obróbka wstępna warzyw i owoców. W restauracji pracownicy kuchni okazali cierpliwość i wyrozumiałość jeśli cos się nie udało. Szybko nabrali do mnie zaufanie i powierzyli mi pewne zadania”.
 
Wszystko dobre, co się dobrze kończy prawda?  Kolejnych 36 osób ukończyło staż ( co łącznie daje liczbę 108 przeszkolonych młodych kucharzy i cukierników). Nabyli oni bezcenne umiejętności, poszerzyli swoją wiedzę zawodową, dzięki czemu stali się oni bardziej atrakcyjni na rynku pracy. Każdy z nich otrzymał komplet certyfikatów, które poświadczają nabyte umiejętności. Głównym z nich jest Europass Mobilność, który otwiera ścieżki na karierę nie tylko w Polsce, ale i w całej Unii Europejskiej. Tego Wam, nasi kochani podopieczni, życzymy z całego serca!
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Kalejdoskop
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.