< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Wręczenie nagród Akademii Gastronomicznej w Polsce - Bristol 16.03

Wydarzyło się2018-03-19

Dnia 16 marca br. w Hotelu Bristol w Warszawie odbyła się uroczysta Gala wręczenia nagród AIG PRIX oraz ARS COQUINARIA. 


Działania Akademii Gastronomicznej w Polsce ukierunkowane są na rozwijanie  i propagowanie szeroko pojętej polskiej sztuki kulinarnej oraz wspieranie inicjatyw sprzyjających promowaniu narodowej sztuki gastronomicznej. Co za tym idzie, zmierzają do ochrony polskiego dziedzictwa narodowego.

24 lutego 2014 roku Akademia Gastronomiczna w Polsce otrzymała honorowy patronat Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, prowadzi także regularną współpracę z Ministerstwem Sportu i Turystyki.

W tegorocznej ceremonii udział wziął gość specjalny – hiszpański szef kuchni Paco Pérez wyróżniony łącznie 5 gwiazdkami Przewodnika Michelin. W gali uczestniczyli m.in.  Dyrektor Generalna Ministerstwa Sportu i Turystyki Alicja Omięcka, Wicemarszałek Województwa Pomorskiego  Paweł Orłowski, a także ambasadorowie Hiszpanii oraz Meksyku – krajów o niezwykle rozwiniętym poziomie gastronomii. W wydarzeniu wzięli również udział zeszłoroczni laureaci nagród AIG PRIX, zdobywcy stażów ufundowanych na przestrzeni lat przez Akademię oraz licznie zgromadzeni członkowie Akademii i przedstawiciele zaprzyjaźnionych instytucji czy mediów gastronomicznych.
Po zakończeniu oficjalnej części wieczoru, zgromadzeni goście mieli okazję docenić kunszt laureata nagrody dla najlepszego szefa - Marka Flisińskiego podczas przygotowanej specjalnie na tę okazję kolacji degustacyjnej.



Wina dobrał laureat nagrody dla najlepszego sommeliera – Kamil Wojtasiak, zaś słodkim zakończeniem wieczoru były petit four przygotowane przez Justynę Kawiak z wrocławskiej cukierni NANAN, wyróżnionej nagrodą dla najlepszego cukiernika. 


Wśród dotychczasowych laureatów nagród AIG PRIX w Polsce wymienić można:
• Prix au Chef de L’Avenir: Wojciech Modest Amaro, Karol Okrasa, Paweł Oszczyk, Witek Iwański, Marcin Przybysz, Marcin Filipkiewicz • Prix au Chef Pâtissier: Krzysztof Ilnicki (UMAM), Krzysztof Rabek (Odette) • Prix au Sommelier: Paweł Białęcki, Marcin Kur, Paweł Zduniak, Piotr Kamecki  • Prix de la Litérature Gastronomique: Łukasz Modelski, "Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu." Wydawnictwo Literackie (2015);  Paweł, Hanna Lis „Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków”, Wydawnictwo Nasza Księgarnia (2016), Magdalena Tomaszewska-Bolałek, „Polish culinary paths”, Wydawnictwo Hanami (2017) • Prix Multimedia: Jan A.P. Kaczmarek Transatlantyk Festival Poznań (sekcja Kino Kulinarne) (2015), Nina Terentiew Telewizja Polsat (2016), Magazyn KUKBUK (2017)
NAGRODY AIG PRIX 2018 (przyznawane za dokonania z roku 2017)


 
Akademia Gastronomiczna w Polsce nominuje rokrocznie polskie osobistości gastronomiczne do  prestiżowych nagród AIG PRIX - przyznawanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną z siedzibą w Paryżu dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się na obszarze danego kraju międzynarodowym poziomem.  

LAUREACI AIG PRIX 2018:

 
• Prix au Chef de L’Avenir / Nagroda Szefa Przyszłości 
Marek Flisiński, Water&Wine (Nałęczów) • Prix au Chef Pâtissier / Nagroda Szefa Cukiernictwa 
Justyna Kawiak, cukiernia NANAN (Wrocław) • Prix au Sommelier / Nagroda Sommeliera
Kamil Wojtasiak, Butchery&Wine (Warszawa) • Prix de la Littérature Gastronomique / Nagroda Literatury Gastronomicznej 
Małgorzata Kalemba-Drożdż, “Smakowite drzewa”, Pascal (2017) • Prix Multimedia / Nagroda Multimediów
FOOD&FRIENDS - Camilla Hultqvist, Igor Grzeszczuk


 
 
Dzięki uprzejmości partnerów Akademii Gastronomicznej – NAŁĘCZÓW ZDRÓJ (marka Cisowianka Perlage), DAJAR (marka Ambition), POLSKICH LINII LOTNICZYCH LOT oraz VORWERK POLSKA (marka Thermomix) – prezydent Akademii Gastronomicznej  Maciej Dobrzyniecki wręczył laureatom wyjątkowe nagrody:
 
• Marek Flisiński – staż w restauracji Quique Dacosta (Hiszpania), 3 gwiazdki Michelin  • Justyna Kawiak – urządzenie Thermomix TM5 firmy Vorwerk  • Kamil Wojtasiak – study trip po jednym z europejskich regionów winiarskich 
 
 
 
NAGRODY ARS COQUINARIA POLSKIEJ AKADEMII GASTRONOMICZNEJ
 
 
MISTRZ MISTRZÓW - mentorowie pokoleń polskiej gastronomii, wybitne osobistości kulinarne
 
PRZYJACIEL SMAKU – nagradzamy tych, którzy przyczyniają się do rozwoju i podnoszenia poziomu polskiej gastronomii
 
POLSKI PRODUKT - dla wybitnych polskich produktów, docenianych i używanych przez najlepszych polskich szefów kuchni, które zyskały uznanie na światowych rynkach i stają się ambasadorami polskiej gastronomii.
 
 
 
LAUREACI ARS COQUINARIA 2018:
 
• ARS COQUINARIA w kategorii Mistrz Mistrzów  - Adam Chrząstowski


 
• ARS COQUINARIA w kategorii Przyjaciel Smaku – Magda Gessler
 
• ARS COQUINARIA w kategorii Polski Produkt – Szynka Dylewska Dojrzewająca 

Galeria: http://papaja.pl/?m=g&id=122&t=2

 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.