< WRÓĆ DO inne

Pieczywo na Start

inne2018-03-29
Dziś już prawie każda restauracja serwuje chleb przed posiłkiem. Czy zastanawialiście się nad tym z jakiego powodu i czy w ogóle to ma jakiś sens?
 
Na początek zastanówmy się nad tym co mają wspólnego wszystkie restauracje? Stoły, krzesła, kucharzy w kuchni, kelnerów, serwetki i karty menu –  wszystko to oczywiście ma sens ... miejsca bez tych wszystkich atrybutów nie moglibyśmy nazwać Restauracją. 
                             

 
A co z chlebem? Mimo, że niektóre restauracje karzą sobie za pieczywo dodatkowo płacić, to każda restauracja serwuje pieczywo w jednym konkretnym momencie - pomiędzy zajęciem miejsc przy stole a wyborem dań z karty.
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się nad tym dlaczego akurat w tym momencie? Dlaczego nie później gdy już klient składając zamówienie niejako zadeklaruje ile w naszym lokalu wyda na posiłek ? 
 
Bazując na naszym długoletnim doświadczeniu współpracy z restauratorami i czołowymi szefami kuchni w całej Polsce postaramy się odpowiedzieć na powyższe pytania. 
 
PIECZYWO W RESTAURACJACH I JEGO WARTOŚĆ DODANA 
 
1) CHLEB jest Dobrem Narodowym o czym przecież każdy wie, dlatego warto go celebrować i się nim dzielić z naszymi gośćmi, a tym samym zaznaczyć swoją tożsamość. 
 
2) Pieczywo jest znakiem gościnności. Stara tradycja nakazuje, by przy powitaniu z gośćmi "łamać się chlebem", czym pokazujemy, że są oni mile widziani w naszych progach i z radością podejmiemy ich posiłkiem. Ta tradycja szczególnie kultywowana jest w naszym kraju przed rozpoczęciem przyjęć weselnych. 
 
3) Serwowanie pieczywa w lokalach gastronomicznych ma podłoże historyczne. W przeszłości właściciele karczm przydrożnych serwowali podróżnym posiłek raz dziennie, o jednej porze i za ustaloną cenę, serwowanie chleba przed głównym posiłkiem z mięsa, ryb lub innych droższych produktów pomagało im sporo zaoszczędzić.
 
4) Serwowanie pieczywa przybyłym, zazwyczaj głodnym gościom przed posiłkiem jest doskonałym sposobem na wprowadzenie ich w miły i przyjazny nastrój. Zamiast nerwowego i niecierpliwego spoglądania na spożywających posiłek przy sąsiednich stolikach, gość może rozkoszować się ciepłym pieczywem z masłem lub innymi dodatkami przyniesionym w koszyku. Największa korzyść to CZAS i SPOKÓJ jaki zyskuje kuchnia na profesjonalne przygotowanie zamówionych dań z karty, nie narażając się na przykre uwagi zniecierpliwionych oczekiwaniem na posiłek gości. 
 
 
5) Pieczywo serwowane przed posiłkiem wywołuje w gościach podświadomą wzajemność. Jeśli obfity i ciepły koszyk z pieczywem zostanie postawiony na stole, zanim gość będzie miał szansę zamówić, on lub ona podświadomie chce zwrócić otrzymane dobro myśląc: "Byli hojni chlebem, więc teraz będę hojny dla nich." To stawia klientów w wyjątkowo hojnym nastroju.
 
6) Pieczywo tak naprawdę sprawia, że czujemy się głodni. Proste węglowodany wyzwalają wytwarzanie insuliny, co powoduje, że odczuwamy większy głód niż wcześniej. Jedno jest pewne gość nie poczuje pełnej sytości wywołanej spożyciem pieczywa zanim nie skończy zamawiania dań z karty.  
 
7) Serwowanie wspaniałego, ciepłego pieczywa o wysokiej jakości rzemieślniczej nadaje restauracji status dobrego i przyjaznego miejsca, w którym gość czuje się wyjątkowo szczęśliwy. W konsekwencji mamy szansę uczynić z niego lojalnego klienta, który jest największym dobrem marketingowym każdego lokalu.
 
 
Jeśli nadal uważasz, że serwowanie pieczywa gościom przed podaniem posiłku jest zbytecznym kosztem zapamiętaj o tym, że koszt ten wlicza się w pozostałe pozycje z karty, a pieczywo na początku wzbudza w gościach APETYT!!!
 
Redakcja Papaja.pl
 
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO inne
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.