< WRÓĆ DO Niebawem

II edycja Mistrzostw Polski w Przyrządzaniu Ślimaków i Owoców Goji -17.03

Niebawem2018-01-02

Wywiad z uczestnikiem konkursu z Jarosławem Sarnowskim
Wyjątkowa nagroda główna szkolenie w San Sebastian !!!

 
 
Serdecznie zapraszamy na II edycję Mistrzostw Polski w Przyrządzaniu Ślimaków i Owoców Goji”, który odbędzie się w dniu 17 marca 2018 r. w Powiatowym Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Włodzimierza Wolskiego w Serocku.


Organizatorem konkursu jest Powiatowe Centrum Integracji Społecznej
w Legionowie (PCIS).
Pomysłodawcą konkursu jest Daniel Twardo, kierownik warsztatu
gastronomicznego PCIS. Konkurs organizowany jest pod patronatem Ambasady
Republiki Mołdawii w Polsce oraz Starosty Legionowskiego.
 
Konkurs organizowany jest przy wsparciu i pomocy merytorycznej
Euro Toques Polska oraz Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.
Głównymi sponsorami konkursu są firmy: Snails Garden, Złoty Lin, Dilbar.
 
Celem konkursu jest kultywowanie ,propagowanie i pogłębienie wiedzy o przygotowaniu ślimaków i owoców goji oraz pogłębianie wiedzy o ślimaku, jako produkcie polskim.
 
Uczestnicy konkursu powinni wykazać się znajomością w przyrządzeniu oryginalnych dań opartych na tradycyjnym smaku w nowoczesnej aranżacji.
Konkurs odbędzie się w kategorii profesjonaliści.
 
Obowiązkowymi składnikami konkursu będzie :
a. mięso ze ślimaka,
b. ślimak w muszli,
c. wątroba ze ślimaka,
d. kawior ze ślimaka,
e. owoce goji,
 
 

 W sprawach technicznych i merytorycznych dotyczących szczegółów przebiegu
konkursu prosimy o kontakt e-mail: creatorsmakow@gmail.com lub telefonicznie pod nr.721 966 198.
 
 
 
RAMOWY HARMONOGRAM IMPREZY
16 marca 2018 r. (piątek)
18:00 odprawa sędziów i ekip biorących udział w konkursie (preludium na temat
ślimaków), omówienie konkursu, losowanie ekip i stanowisk,
19:30 wydawanie ślimaków,
17 marca 2018 r. (sobota)
8:00 przywitanie ekip kucharskich, przedstawienie składu sędziowskiego
i startujących ekip,
8:45 wejście na stanowiska pierwszych ekip,
9:00 – 15:00 KONKURS KULINARNY,
20:00 ogłoszenie wyników Konkursu.
 
http://www.cis.legionowski.pl/

RESTAURACJA Z MAŁEJ MIEJSCOWOŚCI W GRONIE FINALISTÓW II MISTRZOSTW POLSKI W PRZYRZĄDZANIU ŚLIMAKÓW I OWOCÓW GOJI.
 
Wywiad z szefem kuchni i współwłaścicielem restauracji „U SARNOWSKICH” Jarosławem Sarnowskim.
 
 Na początku proszę powiedzieć kilka słów o sobie jak i restauracji.
 
Jarosław Sarnowski: Z wykształcenia jestem absolwentem prawa, jednak porzuciłem myśl o adwokackiej todze na rzecz pieczonej polędwicy, wędzonych szynek, kiełbas i pierogów. Tradycje kulinarne w naszej rodzinie sięgają ponad 100 lat kiedy to brat mojego dziadka na każde Święta przygotowywał wędzone i pieczone mięsa dla całej rodziny. Przez lata dodawane były kolejne przepisy, a stare były modyfikowane wraz z dostępnością nowych produktów na lokalnym rynku. Nie było innego wyjścia- wspólnie z rodzicami otworzyliśmy restaurację.
 
To dość nietypowa i ciekawa sytuacja w której nikomu nieznana restauracja z małej miejscowości dostaje się do kulinarnych Mistrzostw Polski w Przyrządzaniu Ślimaków i owoców Goji. Wydawać by się mogło, że to produkty wysublimowane typowe raczej dla kuchni francuskiej, nie polskiej. Skąd pomysł na danie?
 
Jarosław Sarnowski: Nic bardziej mylnego, najstarsza polska książka kucharska (Compendium ferculorum) wydana w 1682 roku przez Stanisława Czernieckiego zawiera więcej przepisów na dania ze ślimaka niż z wieprzowiny. Świadczy to o popularności ślimaków w tamtym czasie. Musimy pamiętać, że przez lata okupacji próbowano zniszczyć naszą tożsamość narodową a co za tym idzie, tradycyjną kuchnię. Podobno przed II wojną Światową była świetna restauracja na rynku głównym w Krakowie, serwująca dania z ślimaków. Każdy młody chłopak marzył aby zabrać tam dziewczynę chcąc jej zaimponować. Pomysł na danie to połączenie idealnego ciasta na pierogi, które łagodzi smak duszonych ślimaków, krem z papryki i delikatny sos na bazie fondu ze skorupiaków idealnie uzupełnia danie.
 

Czy serwuje Pan dania tego typu w swojej restauracji?

 
Jarosław Sarnowski: Z pewnością to danie dołączy do naszego menu okolicznościowego jako danie koncepcyjne. Naszą specjalnością jest tradycyjna kuchnia polska w nowoczesnej formie.
 
Portal: Życzymy powodzenia w finale. 
 
*********************

Tutaj znajdziesz: Regulamin

Do otwarcia załączników niezbędny jest Acrobat Reader

Tutaj znajdziesz: Zgłoszenie

KOMENTARZE
2018-02-19Artur
Witam czyli obowiązkowy składnik to jeden ze ślimaków wymieniony i owoce Goji
2018-02-20Daniel Twardo
Tak tylko jeden z tych podanych i owoce Goji jeśli ułożycie danie z kilkoma rodzajami ślimaka to tylko dobrze świadczy o waszym profesjonalnym podejściu do produktu .
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Niebawem
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.