< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Co przyniesie nam 2018 rok - plany znanych osób z branży !

Wydarzyło się2018-01-18

Programy, szkolenia, konkursy, publikacje czy podróże, ... czy uda się wszystko zrealizować ?

 
Początek nowego roku to czas w który otwiera się nowy rozdział naszego życia, nie tylko prywatnego, ale również zawodowego. Snujemy plany i marzenia, a także staramy się zrealizować to co od dłuższego czasu chodziło nam po głowie. Podobnie dzieje się w branży gastronomicznej, pojawiają się nowe wyzwania, pomysły, powstają ciekawe inicjatywy, otwierają się nowe lokale, a część się zamyka, niektórzy zmieniają pracę, a jeszcze inni planują długą podróż. Postanowiliśmy spytać kilka osób z naszego środowiska, jak oni planują przeżyć rok 2018 ?

Robert Sowa - szef kuchni, właściciel, juror, autor książek
Rok 2018 zapowiada się niezwykle pracowicie i ciekawie. Nadrzędnym moim celem jest dbanie i rozwój moich dwóch restauracji. Po dwóch latach istnienia N31 na Nowogrodzkiej ma się naprawdę dobrze, ale nie można stracić czujności, więc z moją ekipą staram się szlifować perfekcyjność dań i smaków serwowanych potraw. Druga nowa, restauracja, która ma zaledwie miesiąc wymaga jak każde nowo otwarte miejsce sporo pracy i dogrania szczegółów. Kursuje więc między Centrum, a Saską Kępą i wdrażam nowe pomysły. W planach jest kolejna lokalizacja, ale to na razie pomysł, o którym więcej powiem niedługo.
Kolejnym priorytetem jest organizacja 10 już jubileuszowej edycji mojego autorskiego konkursu „Kulinarny Talent”. Już 22 marca podczas EuroGastro2018 ekipa młodych zdolnych adeptów sztuki kulinarnej stanie w szranki, a oceniać ich będzie jak zwykle profesjonalne i degustacyjne jury. Nazwiska obu składów jurorskich pozostawiam jeszcze przez chwile jako niespodziankę. Na razie skupiamy się na organizacji, oprawą medialną i wszelkich technicznych aspektach.
Kolejnym noworocznym planem jest odwiedzenie kilkunastu szkół gastronomicznych i przeprowadzenie tam warsztatów z młodzieżą. Dzięki wsparciu mojego sponsora jakim jest marka Prymat mogę realizować takie spotkania i cieszyć się z energii, jaka dostarczają mi młodzi kucharze. Kolejnym ważnym elementem dzięki temu, że jestem ambasadorem Prymat jest coroczna, letnia trasa wakacyjna, podczas której przemierzamy Polskę wzdłuż i wszerz jeżdżąc naszym słynnym kulinarnym tirem na różne pikniki i koncerty. Ponad 20 akcji weekendowych podczas których z mobilnej kuchni wydajemy jednorazowo 2-3 tys degustacyjnych porcji dla uczestników miejskich pikników i to całkowicie za darmo sprawia, że wakacje są pracowite i bardzo przyjemne.
Ponadto warsztaty, pokazy dla firm i centrach handlowych, spotkania doradcze, opracowanie nowych składników mieszanek przyprawowych, ale również jurorowanie w konkursach kulinarnych wypełnia mój czas z nadmiarem.
 W 2018 planuje również wydanie kolejnej książki kulinarnej z prostymi przepisami dla wszystkich, nagranie kilkudziesięciu odcinków „Doradca smaku Express” dla stacji TVN, jurorowanie w kulinarnym show Top Chef w Polsacie oraz realizacja wspólnych planów z grupą Hendi, gdyż zostałem ambasadorem urządzeń gastronomicznych firmy Grafen.
Ważnym i cyklicznym przedsięwzięciem jest organizacja cateringu największym imprez medialnych odbywających się w stolicy. Samochód Roku Playboya, Róże Gali, Kobieta Roku Glamour, Elle Style Awards, Urodziny dwutygodnika Party, Viva-
Photo to wielkie bankiety, z których jestem znany i które wymagają olbrzymiego zaangażowania całego mojego teamu.
Pracy i planów jest więc dużo, mam nadzieję, że zdrowie dopisze i będę mógł to wszystko zrealizować.
 
Marin Popielarz - szef kuchni
Dosyć dużo wydarzyło się w ubiegłym roku w Quadrille i Białym Króliku. Zawsze mówię, że praca u podstaw jest najważniejsza, dlatego cieszą nas małe zwycięstwa, które przekładają się później na wielki sukces.
Takim sukcesem niewątpliwie było wejście naszego butikowego hotelu do stowarzyszenia Relais & Châteaux. Kolejnym faktem potwierdzającym to, że nasza praca ma znaczenie - była pięciogwiazdkowa kategoryzacja naszego hotelu (jesteśmy pierwszym hotelem w Gdyni,który to osiągnął).
Jeśli chodzi o kuchnię, to miniony rok również obfitował w sukcesy. Mój zastępca - Rafał Koziorzemski - zwyciężył w prestiżowym, światowym konkursie The Best Chef: Rising Star. To jest olbrzymie wyróżnienie dla młodego kucharza.
Sam mogę się pochwalić zwycięstwem w regionalnym finale konkursu San Pellegrino Young Chef. Tym samym zakwalifikowałem się do finału konkursu, który odbędzie się w bieżącym roku, w Mediolanie. Wisienką na torcie jest otrzymanie 3 czapek w przewodniku Gault&Millau oraz tytuł Szefa Roku Polski Północnej.
Myślę, że rok 2018 również będzie dla nas pomyślny. Cieszą nas pozytywne opinie na temat naszego hotelu i restauracji, co daje nam coraz większy zapał
do ciężkiej pracy i nieustannego podnoszenia jakości usług. Dostosowujemy się ciągle do zasad wytyczonych nam przez Relais & Chateaux , wpływa to na ugruntowanie naszej tożsamości kulinarnej. Staramy się całkowicie zamknąć w ramach naszego lokalnego ego, tworzymy dwa menu opierające się na regionach otaczających Trójmiasto . Kociewie i Kaszuby oraz Mierzeja Wiślana i Żuławy, eksplorujemy kuchnie tych 3 regionów i przywracamy świetność wiedzy naszych przodków, niedługo każdy będzie wiedział co to są fefernuski i ruchanki :)
 
Marcin Budynek - szef kuchni, właściciel, autor książek, juror
Jak co roku są nowe plany - może nie tyle plany jak marzenie większe czy mniejsze, prywatne i te zawodowe.
W roku 2018 spełnia się kolejne marzenie zawodowe, a mianowicie autorska restauracja - będzie to Tawerna położona w malowniczym miejscu nad Kanałem Augustowskim.
Oczywiście oprócz restauracji, w planach są pokazy, szkolenia dla uczniów, nauczycieli szkół Gastronomicznych w całej Polsce w ramach mojej Akademii Marcina Budynka, do tego szkolenia profesjonalne dla kucharzy i warsztaty kulinarne. Nie zapominam również o moich dwóch lokalach "Bistro Dobra Zmiana", które stale nadzoruję i rozwijam.
Jeśli chodzi o „plany na rok 2018” to mówiąc w kilku słowach czeka mnie dużo pracy, podróżny i wspaniałego jedzenia!

Agata Wojda - szef kuchni 
Tegoroczny plan to wydobycie jak największej satysfakcji i sukcesu z nowej roli koordynatora kilku projektów z jakimi przyszło mi się spotkać. Odseparowanie się od kuchni, w której jestem i gotuję. Zachowanie własnego udział w wybranych projektach np. cykl kolacji z szefami kuchni z którymi razem pracujemy w ramach firmy. Praca nad zespołem w roli bardziej autorytetu i coacha pozwalającego innym w pełni pokazać swoje umiejętności, czasem przed którymi się chowają i bronią. Stawiam na edukację innych, prowadzenie i otwieranie nowych projektów, własny rozwój w zakresie pisania i tworzenie programu opowiadającego o moich smakach.
 
 
 
Ewa Malika Szyc - Juchnowicz - szef kuchni, właściciel, autorka książek
 
Rok 2018 zaczynam od wydarzenia, które prywatnie znaczy dla mnie bardzo dużo. Charytatywna kolacja 18 lutego w Mediolanie, mająca na celu wsparcie Parabere Forum, wydawana wspólnie z 11 innymi szefami kuchni z całego świata, którzy wspólnie posiadają aż 14 gwiazdek michelin to ogromny zaszczyt ale nade wszystko wielka przyjemność. W kolacji będą uczestniczyć tak znamienite nazwiska jak Elena Arzak (30 miejsce San Pelegrino List) czy Massimo Bottura (2 miejsce San Pelegrino List). Poza zrozumiałą potrzebą integracji i współpracy, kolacja ta jest przede wszystkim okazją do rzucenia światła na temat, który wielokrotnie poruszałam- równowagi płci w gastronomii. W kolacji Uczestniczą zarówno mężczyżni jak i kobiety Szefowie kuchni.
 
To wydarzenie dominuje aktualnie moje myśli natomiast plany dominuje nowy koncept który planuję otworzyć przed sezonem,w przestrzeni Głównego Miasta, na Gdańskiej starówce. Projekt się krystalizuje i nie mogę jeszcze mówić o szczegółach, warto jednak podkreślić, że będzie on odpowiedzią dla tych mieszkańców trójmiasta oraz turystów, którzy narzekają na brak kosmopolitycznych, skierowanych do szerokiego odbiorcy miejsc, w których jakość i cena będą zadowalały każdego gościa, ponieważ sam będzie mógł tę cenę regulować…
 
Jean Bos - szef kuchni, Prezes EuroToques Polska, autor ksiązek 
 
W 2018 roku chciałbym przede wszystkim kontynuować dobrą pracę wykonywaną do tej pory na rzecz rozwoju młodych talentów kulinarnych. Przygotowujemy właśnie serię zagranicznych staży w restauracjach z gwiazdkami Michelin. Dopiero ogłosiliśmy możliwość stażu w restauracji Martin Bersategui, która posiada 3 gwiazdki. Chciałbym, żeby młodzi kucharze z Polski mieli możliwość rozwoju i pracy z najlepszymi. Polska jest na dobrej drodze do dorównania poziomem krajom zachodnim, myślę że każdego roku będziemy robić jeszcze większy krok, żeby tę różnicę zniwelować, a z tak obszerną historią kulinarną i z tak bogatą bazą produktów naturalnych, jaką ma Polska, jestem o to całkowicie spokojny.
 
Personalnie chciałbym kontynuować pracę w mojej Akademii, a już niedługo mam nadzieję rozszerzyć zakres jej działalności. Przygotowujemy fajny, nowy program i zupełnie nowe szkolenia i mam nadzieję, że uda nam się z tym wystartować jeszcze w roku 2018.
 
Ewa Drzewiecka - Mistrzyni Cukiernictwa 
Moje plany na rok 2018, w lutym to przede wszystkim udział w Expo Sweet w Mistrzostwach Europy oraz pokazy z sugarcraftingu na stoisku Ambasador 92 i Kruszwicy. Dodatkowo w 5 - osobowej grupie najlepszych polskich sugarcrafterow jako team będziemy tworzyć spektakularną prace cukrową która ma uświetnić 10-lecie Expo Sweet.
W tym roku również razem firmą Renshaw zamierzamy wprowadzić nowe produkty na rynek polski, wiec będę przeprowadzać w firmie Ambasador 92 cykl szkoleń dla cukierni z podstaw dekoracji oraz znajomości barwników i mas cukrowych. Wspólnie z firmą Kruszwica jako ich ambasador rozpoczynam od kwietnia cykl szkoleń z przygotowania odpowiednich biszkoptów w tortach angielskich oraz dekorowania komunijnego i ślubnego.
Właśnie otwieram swoją stacjonarną pracownię w Warszawie. Dodatkowo w kwietniu jadę do Rzymu na szkolenie indywidualne do mistrzyni karmelarstwa i sugarcraftingu Pasticcini di Molly. Stałym punktem w roku jest również udział w konkursie dekoratorskim w Birmingham w listopadzie.
W planach mam jeszcze wyjazd w maju do Essen/Niemcy na konkurs dekoratorski i ewentualnie obecność w targach Cake Festival Poland w Katowicach. Moim największym pragnieniem w tym roku jest wyjazd na konkurs dekoratorski w październiku do Stanów Zjednoczonych, ale na ten projekt na razie nie mam funduszy wiec pozostaje chwilowo w kwestii bardzo mocnych marzeń.
 
Kamila Dzierżawska - sommelier, kierownik sali 
Praktycznie każdego roku staram się rozwijać zawodowo i to w różnych zakątkach Europy, aktualnie pracuję w luksusowym Hotell Silverhatten, Kraja udde Arjeplog - 
jest to miejsce oddalone od całej ludzkości, prawie pod samym kołem biegunowym, gdzie temperatury wahają się od - 10 do - 40 stopni. Koncepcja resortu skupia się na testowaniu samochodów - głównymi naszymi gośćmi są przedstawiciele marek takich jak BMW, Jaguar Land Rover, Porche, Ferrari, czy Mercedez, którzy bawią się i testują samochody na zamarzniętych jeziorach bądź uprawiają inną turystykę górską. Już w zeszłej zimy gdy odchodziłam z Pałacu Mierzęcin, zostałam kierownikiem jednych z trzech ich restauracji - Silverhatten. W tym roku objęłam ich najbardziej ekskluzywny Hotel, który położony jest na szczycie góry Galtis i wynajęty jest wyłącznie dla gości AMG- mercedes. Na talerzu serwuje.....renifery, łosia, lokalne ryby, sery - stworzyłam nową piwnicę win w tym miejscu, ale zdecydowałam, że zakończę kontrakt po zimowym sezonie..... jakie plany mam na ten rok ? - nie mam żadnych :))) po zimie wracam i albo będę szukać miejsca, które pokocham, albo to miejsce znajdzie mnie.
Tęsknie za zapachem polskiego chleba.... więc może w tym roku wrócę do Polski ?
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.