< WRÓĆ DO Niebawem

Arte Culinaria Italiana - konkurs kulinarny -10.03

Niebawem2018-01-04

Lista uczestników

 

Autorem  i pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo – najbardziej znany włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce. Oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.

Arte Culinaria Italiana jest imprezą cykliczną odbywająca się  od 2001 roku w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce. Po 5 letniej przerwie, w 2016 roku konkurs wrócił w szeregi najważniejszych wydarzeń kulinarnych w kalendarzu imprez gastronomicznych. Konkurs ten służy promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych przede wszystkim związanych z kuchnią i kulturą włoską oraz prezentacji firm oferujących wysokojakościowe produkty.

Konkurs włoskiej sztuki kulinarnej to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce, a uczestnicy konkursu to kucharze z wielu najlepszych i uznanych restauracji i hoteli z całej Polski.
Patronat nad konkursem obejmowała Ambasada Włoska, Włoski Instytut Handlu Zagranicznego oraz władze miast w których odbywało się  coroczne wydarzenie. Podczas organizacji konkursów opiekę merytoryczną sprawowały: Włoskie Stowarzyszenie  Kucharzy ( Federazione Italiana Cuochi ), Greckie Stowarzyszenie Szefów Kuchni, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich oraz Fundacja Klubu Szefów Kuchni.

W jury zasiadali najznamienitsi szefowie kuchni z Polski i z zagranicy, znane osobistości ze świata polityki, biznesu i mediów.

Rzesza restauratorów, firm, mediów oraz sympatyków kuchni włoskiej miała możliwość poznać użycie i smak świeżych, białych i czarnych trufli czy też wykorzystanie prossecco w przygotowywaniu risotto.

Zdobyto wiedzę na temat produkcji najbardziej znanych i najwyższej klasy włoskich produktów typu Prosciutto di Parma, Parmigiano Reggiano, oliwy Monini, makaronów Barilla oraz walorów wielu innych włoskich towarów niedostępnych na tamten czas na rynku polskim.

Jako uatrakcyjnienie imprez odbywały się pokazy i degustacje produktów sponsorskich, recitale włoskich artystów oraz m.in. prezentacja Fiata 500. Organizowane przez 12 lat konkursy „Arte Culinaria Italiana „ otrzymywały bardzo pochlebne opinie wśród mediów, wielokrotne publikacje telewizyjne
i wspaniałe rekomendacje pośród ogólnopolskiej oraz branżowej prasy zarówno w Polsce jak i za granicą.

XIII edycja konkursu odbędzie się 10 marca 2018 roku w przepięknym hotelu Blue Diamond Hotel Active SPA **** w Trzebownisku koło Rzeszowa, który jest współorganizatorem konkursu , a którego szefowie kuchni zajęli III miejsce na podium w zeszłorocznej edycji konkursu. Podczas najbliższej edycji w konkursie dla profesjonalistów wystąpi 12 ekip kucharzy, które przygotują do oceny jury dwa dania konkursowe: pierwsze danie - makaron z obowiązkowym użyciem makaronu marki Barilla - Sponsora Strategicznego konkursu  oraz drugie danie –  danie mięsne z obowiązkowym użyciem rostbefu marki Sokołów.
Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się także konkurs dla Gwiazd - znanych postaci telewizyjnych, którzy przygotują do oceny jury VIP makaron bezglutenowy lub pełnoziarnisty marki Barilla oraz użyją do przygotowywanego dania mięso bawette od marki Sokołów.

Podczas XIII Arte Culinaria Italiana odbędzie się także rywalizacja konkursowa   o udział w eliminacjach do prestiżowego, międzynarodowego konkursu kulinarnego Pasta World  Championship, odbywającego się w Mediolanie.          
 
Profesjonalne Jury wybierze najlepsze danie makaronowe przygotowane podczas Arte Culinaria Italiana, którego twórca zostanie uhonorowany przez markę Barilla tytułem Master of Pasta. Tytuł Master of Pasta przyznany zostanie kapitanowi drużyny, która stworzy najlepsze danie makaronowe, niezależnie od miejsca zajętego w konkursie głównym.

Przypomnijmy, iż konkursy Pasta World Championship organizowane są przez Akademię Barilla już od 7 lat. Zeszłoroczna edycja była wyjątkowa, gdyż odbywała się w trakcie obchodów 140 rocznicy istnienia marki Barilla. Konkurs ten celebruje najważniejszy składnik włoskiej kuchni, którym jest pasta, a misją mistrzostw jest promowanie bogactwa kuchni włoskiej. W tym roku Polska po raz drugi ma zaszczyt wzięcia udziału w tym niezwykłym wydarzeniu.
XIII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”                 
W dniu 10  marca 2018 roku w Hotelu Blue Diamond Active SPA **** w Trzebownisku  k. Rzeszowa  odbędzie się wielkie włoskie wydarzenie kulinarne pod patronatem Ambasady Włoskiej w Warszawie, Wójta Gminy Trzebownisko, Stowarzyszenia Kucharzy Polskich ,Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office, Stowarzyszenia Włoskich Restauracji i Producentów na Świecie „Ciao Italia2.0” oraz z udziałem Partnera konkursu Bellavita Expo The Excellence of Italy Warsaw 2018.  
Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej .
Podczas  Arte Culinaria Italiana odbędzie się także rywalizacja konkursowa o udział w eliminacjach do prestiżowego, międzynarodowego konkursu kulinarnego Pasta World  Championship, odbywającego się w Mediolanie. Profesjonalne Jury wybierze najlepsze danie makaronowe przygotowane podczas Arte Culinaria Italiana, którego twórca zostanie uhonorowany przez markę Barilla tytułem Master of Pasta. 


 
Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiły się 22 ekipy , spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 najlepszych ekip.
 
1. RESTAURACJA KUKNUK **** - RZESZÓW www.kuknuk.pl
Jakub Hołota 
Rafał Kuźniar
2. RESTAURACJA ENOTEKA PERGAMIN ****-KRAKÓW www.enotekapergamin.pl
Mateusz Guzik
 Rafał Tobiasz
3. HOTEL BONIFACIO**** -  SOCHOCIN www.hotelbonifacio.pl 
Przemysław Bednarz
Łukasz Fabiszewski
4. HOTEL CENTRUM *** – SOSNOWIEC www.hotelcentrumsosnowiec.pl
Bartłomiej Kornacki
Przemysław Gościniak
5. RESTAURACJA PONIDZIE HOTEL SŁONECZNY ZDRÓJ **** – BUSKO ZDRÓJ www.slonecznyzdroj.pl
Hubert Misterkiewicz
Łukasz Wolny
6. LEMON RESORT SPA **** - GRÓDEK NAD DUNAJCEM  www.lemonresort.pl
Iwona Tomasiak
Teresa Salamon
7. RESTAURACJA SAFRAN HOTEL RADO ****– WOLA CHORZELOWSKA www.hotelrado.pl
Kamil Tłuczek
Krzysztof Chłopek
8. HOTEL RESTAURACJA WAWRZYNIAK**** – KROTOSZYN www.wawrzyniak.net.pl
Tomasz Ptak
Arkadiusz Marcisz
9. HERON LIFE HOTEL*****- GRÓDEK NAD DUNAJCEM  www.heron-hotel.com
Dominik Łukasik
Michał Ciszek
10. HOTEL CZARNY POTOK RESORT SPA &CONFERENCE **** - KRYNICA ZDRÓJ www.hotelczarnypotok.pl
Wojciech Kotula
Piotr Orzech
11. HOTEL RESTAURACJA PIANO *** - LUBLIN  www.piano-lublin.pl
Paweł Gałecki
Dariusz Cygan
12. HOTEL KOSSAK **** - KRAKÓW  www.hotelkossak.pl 
Jan Cup 
Michał Chlebek
EKIPA REZERWOWA
RESTAURACJA ZIELONA GÓRKA- PABIANICE www.zielonagorka.com
Jędrzej Lewandowski
Dawid Pluta
 
Profesjonalistów oceniać będzie profesjonalne i wymagające grono jurorów:
JURY PROFESJONALNE DEGUSTACYJNE
1. KRZYSZTOF SZULBORSKI- PRZEWODNICZACY JURY
2. KURT SCHELLER
3. TEOFILOS VAFIDIS
4. ANDRZEJ POLAN
5. JAROSŁAW UŚCINSKI
6. WIESŁAW BOBER
JURY PROFESJONALNE TECHNICZNE
1. TOMASZ PUROL
2. PATRYK KOTARBA
3. DAWID ŁAGOWSKI
4. ZBIGNIEW KOPYCKI
SUPERVISOR
1. DARIUSZ ZAHORAŃSKI
W konkursie dla Gwiazd wystąpi 6 drużyn :
1. ZYGMUNT CHAJZER I TOMASZ LACHOWICZ
2. PAWEŁ STASIAK I DARIA STASIAK
3. TOMASZ KOZŁOWICZ I RENATA STANKIEWICZ
4. BARTOSZ ŻUKOWSKI I POLA ŻUKOWSKA
5. KRZYSZTOF IGNACZAK I IWONA IGNACZAK
6. LESZEK WISNIEWSKI I BOŻENA SZCZEPAŃSKA
Gwiazdy będą oceniane przez następujących Jurorów:
 
JURY  VIP DEGUSTACYJNE 
1. ZBIGNIEW KLOC- WŁAŚCICIEL HOTELU BLUE DIAMOND HOTEL ACTIVE SPA****
2. SŁAWOMIR BARCZAK- DYREKTOR HOTELU BLUE DIAMOND HOTEL ACTIVE SPA**** 
3. LESŁAW KUŹNIAR – WÓJT GMINY  TRZEBOWNISKO
4. WOJCIECH CHOJNICKI – PREZES ZARZĄDU MARKI WINTERHALTER 
5. KAROLINA DMOCHOWSKA  - EXPERT DS. MARKI BARILLA
6. MAŁGORZATA PIOTROWSKA – DYREKTOR MARKETINGU  MARKI GASTRO 
MAGIC SERVIS
7. KRZYSZTOF REMISZEWSKI- DYREKTOR  DS.FOOD SERVICE MARKI SOKOŁÓW SA
JURY PROFESJONALNE TECHNICZNE 
1. ANDRZEJ ŁAWNICZAK
2. MICHAŁ MARKOWICZ
3. DARIUSZ RATUSZNIAK
SUPERVISOR 
1. JACEK KEMPA
Serdecznie zapraszam 10 marca do Hotelu Blue Diamond Active SPA**** w Trzebownisku, a ekipom, które nie zakwalifikowały się do konkursu, dziękuję za chęć uczestnictwa i zapraszam do rywalizacji konkursowej za rok.
Giancarlo Russo
 

Serdecznie zapraszamy do składania zgłoszeń do dnia 11 lutego 2018 roku.
Regulamin konkursu wraz z załącznikami dostępny jest u patronów internetowych konkursu: www.newsgastro.pl, , www.papaja.pl, www.gastrona.pl, www.wszystkodlakucharzy.pl
 
 

Tutaj zajdziesz: Oświadczenie

Tutaj znajdziesz: Danie główne

Tutaj znajdziesz: Załącznik 2

Tutaj znajdziesz: Załącznik 3

Tutaj znajdziesz: Regulamin

Do otwarcia załączników niezbędny jest Acrobat Reader

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Niebawem
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.