< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Znamy nazwiska finalistów Bocuse dOr

Wydarzyło się2017-12-09

Czekamy na eliminacje !

 
11 grudnia 2017 w Akademii Kulinarnej Nestle Professional w Warszawie odbyły się PREELIMINACJE konkursu Bocuse d’Or Poland 2018.
 
Organizatorzy otrzymali wiele zgłoszeń od młodych szefów kuchni z całej Polski.
Po weryfikacji wniosków pod względem formalnym oraz przeanalizowaniu receptur, Komitet Wykonawczy pod przewodnictwem Head Chef’a Jarka Walczyka wytypował 9 szefów kuchni do zmagań w Preeliminacjach.
 
 
Preeliminacje były tylko przedsmakiem tego co czeka szefów w finale. Prezentowane danie było oceniane przez jurorów na podstawie przywiezionych przez konkursowiczów półproduktów i tylko wykończone termicznie na miejscu. 
Zawodnicy w ciągu 30 minut mieli do przygotowania jedno danie w dwóch porcjach z użyciem co najmniej dwóch różnych elementów jagnięciny w akompaniamencie warzyw, roślin lub ziół. 
Pomimo doświadczenia szefów czuło się ich napięcie i niejednokrotnie tremę, bo trzeba dodać, iż byli oceniani według finałowych, oficjalnych reguł.
W końcu było o co walczyć.
Wejście do finałowej ósemki jest już nie lada osiągnięciem. 
 
 
Zawodników oceniało jury, w skład którego weszli profesjonalni szefowie kuchni, autorytety w świecie gastronomii:
- Jerzy Pasikowski
- Jarek Walczyk
- Adam Chrząstowski
- Jarek Uściński
- Łukasz Konik
 
Jury miało do podjęcia trudną decyzję, ponieważ startujący szefowie kuchni prezentowali bardzo wysoki i wyrównany poziom. Zaproponowane przez nich dania nie tylko urzekły smakiem, ale zachwyciły wizualnie jurorów.
Niestety maksymalnie 8 osób mogło zakwalifikować się do finału polskich eliminacji, które odbędą się w dniach 27-28 lutego 2018 roku podczas targów Warsaw Gastro Show.
 
Do szczęśliwej ósemki, która zawalczy o najwyższe trofeum zakwalifikowali się (lista wg kolejności alfabetycznej):
 
- Jakub Kasprzak – Restauracja Lumiere, Baranowo
- Paweł Kubera – Hotel DeSilva, Poznań
- Patryk Kwieciński – Capri Ristorante & Bar, Warszawa
- Jacek Majcherek – Bistro Słowacki, Gdańsk
- Maciej Majewski – Sofitel, Warszawa
- Marcin Molik – Restauracja Drukarnia, Warszawa
- Dawid Szkudlarek – Folwark Folińscy, Wysoka
- Dawid Zagrzywiec - Courtyard by Mariott Warsaw Airport
 
Wszystkim szefom kuchni serdecznie gratulujemy!
 
Już niebawem podamy więcej szczegółów na temat rundy finałowej konkursu Bocuse d’Or Poland 2018.
 
 
 
Aut. Smarten PR – oficjalny reprezentant Bocuse d’Or w Polsce
 
zdjęcia Bartosz Dziamski
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.