< WRÓĆ DO Kalejdoskop

To co w Eko najlepsze – w Jasionce pod Rzeszowem 08-09.12

Kalejdoskop2017-10-01

Eko Black Box

Kulinarna skarbnica wiedzy # warsztaty niezwykłego smaku # mistrzowie zapraszają i częstują # nauka od najlepszych # tajemniczy konkurs EKO Black Box.
Rzeszów należy do grona „Miast Wojewódzkich Wysokiej Reputacji”, a organizowane tam przez Urząd Marszałkowski targi „Ekogala” mają duży wpływ na niezłą punktację (tylko dwa punkty mniej niż Warszawa). Rzeszów  uważany jest za pioniera  organizowania  targów żywności ekologicznej. I od początku w wymiarze międzynarodowym. W grudniu staje się ważną Eko spiżarnią. Podkarpacie przoduje w organizowaniu imprez promujących  produkty regionalne, ekologiczne i pochodzące z gospodarstw rodzinnych. Tegoroczny bilans to 69 takich znaczących przedsięwzięć. Najlepszym dowodem szczególnej troski o uczestników Eko rynku jest bezpłatne udostępnienie stoisk w hali targowej.  
Doskonale zorientowany w kwestii  czym są te wyjątkowe targi  jest  Marcin Glinianowicz  ze  Stowarzyszenia „Polska  Ekologia” od kilkunastu lat wiodącego prym na „Ekogali”:
 
 - „Te niezwykłe targi to obszerna skarbnica wiedzy o takim odżywianiu, które pozwala wykorzystać wszystkie walory produktów ekologicznych. Zapraszamy osoby już ceniące żywność ekologiczną i konsumentów raz na jakiś czas zaglądających na „zielone półki Eko” w sklepach, a przede wszystkim niedowiarków sięgających tylko po jedzenie z fabryk żywności. Warto zajrzeć do stoisk firm dostarczających do handlu produkty naturalne, np. miody i zioła  pochodzące z „apteki pana Boga”.
 
Jednak takie spotkanie jakim są rzeszowskie targi może być trampoliną do szerszej współpracy z krajami ościennymi. Nasze Stowarzyszenie  zaprosiło   przedstawicieli Białorusi, Słowacji, Niemiec, Ukrainy i Węgier do debaty o branży ekologicznej i do wymiany doświadczeń.
 
Jednak mamy ambicję sięgania do rynków na  dalszych kontynentach.
Na „Ekogali”  przyjmujemy grupę 15 handlowców z Chin, którzy w bezpośrednich rozmowach z wystawcami poznają naszą ofertę i omówią zakres współpracy.
 
Dla wszystkich przygotowaliśmy warsztaty prowadzone przez naszych arcymistrzów masarstwa, piekarnictwa, pszczelarzy, szefów kuchni prezentujących smakowitą polską kuchnię ekologiczną. Co ważne, wszyscy nasi specjaliści -  aktywni członkowie chętnie dzielą się swoją wiedzą. Po 11 latach doświadczeń płynących z takich edukacyjnych spotkań mamy pewność, że uczestniczący goście  lepiej poznają wpływ wartościowego  jedzenia – zwłaszcza ekologicznego - na zdrowie. Wierzę, że zaczyna się  upowszechniać  przekonanie, iż zdrowie nie jest wszystkim, ale wszystko bez zdrowia jest niczym”.
 
Rozwijające się  Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości Ekogala są  potwierdzeniem przeobrażeń rolnictwa ekologicznego. Podobnie jak w ubiegłym roku targi odbędą się w  G2A Arena w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym Województwa Podkarpackiego w Jasionce 8 i 9 grudnia. Ważnym elementem będą   konkursy oraz pokaz gotowania. Zwłaszcza te mające wpływ na polską kuchnię, gdyż o jej przyszłości będą decydować zdolności młodego pokolenia. Akcja promocyjna  pn. „Bycza uczta” jest finansowana przez  Fundusz Promocji Mięsa Wołowego. W tym roku finał  Europejskiego Konkursu Kulinarnego, w którym biorą udział uczniowie szkół gastronomicznych  poprowadzą dwie doświadczone  specjalistki: 
 
Arleta Żynel - ze Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, główny juror w tym konkursie, na co dzień mistrz kuchni, doradca kulinarny, współpracująca z  Podlaską Akademią Kulinarną, właścicielka dyplomu słynnego Instytutu Paula Bocuse w Lyonie. Pomoże jej mgr inż. Beata Łuka – kierowniczka  pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół Gospodarczych w Rzeszowie.
 
W teatrze młodzieżowej sztuki kulinarnej pn. „Bycza uczta” zagrają więc 4 dania z wołowiny: zapożyczony od Madziarów jednogarnkowy gulasz z warzywami,  vel ragout; bitki w sosie własnym, zrazy ( mogą być soplicowskie – podane w „Panu Tadeuszu”)  z kluskami śląskimi i modrą kapustą i rolada z ziemniakami puree.
Pani Arleta Żynel wraz Carlosem Gonzalezem Tejera – znanym promotorem i wieloletnim popularyzatorem sztuki kulinarnej i żywności wysokiej jakości, a także smakoszem – wspierani przez Annę Wlezień -  znaną blogerkę,   poprowadzą konkurs  blogerów.  Rywalizacja będzie polegać na przygotowaniu potraw z produktów, które znajdować się będą w tajemniczym czarnym pudełku - black boksie. Tematem przewodnim będzie wołowina, natomiast pozostałe produkty pozostaną tajemnicą do chwili startu uczestników w konkursie. 
 
Można mieć nadzieję, że z „Ekogali” popłynie przekaz skierowany zwłaszcza  do rodziców dającym dzieciom klasyczny zestaw śniadaniowy, czyli parówki (obecne w 40% przypadków - badanie związane z programem zdrowotnym „Śniadanie daje moc”) i do tego białe bułki (58% przypadków). Chodzi o  warsztatowe wariacje na temat burgerów i hot- dogów, ale odpowiednich dla dzieci. Będą to warsztaty prowadzone przez Czesława Meusa – filar  Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, arcymistrza piekarstwa, innowatora w dobieraniu receptur: -„ podczas przygotowania przekąsek dla najmłodszych udowodnimy, że nie musi to być jedzenie śmieciowe. Czyli, jak zmienić dzisiejszy klasyczny zestaw śniadaniowy  w jedzenie wartościowe.
Warto zjawić się na „Ekogali” zarówno po to  aby poznać różnorodność i smak ekologicznej żywności najwyższej jakości oraz żeby zobaczyć prężnie rozwijające się rolnictwo  i przetwórstwo ekologiczne dzięki działaniom także Stowarzyszenia „Polska Ekologia”. 
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Kalejdoskop
© Copyright papaja.pl 2001-2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.