< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne

IX Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia Polska na Mazowszu 2017”

Szkoły gastronomiczne2017-11-19

Zapraszamy na relację !

 
 
W piątek, 17 listopada 2017 r. w siedzibie Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ulicy Komorskiej 17/23 w Warszawie odbył się finał IX Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2017” zorganizowanego przez Zespół Szkół Spoźywczo-Gastronomicznych w Warszawie oraz Stalgast przy wsparciu i pomocy merytorycznej szefów kuchni, mistrzów kelnerskich oraz absolwentów szkoły. 
 
 
Tradycyjnie konkurs składał się z dwóch części:
Konkursu Kulinarnego Ogólnopolskiego pod patronatem Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni według zasad regulaminowych (WACS) World Association of Chefs Societies 
Konkursu Kelnerskiego pod patronatem Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika oraz przy współpracy i pod patronatem Centrum Szkolenia Barmanów Jerzego Czapli.
Do finału w Konkursie Kulinarnym i Kelnerskim zakwalifikowało się 12 drużyn reprezentujących następujące placówki:
Zespół Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim
Technikum „LIDER” w Lublinie
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie
Zespół Szkół K. Kałużewskiego i J.Sylli w Zduńskiej Woli
OSZ Gastgewerbe Berlin
Zespół Szkół Zawodowych im. ppor. Emilii Gierczak w Górze Kalwarii
Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie 
Powiatowy Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku
Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi
Zespół Szkół im. Michała Konarskiego w Warszawie
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Żelechowie
 
W roku bieżącym finaliści Konkursu Kulinarnego mieli za zadanie wykonać dwie potrawy:
gorącą zakąskę z wykorzystaniem pstrąga tęczowego i natki pietruszki 
danie główne ze schabu karkowego bez kości z rydzami i korzeniem pietruszki
 
 
Na przygotowanie i zaserwowanie tych potraw zespoły 2- osobowe miały tylko 90 minut. 
 
Konkurs Kelnerski składał się z trzech części:
dwujęzycznego testu dotyczącego obsługi konsumenta (polsko-angielskiego)
testu umiejętności nakrywania stołu w nakryciu klasycznym do losowo wybranego menu oraz improstylu. Motywem przewodnim improstyl był bal karnawałowy; uczestnicy mieli na to zadanie 2 x 20 min.
wykonanie zadania dodatkowego – Saber Champagne – Szablowania  czyli otwierania wina musującego za pomocą szabli.
 
 
Wyniki IX Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2017”
I miejsce
w konkursie kulinarnym:
 Magdalena Miszczuk i Krzysztof Kuklewski z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie
w konkursie kelnerskim – Michał Wróblewski z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi
II miejsce
w konkursie kulinarnym: 
Jakub Kowalewski i Damian Kołbuk z Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie 
 Paul Jahn i Frederik Ohlms z OSZ Gastgewerbe Berlin 
 
w konkursie kelnerskim: 
Grzegorz Brzostek z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie 
Karolina Smoczyńska z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie 
III miejsce
w konkursie kulinarnym:
Grzegorz Królik i Arkadiusz Woźniak z Technikum „LIDER” w Lublinie
Mateusz Lebioda i Dominik Wiśniewski z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie
Klaudia Grabarczyk i Klaudia Olczak z Zespołu Szkół Zawodowych im. ppor. Emilii Gierczak w Górze Kalwarii
 
w konkursie kelnerskim:
Bartosz Walkowski z Powiatowego Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Serocka
Krystian Mydłowski z Zespołu Szkół Zawodowych im. ppor. Emilii Gierczak w Górze Kalwarii
Daniel Babiarz z Technikum „LIDER” w Lublinie 
 
Grand Prix zdobył: Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie 
W tym roku jury postanowiło przyznać dodatkową nagrodę Puchar Smakosza - za najsmaczniejsze danie, którego zdobywcą został Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego z Łodzi
 
 
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!
 
Zmagania uczestników Konkursów Kulinarnego, oceniały dwa zespoły jurorskie:
Jury degustacyjne w składzie:
Andrzej Bryka
Piotr Paweł Malewski
Mariusz Jeznach 
Michał Turkawka
Agnieszka Chacińska
Paulina Wyrębiak
 
Jury techniczne w składzie:
 
Stanisław Nowogródzki
Daniel Jakubiec
Marek Pawlaczyk 
Emilia Durka
 
Z kolei zmagania finalistów w Konkursie Kelnerskim oceniało Jury w składzie:
Grzegorz Górnik
Jan Stawarz
Jerzy Czapla
Katarzyna Wierzbicka
Jadwiga Kozerska
 
 
W tym samym czasie, gdy w salach na górze odbywał się konkurs, na dole w  sali gimnastycznej mistrzowie sztuki kulinarnej prowadzili prezentacje i pokazy specjalistyczne. Podczas pokazów goście, nauczyciele i uczniowie mogli poznać najnowsze techniki kulinarne, zobaczyć nowoczesne sprzęty przydatne w każdej profesjonalnej kuchni oraz zapoznać się z produktami renomowanych marek. 
Pokazy rozpoczął pan Jerzy Czapla, który zaprezentował sztukę blendowania przygotowując smaczne i zdrowe shaki z warzyw i owoców z wykorzystaniem blenderów Warning i Stalgast. Następnie panowie Mariusz Gachewicz i Łukasz Kowalewski zachwycili wszystkich prezentacją carvingu, a Pan Krzysztof Orłowski z firmy Robot Coupe zaprezentował nadzwyczajne możliwości Robot Cook-a oraz nowoczesne krojenie i szatkowanie Gourmet. W następnej części pokazów Panowie Jacek Schliske i Mariusz Nowicki pokazali wszystkim współczesną kuchnię w nowoczesnej aranżacji, a pan Mariusz Gachewicz - Szef kuchni Zamku w  Gniewie, wprowadził gości w tajniki kuchni zapomnianej. Na koniec Panowie Carlos Gonzalez Tejera i Jarosław Maliszewski zaprezentowali zgromadzonym technikę gotowania produktów spożywczych zamkniętych w próżni czyli Sous Vide.
 

Jak co roku pokazy poprowadził niezastąpiony Pan Stefan Birek – szef kuchni Hotelu LORD, a nad całością czuwał pan Adam Michalski. 
Oprócz pokazów organizatorzy przygotowali także warsztaty kulinarne dla gimnazjalistów prowadzone przez szefów kuchni oraz wykładowców. Na warsztatach uczniowie mogli zapoznać się ze sztuką piekarską, którą zaprezentował pan Charles Meriais z Carrefour Polska; kuchnią molekularną w wykonaniu pani Doroty Zaręby z ZSSG, carvingiem z udziałem pana Łukasza Kowalewskiego oraz przygotowaniem deseru „puding z tapioki” zaproponowanego przez pana Emila Gaworskiego z Hampton by Hilton. Podczas warsztatów uczniowie mogli również dowiedzieć się „prawie wszystkiego o tortilli” od pana Rafała Jachacy z Polonia Palace Hotel; dzięki panom Sebastianowi Małeckiemu i Dominikowi Moćko z Gastro Home Catering poznać sztukę flambirowania, oraz wziąć udział w warsztacie barmańskim przygotowanym przez uczniów z TSG JPII pod kierunkiem pana Łukasza Kani z ZSSG.
                                                        
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne
© Copyright papaja.pl 2001-2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.