< WRÓĆ DO Hotele i restauracje

Gęsinowe menu w Zamku Kliczków i Hotelu Tumskim

Hotele i restauracje2017-11-14
 
Już od 10 listopada 2017 w Zamku Kliczków i Hotelu Tumskim rozpoczęła się ogólnopolska akcja – Gęsina na Świętego Marcina 2017. To właśnie w naszych obiektach na przełomie listopada i grudnia będą mieli Państwo możliwość spróbować autorskich dań Mariusza Kucharczaka na bazie gęsiny . Akcja trwa w 100 najlepszych restauracjach w całej Polsce i jest prawdziwą gratką dla smakoszy tego co polskie i tradycyjne.

Nasz Szef Kuchni przygotował 4 specjalne przepisy z gęsiny bazujące na naszych lokalnych produktach, które można spotkać choćby w Borach Dolnośląskich otaczających Zamek Kliczków. W tych daniach odnajdziecie tradycyjne podejście do gęsiny, jak również jej innowacyjną odsłonę.

Przystawka - Chałka pszenna z majonezem z topinamburu i jabłka, pâté z gęsich wątróbek, piklowana czerwona cebula, kwaśna śmietana i chrobotek reniferowy.
 
Ten starter to prawdziwa rozkosz dla podniebienia wariacja przenikającej się słodyczy chałki i konkretnego smaku pâté, sprawia, że każdy z próbujących będzie miał ochotę na więcej. Chrobotek reniferowy zbierany w Kliczkowskich lasach sprawia, że to danie ma w sobie nutę lokalności.
 

 Zupa - Consommè z ziemniaka pieczonego w ognisku na wędzonej gęsi ze smażonym borowikiem i kluseczkami. Rozgrzewający, aromatyczny bulion, który idealnie sprawdza się w jesienne, chłodne dni.

 Danie główne - Confitowane udo gęsi glazurowane rokitnikiem, buraczane kopytka, palony jarmuż i sos z cydru jabłkowego. Porcja wybitnej gęsiny idealnie skomponowanej z buraczanymi kopytkami sprawia, że możemy poczuć tradycyjną kuchnię polską, w najlepszym wydaniu Szefa Kuchni – Mariusza.

 Deser - Topinambur w 3 odsłonach z nasionami słonecznika i pudrem pomarańczowym . deser doskonale uzupełnia całą gęsią ucztę – jest to odsłona deseru w wytrawnej postaci, która na pewno zaskoczy każdego.

Do wszystkich dań z naszego menu Akcja Gęsina na Świętego Marcina polecamy idealnie sparowane wina przygotowane przez Winnica Turnau z Baniewic w Województwie Zachodniopomorskim.
 
 

         Odwiedź nasze restauracje w Zamku Kliczków i Hotelu Tumskim i sam przekonaj się, jak smakuje gęsina – świetlany produkt na ucztach i dworach szlacheckich w XVII wieku!
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Hotele i restauracje
© Copyright papaja.pl 2001-2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.