< WRÓĆ DO Wydarzyło się

„Lubelskie Smaki 2017” - relacja z konkursu

Wydarzyło się2017-10-27

I miejsce dla Łukasza Łobejko i Michała Lewandowskiego z Restauracji Kuźnia

W dniach 21 - 22 października 2017 r. w Targach Lublin w Lublinie
odbyła się XIV edycja konkursu „Lubelskie Smaki 2017” pod
hasłem ”Kuchnia polska” zorganizowana we współpracy z
Departamentem Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego
Województwa Lubelskiego oraz Stowarzyszeniem Lubelskich
Kucharzy.

Konkurs miał charakter ogólnopolski, który skierowany był do zawodowych kucharzy oraz młodzieży kształcącej się w zawodzie kucharza.
 
Konkurs Lubelskie Smaki był także okazją do spotkania adeptów sztuki
kulinarnej szkół gastronomicznych, które kształcą młodzież w poszukiwanym zawodzie kucharza, z profesjonalistami uczestniczącymi w konkursie.
 

 
W kategorii „szkoły” do Konkursu "Lubelskie Smaki 2017" przystąpili
przedstawiciele 8 szkół gastronomicznych:
 
- Zespół Szkół Nr 5 im. Jana Pawła II TGH z Lublina,
- Technikum ZDZ im. K. K. Baczyńskiego z Białej Podlaski
- Branżowa Szkoła I stopnia im. K. K. Baczyńskiego z Oddziałami
Zasadniczej Szkoły Zawodowej Biała Podlaska,
- Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w
Pszczelej Woli,
- Branżowa Szkoła I stopnia Zakład Doskonalenia Zawodowego z
Lublina,
- Technikum „Lider” w Lublinie reprezentacja 2 zespołów, Zespół
szkół im. M. Kopernika w Bełżycach,
- I Prywatne Technikum Hotelarskie w Zamościu. 
Tegoroczny Konkurs "Lubelskie Smaki 2017" w/w kategorii oceniało
Jury w następującym składzie:
- Jarosław Sak Przewodniczący Jury
-Jacek Jakubczak
-Agnieszka Filiks
-Barbara Fatyga
-Marcin Sikora
 
Jury przyznało
I miejsce dla Bartłomieja Obary i Danielal Babiarza z Technikum
„Lider” w Lublinie, za przygotowanie zupy rybnej, pierożka, chipsa ze skóry, marchwi i pietruszki oraz polędwicy wieprzowej, jarzębiny, kaszy gryczanej.
II miejsce należało do Arkadiusza Woźniaka i Grzegorza Królik także
z Technikum „Lider” w Lublinie, za przygotowanie zupy z karpia, kurki, pstrąg, górek i twaróg oraz polędwicy wieprzowej, pierożek, cebula, kalafior, sos i pietruszka.
III miejsce dla Magdy Pastusiak i Bartłomieja Morawskiego z Zespołu
Szkół Nr 5 im. Jana Pawła II TGH, ul. J. Elsnera 5, Lublina, za
przygotowanie: zupy krem z pieczoną papryką i karpiem, wędzonym
serem i olejem lniano-kolendrowym oraz polędwiczki wieprzowe w
otoczce pietruszkowej z kaszotto warzywnym i konfiturze
jarzębinowej.
 
Do konkursu w kategorii „profesjonaliści” zgłosiło się 5 restauracji z
województwa lubelskiego:
 Hotel Wieniawski z Lublina,
 Restauracja Kuźnia z Lublina,
 Bon Appetit z Dominowa k./Lublina,
 Restauracja „ECO Hotel Agit” z Lublina oraz
 Restauracja „Lawendowy Dworek” Sp. Z o.o. z Lublina.
 
Dania oceniało Jury
 Waldemar Hołówka przewodniczący Jury
 Wojciech Harapkiewicz
 Piotr Huszcz
 Marcin Sikora
 Andrzej Rudziński
 
Jury postanowiło przyznać:
I miejsce Łukasz Łobejko i Michał Lewandowski z Restauracji Kuźnia za przygotowanie: Consomme z karpia, pora i sera białego oraz Combru z jelenia, prażynki z kaszy gryczanej, konfitura z jarzębiny, purre z pasternaku i jabłka oraz mech z pietruszki.
 
II miejsce dla Grzegorza Jurka i Łukasza Drzazgi z Restauracji
Bon Bppetit za przygotowanie bulionu rybnego z pierożkami z karpia z twarogiem i czarnuszką, blanszowanymi warzywami oraz combru z jelenia z sosem jarzębiny podany z kaszą gryczaną oraz jarmużem.
 
III miejsce dla Karola Milanowskiego i Daniela Wasilewicza z Hotelu Wieniawski za przygotowanie: Consomme selerowe z uszkami z wędzonego karpia i twarogu oraz Combru z jelenia z kaszy gryczanej, puree z gruszki i jarzębiny z sosem czekoladowym i marynowanymi marchewkami.
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.