< WRÓĆ DO Wydarzyło się

VII edycja przewodnika Poland 100 Best Restaurants !

Wydarzyło się2017-10-20

Kogo w tym roku docenił Przewodnik !

 

 
 20 października br. w Pałacu Sobańskich w Warszawie odbył się Finał VII edycji przewodnika Poland 100 Best Restaurants. Wieczór zgodnie z zapowiedziami organizatorów był niezapomnianym wydarzeniem dla wszystkich nagrodzonych. Gala i sam przewodnik to podsumowanie tego, co dobrego wydarzyło się w polskiej gastronomii i doskonały impuls do dalszego rozwoju branży restauracyjnej.
 
Wybór miejsca okazał się trafny. W sali kryształowej Pałacu Sobańskich odbywały się huczne bale przedwojennej Warszawy. Swój obecny kształt Pałac zawdzięcza hrabinie Emilii z Łubieńskich Sobańskiej, która postano- wiła przebudować renesansową willę według projektu Leonarda Marconiego w 1876 roku. Od 2009 roku w Pałacu mieści się restauracja Amber Room.
Piękne wnętrza zabytkowego Pałacu wspaniale współgrały z nowoczesnymi multimediami. Dzięki swoim nowatorskim rozwiązaniom obiekt ten był doskonałym miejscem na organizację Gali Poland 100 Best Restaurants Awards 2017.
 
 
Restauracje oceniane są głównie przez konsumentów odwiedzających lokale.
Na ocenę i końcowy wynik składają się: ocena restauracji przeprowadzona przez ankieterów wśród klientów odwiedzających daną restaurację, głosowania na stronie internetowej akcji, głosowania w mediach społecznościowych oraz ocena inspektorów przeprowadzona podczas badania Mystery Shopping.
 
Nagrody były przyznawane w KATEGORII: NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE oraz NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE w czterech grupach: AWARD OF EXCELLENCE – jeden widelec, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 2 widelce, GRAND AWARD – 3 widelce oraz GRAND AWARD – 3 widelce plus. Miejsce restauracji w grupie ustalane jest na zasadzie – 75% oceny konsumentów – ankiety, głosowania, 25% oceny inspektorów.
 
 
Najlepszą restauracją w Polsce została N31 RESTAURANT & BAR z Warszawy nagrodę odebrał szef kuchni Robert Sowa.
Tytuł najlepszej karczmy w Polsce 2017 roku przypadł LITWOROWEMU DWOROWI z Białki Tatrzańskiej.
 
Przyznano również nagrody specjalne - SZEFEM KUCHNI ROKU 2017 został Robert Sowa, OSOBOWOŚCIĄ KULINARNĄ ROKU 2017 został Robert Skubisz. NAJLEPSZYM TELEWIZYJNYM PROGRAMEM KULINARNYM 2017 został Polski Grill – TVP S.A. KSIĄŻKĄ KUCHARSKĄ ROKU 2017 została „Z miłości do lokalności” Tomasza Jakubiaka, a NAJLEPSZĄ IMPREZĄ ROKU 2017 „GOTUJ Z SERCEM” – zorganizowana przez KLUB SZEFÓW KUCHNI podczas Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
 

 
Zaraz po uroczystym rozdaniu nagród, goście rozkoszowali się wspaniałymi potrawami przygotowanymi przez szefa kuchni restauracji Amber Room Roberta Skubisza. W menu między innymi : - tatar z tuńczyka, awokado, chilli, kolendra, chrupiące taco, - dojrzewająca polędwica wołowa, pieczona dynia piżmowa, purée z kasztanów, musztardowiec, - pierś z perliczki sous vide, pieczarki Portobello, sos tymiankowy, - pieczony filet z dorsza, zielone warzywa, bok choy, papryka, oliwa ziołowa, - udziec jagnięcy, kasza gryczana, sos piwny a na deser - czekolada Varlhona, karmelizowana gruszka, kamyczki solony karmel, - tapioka kokosowa, mango, biała czekolada, trawa cytrynowa, - gâteau czekoladowe, masło orzechowe, sól Maldon.

Nie zabrakło również jak co roku tortu Poland 100 Best Restaurants 2017 przygotowanego na tę okazję przez firmę Ambasador92.
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.