< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Kolacja degustacyjna w Winnicy Turnau połączona z koncertem !

Wydarzyło się2017-11-02

Gościnnie w Winnicy Turnau 

 

 
Wino jest najpotężniejsze spośród napojów, najsmaczniejsze spośród lekarstw i najprzyjemniejsze spośród potraw.
 
Kolacja w Winnicy Turnau, to wydarzenie które od pierwszego momentu cieszyło się ogromnym zainteresowaniem. Winnica mieszcząca się w malowniczych Baniewicach, wielokrotnie zapraszała gości na degustacje wina, często połączone z koncertami muzycznymi, nigdy jednak nie zdecydowała się przygotować kolacji degustacyjnej. Na pomysł ten wpadł Andrzej Jakomulski- szef kuchni Hotelu Leda w Kołobrzegu, który słynie z tematycznych wieczorów, podczas których promuje regionalne przysmaki.  



Andrzej bardzo ceni sobie wino z winnicy Turnau, również w swojej restauracji serwuje je do dań. Do projektu jednak postanowił zaprosić kolegów, z którymi współpracuje przy podobnych wydarzeniach. W ten sposób chciał pokazać jak inni szefowie kuchni potrafią połączyć przysmaki regionalnej kuchni z wybornym polskim winem! 

Autorskie menu przygotowywali :
Mariusz Siwak z Hotelu Park w Szczecinie, Kris Basznianin z Restauracji AOC Kopenhaga, posiadająca ** gwiazdki Michelin, Adam Krzymkowski z The Lavender Wine&Kitchen w Dołujach i wspomniany już wcześniej Andrzej Jakomulski z Hotelu Leda SPA w Kołobrzegu.
 

Podczas Kolacji goście skosztowali 7-mio daniowe menu, oparte na przysmakach kuchni zachodni-pomorskiej:
 
Amouse Bouche - Chrupiący Chips z tapioką, z dodatkiem pstrąga z Zielenicy, kawioru z pstrąga oraz pigwy - Adam Krzymkowski
wino Rose 2016 - różowe, półwytrawne, z wersją dwóch odmian Ronda i Regenta, zawierające delikatny posmak malin, poziomek, truskawek i czerwonej porzeczki.

 
Przystawka 
Kawior z jesiotra Antonius, krakers, kwaśna śmietana Wojciecha Pilcha, rokitnik
- Andrzej Jakomulski
Hibernal 2016 - wino białe, półsłodkie, które hibernuje swoim smakiem, posiada unikatowy i bogaty owocowo-ziołowy ton, przeważające zapachy to czarna porzeczka, marakuja i pokrzywa. 
 
 
Tatar z mlecznej cielęciny/chrobotek reniferowy, ogórek kołobrzeski/lubczyk -Mariusz Siwak
Seyval Blanc 2016 - wino białe, półwytrawne, pachnące pomarańczami, owocami mango oraz kwiatami. Subtelne w smaku, a jednocześnie pikantne i kremowe, w smaku przypomina dojrzałe brzoskwinie.
 
 
Zupa
Burak pieczony z Gospodarstwa Ekologicznego Król, pasternak, kozi ser, kiszone warzywa -Andrzej Jakomulski
 
 
Danie Główne
Temperowany filet z jesiotra, miso brzozowe z Moccasin, aeropasternak, vinaigrette ze szpiku, fermentowany topinambur, ciepły olej z jarmużu kawior z jesiotra Antonius - Kristoffer Basznianin
Solaris 2015- wino białe, wytrawne o aromacie gruszki, brzoskwini, miodu, a także owoców cytrusowych, doskonale zbilansowane smakowo.
 
 
Dojrzewający rostbef wołowy/ puree z kasztanów, sos z czarnego czosnku, grzyby, pestki winogron - Mariusz Siwak
Rondo/Regent 2015- wino z charakterem, czerwone, wytrawne, o wyraźnych aromatach skóry, drewna, dymu, a także posmakiem kakao i czereśniową pestką.
 
 
Deser 
sernik z twarogu Wojciecha Pilcha, wędzona gruszka - Adam Krzemkowski
 
Johanniter 2016- na zakończenie wino półsłodkie, białe, kojarzone ze świeżymi jabłkami, agrestem, a także z soczystą brzoskwinią.
 
 
Podano również polskie sery zagrodowe z konfiturami - Kristoffer Basznianin
 
 
Po zakończonej degustacji goście zostali zaproszeni przez Właścicieli Winnicy do przetwórni, by u źródła poznać proces produkcji wina.
 
 
Zwieńczeniem wieczoru był recital samego Grzegorza Turnaua, który podczas koncertu przypomniał swoje największe przeboje.Warto przypomnieć, że artysta właśnie obchodzi swój okrągły Jubileusz, z tej okazji wydał dwupłytowy album "L" i wyruszył w trasę koncertową po Polsce !
 
 
Na realizację kolacji degustacyjnej w Winnicy Turnau czekano aż trzy lata, jednak już teraz śmiało można powiedzieć, że będzie to impreza cykliczna ! 
 
 
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.