< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Kulinarny Puchar Polski 2017 - zakończony !

Wydarzyło się2017-10-03

Relacja z Konkursu !

 

 
 
W dniach od 26-27 września br. podczas Międzynarodowych Targów Polagra Gastro w Poznaniu odbyła się XVII edycja Kulinarny Puchar Polski konkursu, który ma na celu wyłonić najlepszego kucharza w Polsce!
Do udziału w nim przystąpiło jedenaście ekip kucharskich, byli to zwycięzcy, którzy zostali wyłonieni podczas konkursów nominowanych do KPP (10), odbywających się w różnych częściach Polski, ostatnia drużyna broniła zeszłoroczny tytuł. 
 
 
Kapituła konkursu, która dba o jego prestiż, praktycznie co roku podnosi poprzeczkę zawodnikom, nowe zasady spowodowały, że ta edycja miała dwudniowy finał (zrezygnowano z półfinału). Punktacja z trzech konkurencji została sumowana, zawodnicy więc musieli wykazać się nie tylko odporną psychiką, ale też umiejętnościami w przygotowaniu dania głównego, przystawki oraz deseru.
 
 

Pierwszego dnia (26.09) pod okiem polskiego jury, startujący w ciągu godziny musieli przygotować siedem porcji przystawki zimnej z przepiórki świeżej, pistacji zielonych oraz octu balsamicznego di Modena, następnie podawano deser - była to interpretacja szarlotki z wykorzystaniem grójeckich jabłek.

Do konkursu przystąpili :

Łukasz Daszyński z Technikum Gastronomicznego im.Karola Libelta w Poznaniu i Klaudia Jankowska, zwycięzcy Primerba Cup 2016
Paweł Salamon z Hotelu Smolarnia i Maciej Pisarek – zwycięzcy Kulinarnego Pucharu Polski 2016
Paweł Kubera i Kajetan Świokła z restauracji w hotelu DeSilva w Poznaniu, zwycięzcy 5. edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów
Dawid Konior i Bartosz Puchałka z Restauracji Pastamore 8 w Bielsku-Białej, zwycięzcy 6. edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich
Bartosz Peter i Rafał Kudliński z hotelu Copernicus w Toruniu, zwycięzcy Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L'Art de la Cuisine Martell 2017
Paweł Spodzieja z Hotel HP Park w Poznaniu – zwycięzca 14. edycja Kujawsko-Pomorskich Potyczek Kulinarnych i Marcin Owsianny
Piotr Huszcz i Łukasz Boreczek z Hotelu Restauracji Piano w Lublinie, zwycięzcy 9. edycji konkursu Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś
Maciej Kobylański z hotelu Dwór Stary Chotów, zwycięzca 4. edycji Konkursu im. Rafała Jelewskiego - Wielkopolski Kucharz Roku oraz Igor Praczyński
Dominik Karpik i Magda Stolc z Restauracji Mercato Hilton w Gdańsku, zwycięzcy 3. edycji Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej – 3. edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej
Grzegorz Adamarek i Michał Łakomy z Hotelu Blue Diamond, zwycięzcy 4. edycji konkursu Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro
Emil Klimas i Dawid Feist z Restauracji Cucina w Poznaniu, zwycięzcy 12. edycji Międzynarodowych Mistrzostw w Podawaniu Baraniny.

W jury zasiedli :

■ Jarosław Uściński - Przewodniczący Jury
■ Iwona Niemczewska
■ Jean Bos
■ Maciej Rosiński
■ Piotr Kornet
■ Tomasz Grabski
 


Jury zagraniczne:
■ Constantin Radu Zărnescu
■ Georg Wallig
■ Jacob H. Magnusson
■ Viktor Titov
■ Vogel Wynand

 
Jurorzy techniczni:
Zbigniew Łęgowski 
Mariusz Nowicki 

Dariusz Kulczycki 
 
Jak podkreślali sędziowie poziom konkursowych dań był wysoki i dość wyrównany poziomie. Zwrócono uwagę, że kucharze stosują bardzo dużo technik, w przygotowaniu wykorzystują urządzenia najnowszej generacji (zdecydowanie zrodził się nowy trend). Jurorzy techniczni, zwracali jednak uwagę, że w pracy kucharza ważny jest też "instynkt" i nie można polegać tylko na sprzęcie, który czasem może odmówić posłuszeństwa!


Większość poradziła sobie z czasem, jednak zdarzało się, że odbijało się to na deserze. Wiadomo, że deser restauracyjny opiera się na kilku niezbędnych zasadach, musi posiadać kilka tekstur, elementy powinny mieć różne temperatury, a smaki powinny się przenikać (od słodyczy, po kwasowość, aż do małej goryczki), nie wszystkie te warunki były spełnione.
 
Drugiego dnia (27.09) konkursowych zmagań zawodnicy zaprezentowali dania główne, w których składnikami obowiązkowymi były halibut, szynka parmeńska oraz czarny ryż.  Produkty te stosunkowo prosto było ze sobą połączyć, więc na talerzach nie brakowało fantazji, halibuta podawano w najróżniejszych formach, śmiało można powiedzieć że ta konkurencja była najlepiej dopracowana, a poziom konkursowych dań był naprawę bardzo dobry!
 
 
Wieczorem w Sali Ziemi odbyła się uroczysta Gala, podczas której podziękowano sponsorom i partnerom, Jurorom, Radzie Programowej i Ambasadom konkursu, stowarzyszeniom: Fundacji KSK, OSSKiC oraz Euro-Toques Polska, a także partnerom medialnym za wkład i zaangażowanie podczas konkursu Kulinarnego Pucharu Polski.
 

Ogłoszono wyniki:
 
Pierwsze miejsce zdobył : Bartosz Peter i Rafał Kudliński z hotelu Copernicus w Toruniu.
 

Bartosz po zwycięstwie nie krył łez wzruszenia, powiedział "że marzenia się spełniają", od początku swojej stosunkowo młodej kariery chciał zdobyć Puchar KPP. Do konkursu przygotowywał się bardzo sumiennie, codzienne treningi, przez trzy miesiące, analiza dań i smaków, a także doskonała praca zespołowa, wszystko to złożyło się na sukces. Czy zdecyduje się bronić tytułu?
Zobaczymy za rok, na pewno jednak o nim jeszcze nie raz usłyszymy!
 

Drugie miejsce : Paweł Salamon z Hotelu Smolarnia i Maciej Pisarek

Paweł Salamon to doświadczony zawodnik, w tym roku bronił tytułu, nie udało się, ale było bardzo blisko, na pewno powinien być zadowolony ze startu. Paweł również przygotowywał się do KPP przez wiele miesięcy, odbył wiele szkoleń i treningów, tym razem jak sam podkreślił walczył też z ogromną presją, do szczęścia zabrakło niewiele, ale to ambitny zawodnik i na pewno wyznaczył już sobie nowy cel. Jego przygoda ze startem w KPP dobiega końca, życzy jednak wygranej swojemu zastępcy Maciejowi Pisarkowi, mamy nadzieję, że w następnych latach tak właśnie się stanie. 

Trzecie miejsce : Paweł Kubera i Kajetan Świokła z restauracji w hotelu DeSilva w Poznaniu!

Zdecydowanie trzeba powiedzieć, że przygotowali najlepsze danie główne, co znacznie podkreślali jurorzy zagraniczni, zabrakło jednak precyzji w przystawce i deserze, jednak trzecie miejsce to też powód do dumy. Paweł Kubera już trzykrotnie stawał na podium KPP, ambitnie walczy o wymarzoną statuetkę, czy zdecyduje się na start w kolejnej edycji, czas pokaże!

Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy !!!

Wspólną zabawę do późnych godzin nocnych umilił koncert zespołu Audiofeels.



Na zakończenie może tylko taka smutna wiadomość, szkoda że nazajutrz po uroczystej gali KPP, polskie media informują wewnętrznych eliminacjach do Bocuse d’Or we Francji (owszem konkurs godny uwagi ), nie wspominając jednak słówkiem, że wybrano najlepszego kucharza w kraju!
 

Zdjęcia A.Ochniak i YUMMYPIX

 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.