< WRÓĆ DO Wydarzyło się

„Follow the SENSES. Podążaj za zmysłami.” Świat gastronomii czeka kolejna rewolucja.

Wydarzyło się2017-08-02

Właśnie w Warszawie, w restauracji SENSES trwa gastronomiczna rewolucja.

 
Utalentowany Włoch - Andrea Camastra pracuje nad kuchnią przyszłości.
Do swojego nowego projektu „note by note” (fr. “note à note”) zaprosił go Herve This – ojciec kuchni molekularnej współpracujący do tej pory z gwiazdami takimi jak Pierre Gagnaire, Ferran Adrià, Heston Blumenthal.
 
Andrea został ambasadorem nowego projektu i napisał wstęp do książki swojego mistrza „La cuisine note à note en douze questions souriantes”, gdzie wyjaśnia tę nowatorską metodę komponowania nut smakowych pozyskanych z wybitnej jakości produktów. Wywiad z Andreą znajduje się również w ostatnim prestiżowym magazynie Le Chef ( tłumaczenie https://sensesrestaurant.pl/wpcontent/uploads/2017/09/andrea-camastra-le-chef-senses-restaurant-polishtranslation.pdf ).
 
Andrea to jeden z najzdolniejszych szefów kuchni młodego pokolenia, zakochany w kuchni polskiej. Wyrażanie przez niego różnorodnych polskich smaków w nieszablonowy sposób znalazło swoje ukoronowanie, gdy jakiś czas temu na kolacji w SENSES pojawił się ambasador Francji w towarzystwie wizjonera i trendsettera gastronomii XX i XXI wieku, Hervé Thisa.

Naukowiec, który wymyślił kuchnię molekularną i pracował z największymi szefami kuchni np. Ferranem Adrià i Pierre Gagnaire’m, ujrzał w młodym kucharzu wielki talent, determinację i pracowitość. Postanowił uhonorować go mianem jedynego ambasadora swojego przełomowego światowego projektu gastronomicznego - “note by note”. Andrea zainspirowany, realizuje misję mistrza, projektuje nowe smaki podążając za zmysłami i słowami Hervé Thisa - „razem mamy wiele rzeczy do zrobienia, odkryjemy cały świat na nowo". Najbliżsi współpracownicy Andrei Camastra to naukowcy: Wiktor Faliszewski - odpowiedzialny za mikrobiologię, Kacper Bylinka - za techniki molekularne oraz Sasa Hasic - za sensorykę kulinarną. Michael Pontif i jego Instytut Iqemusu dostarcza wciąż rosnącą gamę czystych składników, pochodzących z najlepszej jakości naturalnych produktów, niezbędnych

do komponowania dań metodą “note by note”.
 
Co to takiego metoda “note by note” (“note à note”)? To komponowanie dań z bazy smaków i aromatów w swojej najczystszej postaci, wyabstrahowanych z naturalnych, najwyższej jakości produktów. To wyraz najwyższego kulinarnego wyrafinowania, gdzie kucharza-artystę ogranicza jedynie własna wyobraźnia i warsztat. Andrea Camastra został poproszony o napisanie wstępu do najnowszej książki Hervé Thisa „La cuisine note à note en douze questions souriantes”. Książka opisuje historię oraz zasady tej nowej metody kulinarnej, wyjaśnia złożone zagadnienia smaku, zapachu, konsystencji oraz koloru, których poznanie jest niezbędne, aby móc zacząć posługiwać się metodą “note à note”, czyli „nuta po nucie”. Napisana po francusku książka Hervé Thisa, ma już swoją wersję angielską oraz wspomnianą włoską, w której okładkę oraz wstęp zdobią zdjęcia dań, jakie Andrea Camastra wyczarowuje na co dzień w SENSES.
 
W preludium do książki szef Camastra zachęca „wszyscy możemy być artystami; 10
kolorów - obraz, 10 nut - muzyka, 10 aromatów - danie... witam w nowej kulinarnej erze.
Życzę Wam takiej samej przyjemności jaką mamy my”. Andrea podkreśla, że kucharz musi mieć taką samą radość tworzenia dań, jak gość, który je degustuje. Dlatego coraz więcej kucharzy z różnych krajów dołącza do jego ambitnego zespołu w Warszawie. Rewolucja trwa;-) W SENSES, Andrea współpracując z najlepszymi na świecie szefami otwiera na świat drzwi kuchni przyszłości… 

Agnieszka Małkiewicz
Marketing&PR, Partner MADE|
Made - Food & Horeca Solutions

 

KOMENTARZE
2017-09-21jack
i znowu tebdencyjny artykul.....castrato dlatego ze byl najtanszy
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.