< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Poznajcie najlepszych szefów kuchni z Północnej Polski!

Wydarzyło się2017-09-18

Ostatni Gault&Millau Tour w 2017

Na ostatnim Gault&Millau Tour tego roku, który odbył się 18 września br. przyznano pięć regionalnych nagród dla najlepszych szefów kuchni z Pomorza, Kujaw, Mazur, Warmii, Suwalszczyzny i Podlasia. Każdą z restauracji nagrodzonych szefów warto odwiedzić, bo ich dania cieszą wszystkie zmysły.

 

Na wydarzenie do hotelu Sheraton w Sopocie przybyło ponad 150 szefów kuchni
z województwa kujawsko-pomorskiego, warmińsko-mazurskiego i podlaskiego. Wymieniali się doświadczeniem, podpatrywali najnowsze trendy kulinarne, próbowali też regionalnych produktów, z których zwycięscy szefowie kuchni przygotowali popisowe dania do degustacji wszystkich gości.

 

Regionalne nagrody Gault&Millau w pięciu kategoriach otrzymali:

·         Szef Roku – Marcin Popielarz, restauracja Biały Królik (Gdynia)

·         Szef Jutra – Paweł Stawicki, restauracja Mercato (Gdańsk)

·         Młody TalentTomasz Grota, restauracja Tu’gether (Sopot)

·         Kobieta Szef – Olga Lompa, Gospoda Galiny (Bartoszyce, Mazury)

·         Szef Kuchni Tradycyjnej Mariusz Kucharczak, restauracja Natura w Rosevia Resort (Jastrzębia Góra)

Każdy z nagrodzonych (bio na 3-4 stronie) pokazał po wręczeniu nagród swój kunszt kulinarny. Przy specjalnej mobilnej wyspie, przygotowali w ciągu 20 minut swoje popisowe dania. Były to m.in. gęś sous vide z puree z portulaką i jarmużem, chipsami z jarmużu, sosem z karmelizowanej pigwy i musem z aronii; marynowany łosoś z piklowaną dynią, dresingiem
i olejem z rokitnika, czy żebro wołowe, z kwaśną śmietaną, truflą i jeżynami.

 

Dodatkowym wyzwaniem dla nagrodzonych szefów było przygotowanie takiej potrawy, która będzie inspirowana produktami i usługami Partnerów Gault&Millau. Podczas sopockiego Tour były to firmy: Callebaut (największy na świecie producent czekolady), Cheman (producent profesjonalnej odzieży gastronomicznej), Debic (producent wysokiej jakości produktów nabiałowych), Gastro Magic (największa w Polsce wypożyczalnia sprzętu gastronomicznego), Jaguar (producent luksusowych samochodów), Makro (sieć sklepów
z najwyższej jakości produktami spożywczymi) i Marine Harvest (światowy lider
w przetwórstwie łososi) oraz gościnnie: Ranczo Frontiera (producent ekologicznych mazurskich serów owczych), Gęsina Tradycyjna (wyborne wędliny i produkty z przydomowej wędzarni państwa Osojców z Pruszcza) i Piwo StaroGdańskie (piwo o smaku sprzed 50 lat, warzone według receptury piwowara Lucjana Iwanowicza).

 

Spotkania Gault&Millau Tour mają na celu podnoszenie poziomu kulinarnego w Polsce, integrowanie środowiska gastronomicznego oraz tworzenie płaszczyzny do wymiany wiedzy
i doświadczeń.

 

Więcej informacji o poprzednich Tourach na profilu Gault&Millau Polska na Facebooku: https://www.facebook.com/gaultmillaupolska/

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS