< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne

Staż dla Młodych Talentów szansą dla Wiktorii !

Szkoły gastronomiczne2017-09-10

Zrodziła się pasja do gotowania !

Wiktoria ma 17 lat i trudne przeżycia za sobą – kłopoty z prawem sprawiły, że trafiła do zakładu poprawczego. Jednak znalazła nowy sposób na życie, który pomógł jej wyjść na prostą – gotowanie. Staż wygrany w programie Staż dla Młodych Talentów tylko upewnił ją w przekonaniu, że w przyszłości chciałaby otworzyć własną restaurację lub kawiarnię.
 
W wieku 15 lat Wiktoria trafiła do ośrodka poprawczego. Kiedyś nie lubiłam się uczyć, nie potrafiłam dogadać się z rówieśnikami i z mamą, która musiała przez większość czasu zajmować się młodszym rodzeństwem. To wszystko sprawiło, że zaczęłam opuszczać zajęcia w szkole, a następnie natknęłam się na złe towarzystwo – opowiada dziewczyna. Jak przyznaje – pod wpływem nowych znajomych zaczęła brać i sprzedawać narkotyki. Konsekwencją były problemy z prawem:  Myślałam, że to są moi prawdziwi przyjaciele, taka moja zastępcza rodzina, a okazało się, że są po prostu oszustami. Teraz oni świetnie się bawią, a ja jestem w zakładzie poprawczym – wspomina Wiktoria. To właśnie tam odnalazła swoją prawdziwą pasję – gotowanie.
 
 
W zakładzie poprawczym, z trzech dostępnych profili kształcenia, Wiktorię najbardziej zainteresował gastronomiczny. Być może dlatego, że gotowanie towarzyszyło jej od zawsze, gdyż w jej rodzinie to wielopokoleniowa tradycja – gotowała babcia, mama, starsze rodzeństwo. Teraz mogła też zacząć gotować Wiktoria. Stało się to dla niej sposobem na życie, swego rodzaju formą resocjalizacji, drogą ku lepszemu życiu. Dlatego kiedy wzięła udział w Mikserze Kulinarnym – bezpłatnym spotkaniu dla uczniów szkół gastronomicznych z cyklu Szef dla Młodych Talentów – wręcz chłonęła wiedzę przekazywaną w pokazie kulinarnym i prelekcjach. Na koniec rozwiązała quiz i okazało się, że osiągnęła najlepszy wynik, a w nagrodę zdobyła staż!
 
Kiedy usłyszałam, że zdobyłam staż w prestiżowej restauracji, nie mogłam w to uwierzyć. Spełniło się jedno z moich największych marzeń. Tak się wzruszyłam, że aż popłakałam się ze szczęścia – wspomina Wiktoria. Swój kulinarny talent szlifowała w warszawskiej restauracji Strefa, pod opieką szefa kuchni Łukasza Andruszkiewicza. Jak sama mówi, ze stażu wyniosła przede wszystkim umiejętność poprawnej techniki krojenia i estetycznego układania potraw na talerzu. Poznała także nowe smaki, m.in. nietypowe, ostre w smaku lody wasabi. 
W trakcie stażu zobaczyłam, że choć praca na kuchni jest trudna, stresująca i pełna wyzwań, to może być ona jednocześnie dobrą zabawą. Aż nie chce mi się stąd wychodzić! Bardzo podoba mi się praca u boku Łukasza Andruszkiewicza. Myślałam, że będę się tylko wszystkiemu przyglądać lub zmywać naczynia, a biorę udział w przygotowaniu potraw, jak prawdziwy kucharz i członek zespołu. Bardzo się cieszę, że dostałam taką szansę – opowiada, nie ukrywając radości. Zapytana o swoje popisowe danie, odpowiada: Naleśniki i krokiety z wymyślnym farszem – bo to ulubione danie mojego rodzeństwa, którego mam aż ośmioro! 
 
W kuchni Wiktoria często eksperymentuje z lubianymi przez siebie produktami, chętnie tworząc z nich nowe smakowe aranżacje. Największą inspiracją i autorytetem kulinarnym jest dla niej jej brat – szef kuchni w restauracji sushi. Dziewczyna marzy o otwarciu własnej kawiarni lub restauracji. Jak przyznaje, staż był dla niej kolejnym krokiem do zmiany życia na lepsze: Może to dziwnie zabrzmi, ale teraz uwielbiam się uczyć. Zobaczyłam, że dzięki temu mogę coś osiągnąć. Uczę się dla siebie, a nie dlatego, że ktoś mi każe. Teraz staram się być najlepsza w tym, co robię. I nieważne co mówią inni, ważne żebym była najlepszą wersją siebie.
 
Szef dla Młodych Talentów to jedyny tego typu program w Polsce, który pomaga uczniom szkół gastronomicznych zdobywać nową wiedzę i pierwsze zawodowe doświadczenia. W jego ramach MAKRO Polska organizuje co miesiąc Miksery Kulinarne – bezpłatne spotkania edukacyjne z pokazami kulinarnymi znanych szefów kuchni oraz prelekcje wyjątkowych postaci świata gastronomii. Na koniec odbywa się test sprawdzający wiedzę, a na zdobywców najlepszych wyników czekają staże w prestiżowych polskich restauracjach. Pierwsza edycja programu odniosła wielki sukces: w dziewięciu Mikserach Kulinarnych wzięło udział 1100 uczniów z całej Polski, spośród których wyłoniono piętnastu stażystów.

Projekt wspierają m.in.: Gault & Millau Polska, Provincja i ChemaN.
Już we wrześniu startuje kolejna edycja programu, rozszerzona o książkę „Mix Wiedzy Kulinarnej”.
Więcej informacji o programie na: www.szefdlamlodych.pl i www.facebook.com/szefdlamlodychtalentow
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne
© Copyright papaja.pl 2001-2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.