< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Koordynatorka Projektu- Agnieszka Glamowska o zbilżającej się edycji KPP !

Wydarzyło się2017-09-07

Co w tym roku wydarzy się podczas Kulinarnego Pucharu Polski !

W dniach od 26-27 września br. na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich, odbędzie się najważniejszy konkurs kulinarny - Kulinarny Puchar Polski, co wydarzy się podczas XVII edycji, o to postanowiliśmy zapytać Koordynatorkę Projektu KPP- Agnieszkę Glamowską.  

​************

Pani Agnieszko -konkurs KPP ciągle się rozwija, w tym roku kolejna ważna zmiana, nie będzie półfinału, tylko dwudniowy finał, proszę dokładnie wyjaśnić jak będzie przebiegał i dlaczego wprowadzono tą zmianę?

Decyzja Rady Programowej Kulinarnego Pucharu Polski o dwudniowym finale jest nierozłączna z inną zmianą, na którą się zdecydowaliśmy, a mianowicie tą związaną z ograniczeniem liczby konkursów nominowanych do rywalizacji w Poznaniu. Każda z nich miała i ma na celu podniesienie poziomu konkursu, a także uczynienie finału bardziej emocjonującym. Zadania dla zawodników są takie same (przystawka, deser i danie główne), tyle że tym razem każdy zakwalifikowany zespół będzie musiał wykazać się we wszystkich konkurencjach, co oznacza, że umiejętności uczestników zostaną zweryfikowane na szerszym polu, kompleksowo, a sędziowie uzyskają pełen obraz kwalifikacji startujących kucharzy.
 
Nowa edycja i nowi sędziowie, proszę powiedzieć kto zasiądzie w tym zaszczytnym gronie?

Edycja jest 17. i ma tylko nową ma formułę. Co do składu sędziowskiego należałoby zacząć od tego, że w  tym roku Kulinarny Puchar Polski odbywa się pod przewodnictwem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, a Przewodniczącym Jury został sam Prezes Stowarzyszenia -  Jarosław Uściński. Wraz z nim, pierwszego dnia, za stołem sędziowskim zasiądą Jean Bos, Iwona Niemczewska, Tomasz Grabski, Maciej Rosiński, a także były laureat KPP – Piotr Kornet. W drugim dniu KPP uczestników będą oceniać natomiast Jurorzy z zagranicy, w tym od kilku lat związany z KPP Vogel Wynand,  jeden z najbardziej utytułowanych szefów kuchni w Holandii posiadający m.in. tytuł Master Chef przyznawany przez WACS, a także Viktor Titov - założyciel Stowarzyszenia Kucharzy Południowej Ukrainy, Georg Wallig, Jacob H. Magnusson - Prezes Islandzkiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni oraz Constantin Radu Zărnescu  - General Manager w Stowarzyszeniu Kulturalnym Euro East Alternative, które jest największą organizacją gastronomiczną w Rumunii.
Wśród zaproszonych jurorów z zagranicy pojawią się osobowości, które dobrze znamy, pewnie z zadowoleniem do nas przyjeżdżają, ale czy nie obawia się Pani jednak tego, że zachwiana została pewna zasada – (jurorzy zagraniczni mieli nie znać startujących zawodników)?
W czasach social mediów, mówienie o anonimowości zawodników, jak i sędziów, jest lekko naciągane, nie sądzi Pani? Ponadto Jurorzy, których zapraszamy do współpracy, mają bardzo bogate doświadczenie w ocenianiu zmagań kulinarnych. Kulinarny Puchar Polski nie jest jedynym punktem w ich kalendarzu konkursowym, a to świadczy o tym, że ich wiedza oraz umiejętność dokonania uczciwej, w pełni merytorycznej oceny jest doceniana nie tylko przez nas. Dlatego nie musimy obawiać się, że sędzia zna zawodników (np. z poprzednich edycji KPP).  Powinniśmy natomiast zwrócić uwagę na to, że Ci Jurorzy, będący szefami kuchni w swoich restauracjach, przewodniczącymi w liczących się organizacjach kulinarnych, trenerami kadr narodowych, a więc mający naprawdę mnóstwo obowiązków, chcą do nas wracać. To świadczy tylko o tym jak wysoko oceniają poziom Kulinarnego Pucharu Polski (zarówno przygotowanie zawodników jak i organizację konkursu) i to powinno być dla nas wszystkich powodem do dumy.

Co sądzi Pani o produktach jakie będą serwowane podczas konkursowych zadań, czy ma Pani wpływ na ich dobór?

Wybór produktów obowiązkowych to zawsze kompromis pomiędzy Przewodniczącym Jury w danym roku, naszymi partnerami, a także Międzynarodowymi Targami Poznańskimi, czyli organizatorem. Nie ma idealnego zestawu produktów, który by wszystkim odpowiadał, również uczestnikom konkursu. Musimy jednak pamiętać, że to jest finał KPP, a startujący w nim kucharze to ambitni i pracowici profesjonaliści. Jeśli wybrane produkty obowiązkowe i temat (w tym roku w przypadku deseru np. wariacja na temat szarlotki) zaskakują zawodników i są wyzwaniem dla nich, choćby w małym stopniu, to uważam, że zostały dobrze dobrane.
Czy udało się Pani kiedykolwiek skosztować konkursowych dań podczas KPP?
Nie siedzę z sędziami przy stole, bo to jest wyłącznie ich miejsce pracy, ale skłamię jeśli powiem, że nie próbuję. Mogłybyśmy przeprowadzić kolejną rozmowę pod tytułem „KPP od kuchni”  o zakulisowej degustacji dań konkursowych z Moniką Zamachowską, z którą współpracujemy od kilku lat.
 
Jak ocenia Pani z własnego punktu widzenia poziom i nastawienie uczestników do KPP, czy szykuje się nam w tym roku zacięta walka?

Nie uważam, że jestem właściwą osobą do wypowiadania się na temat nastawienia uczestników do konkursu, gdyż wiąże się to poniekąd z oceną pracy całego naszego zespołu, tego jak przygotowujemy i organizujemy konkurs.
Mogę za to powiedzieć, że począwszy od konkursów nominowanych przez przygotowania finału, aż do samego startu, widzę w zawodnikach z pewnością ambicję i determinację, a to są piękne cechy i bardzo pożądane w gastronomii, jeśli ktoś chce w niej osiągnąć mistrzowski poziom. Czy szykuje się zacięta walka? Wystarczy przeczytać nazwiska finalistów. Są najlepszą odpowiedzią na to pytanie.
 
Podczas tej edycji KPP, mocno rozwinięte zostały social media, gdzie wirtualnie będziemy mogli podglądać finały KPP lub uzyskać niezbędne informacje?

Zgadzam się z Panią, aż chce się powiedzieć „lubię to”. Social media są naszą mocną stroną. Mogę tak spokojnie powiedzieć, bo nie każdy wie, że jest to głównie efekt ciężkiej pracy Kasi Świderskiej odpowiedzialnej za promocję KPP, która każdego roku, przy każdej edycji, sama sobie mocno podnosi poprzeczkę. Kulinarny Puchar Polski posiada swój fanpage, który integruje szefów kuchni i kucharzy, restauratorów, uczestników konkursu i ich kibiców, firmy które działają na rynku gastronomii – dostawców sprzętu, produktów spożywczych oraz organizacje non-profit działające na rynku gastronomii. Wszystkich łączy KPP, ale także zamiłowanie do kuchni w najlepszym wydaniu. W tym roku został także uruchomiony kanał Youtube, na którym chcemy się dzielić naszymi emocjami z konkursów nominowanych, ze spotkań z szefami kuchni, którzy mają ogromne doświadczenie zawodowe  i tym samym mogą udzielać wskazówek uczestnikom konkursu oraz inspirować. Mam nadzieję, że będziemy mogli skorzystać z ich otwartości na współpracę również w tym obszarze i dostarczyć wartościowego contentu. Obecność KPP w social mediach to również efekt działań naszych partnerów medialnych i ich otwartości na współpracę.

Czy może Pani zdradzić chodź troszkę, jak wyglądać będzie uroczysta Gala KPP i kto się na niej pojawi?

Gala będzie… uroczysta, jak co roku. Pojawią się na niej sami „Najlepsi z Najlepszych” , bo to właśnie finaliści Kulinarnego Pucharu Polski są głównymi bohaterami tego wieczoru. Rozumiem jednak, że wszyscy czekają z niecierpliwością na informację odnośnie gwiazdy tej mniej oficjalnej części Gali KPP. Mogę dziś już zdradzić, że w tym roku zaproszeni goście będą mogli poznać znane utwory w aranżacji grupy Audiofeels.

Targi Polagra Gastro to przede wszystkim miejsce w którym spotkać można największe firmy, najlepsze produkty, ciekawe rozwiązania, innowacje i premiery, to także doskonałe miejsce do przeprowadzenia szkoleń i pokazów. Co szczególnie Pani poleca wszystkim, którzy zamierzają się wybrać na targi?

Oprócz Kulinarnego Puchar Polski oczywiście, polecam zdecydowanie zwiedzenie ekspozycji. Technologie w gastronomii ewoluują z każdym rokiem, a firmy, które pojawią się na targach doskonale wpisują się w ten trend i dostarczają na rynek urządzenia, które naprawdę mogą usprawnić pracę kucharzy, zoptymalizować proces obsługi czy podwyższyć standardy lokalu gastronomicznego. Jeśli ktoś chce natomiast pobyt na targach Polagra Gastro maksymalnie zoptymalizować to warto, by również rozważył udział w szkoleniach, które współorganizujemy z Piotrem Rogowskim i Pawłem Grubą.

Dziękuję za rozmowę !
 
Agnieszka Glamowska- Koordynatorka Projektu KPP z ramienia MTP
​Agnieszka Ochniak - Redaktor Naczelna Papaja.pl

 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.