< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Gault&Millau Tour 2017 ! Najlepsi szefowie kuchni z Południowej Polski wybrani!

Wydarzyło się2017-09-04

Żółty Przewodnik wybrał najlpeszych szefów z regionu Małopolski, Podkarpacia, Bieszczad i Górnego Śląska !


 
Podczas trzeciego Gault&Millau Tour 2017, który odbył się 4 września br. w restauracji l’atmosphere w hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport w Balicach, przyznano pięć regionalnych nagród dla najlepszych szefów kuchni z Małopolski, Podkarpacia, Bieszczad  i Górnego Śląska. Pamiętajcie o tych restauracjach, w których szefują nagrodzeni, szukając miejsc, gdzie można zjeść coś naprawdę wyjątkowego. 
 
Na wydarzenie przybyło ponad 150 gości – szefów kuchni z województw małopolskiego, podkarpackiego i śląskiego, by wymieniać się doświadczeniem, podpatrzeć najnowsze trendy kulinarne i spróbować regionalnych produktów, wykorzystywanych do przygotowania popisowych dań przez zwycięskich szefów kuchni.
 
Regionalne nagrody Gault&Millau w pięciu kategoriach otrzymali:
Szef Roku – Dominik Duraj, restauracja Villa Gardena (Chorzów) 
Szef Jutra – Daniel Myśliwiec, restauracje Karakter / Zazie Bistro (Kraków)  Młody Talent – Michał Cienki, restauracja Amarylis (Kraków) 
Kobieta Szef – Patrycja Stefanów-Kot, Restauracja Koncertowa (Krynica-Zdrój) Szef Kuchni Tradycyjnej – Miłosz Kowalski, restauracja l’atmosphere (Kraków-Balice)

Wszyscy zwycięzcy (bio na 3-4 stronie) po wręczeniu nagród pokazali swój kunszt kulinarny. W ciągu dwudziestu minut, przy specjalnej mobilnej wyspie, przygotowali swoje popisowe dania. Były to m.in. łosoś marynowany gorczycą i miodem z sałatką z glonów wakame z imbirem, mango i koprem włoskim; pierś kaczora z foie gra, śliwką i chrzanem,  a na deser kula z mlecznej czekolady z kremem angielskim o smaku tytoniu i galaretką z wina jarzębinowego.
Potem był czas na degustację dań dla wszystkich gości wydarzenia. 
 
Dodatkowym wyzwaniem dla nagrodzonych szefów było przygotowanie takiej potrawy, która będzie inspirowana produktami i usługami Partnerów Gault&Millau. Podczas krakowskiego Tour były to firmy: Callebaut (największy na świecie producent czekolady), Cheman (producent profesjonalnej odzieży gastronomicznej), Debic (producent wysokiej jakości produktów nabiałowych), Gastro Magic (największa w Polsce wypożyczalnia sprzętu gastronomicznego), Jaguar (producent luksusowych samochodów), Makro (sieć sklepów 
 z najwyższej jakości produktami spożywczymi) i Marine Harvest (światowy lider  w przetwórstwie łososi) oraz gościnnie: Diluva Foie Gras (producent oferujący szeroki wybór produktów z kaczki, gęsi, jagnięciny i trufle), Pstrąg Ojcowski (ze stawów znajdujących się  w sercu Ojcowskiego Parku Narodowego) oraz Cydry Smykan (cydry opracowane według autorskich receptur z sadów w Beskidzie Wyspowym).
 
Spotkania Gault&Millau Tour mają na celu podnoszenie poziomu kulinarnego w Polsce, integrowanie środowiska gastronomicznego oraz tworzenie płaszczyzny do wymiany wiedzy i doświadczeń.
 
Kolejny Gault&Millau Tour 18 września br. w Sopocie.
 
Więcej informacji o nadchodzących Tourach na profilu Gault&Millau Polska na Facebooku: https://www.facebook.com/gaultmillaupolska/ 

​Patronem medialnym była papaja.pl
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.