< WRÓĆ DO Wydarzyło się

II edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego – Gęsina nie tylko na św. Marcina zakończony

Wydarzyło się2017-08-22

Wygrana powędrowała do Bartłomieja Kornackiego i Przemysława Gościniaka z Sosnowca


Po kilku latach przerwy w wielkim stylu powrócił Festiwal Kulinarny„Gęsina nie tylko na św. Marcina”, jego II edycja odbyła się 19 sierpnia br. w zupełnie nowym miejscu - Fabryce Wełny Hotel & SPA w Pabianicach.


Organizatorem i pomysłodawcą konkursu jest szef kuchni Restauracji hotelowej „Wzorcownia”-Wiesław Bober, który swój pomysł zapoczątkował w Kudowie Zdroju.

 Głównym celem Konkursu jest promocja młodych kucharzy, którzy mają możliwość wykazania się swoimi umiejętnościami przygotowując ciekawe i oryginalne dania. Dla czego gęsina? Ponieważ silnie kojarzy się z Polską, a przez długie lata została zupełnie zapomniana, wprawdzie od kilku lat prowadzi się zmożoną kampanię, ale dzieje się to głównie w okresie 11 listopada, Wiesław Bober chce promować gęsinę znacznie, znacznie częściej.

Do konkursowych zadań przystąpiło dwanaście ekip kucharskich, reprezentujących lokale gastronomiczne z całego kraju. Zawodnicy musieli w ciągu godziny przygotować dziewięć dań, z gęsiną w roli głównej, (dowolny jej element). Na talerzach pojawiały się więc najróżniejsze kombinacje np. pierś z gęsi z bobem w panko, z puree z wędzonego selera i ananasa, udko gęsie z rubinowym moghrabieh, z kuskusem jabłkiem, czy assiette z gęsi z rabarbarem, botwinką i chrzanem.      

 

Imprezę poprowadził znany szef kuchni Artur Moroz, który o gęsinie wie praktycznie wszystko, mocno wspierał projekt promocji gęsi kołoudzkiej, a towarzyszył mu popularny restaurator i smakosz oraz degustator wina Adam Gessler.

W jury zasiedli znani i cenieni w branży szefowie kuchni, tworząc iście międzynarodowe towarzystwo, a byli to : Przewodniczący – Jerzy Pasikowski, Kurt Scheller, Jean Bos, Robert Sowa, Giancarlo Russo, Teo Vafidis, C-Michel Labarre , Tomasz Purol, Patryk Dziamski i Tomasz Szymański.

Jury bacznie obserwowało startujących zawodników, byli zaskoczeni nie tylko ilością technik wykorzystanych podczas tworzenia dania, ale też ilością produktów, z których składała się potrawa, z góry nasuwała się jednak jedna myśl, za mało czasu dano na przygotowanie mięsa, gęsina to trudny produkt i żeby wykorzystać w pełni jej walory smakowe, potrzebuje czasu.

Podczas trwania Festiwalu Kulinarnego nie zabrakło licznych i naprawdę atrakcyjnych niespodzianek dla przybyłych gości, już 18 sierpnia, czyli dzień przed konkursem, można było uczestniczyć w koncercie Moniki Kuszyńskiej, wieczorem odbyła się bufetowa kolacja, podczas której czas umilała orkiestra BIG Band- Fabryka Wełny, przypominając najbardziej znane standardy jazzowe.

W dniu samego konkursu można było skosztować przysmaków serwowanych przez sponsorów, chrupiących bułeczek piekarni InterEuropol, deserków i lodów firmy Debic, świeżych soków firmy Bukat, czy dzikich ostryg otwieranych przez Sławomira Kozaneckiego na stoisku FusionGusto, miłośnicy szybkich samochodów mogli przejechać się nowiutkim BMW.

Była też spora dawka wiedzy, odbył się wykład pt. „Wartość żywieniowa gęsiny” poprowadzony przez Katarzynę Szatkowską oraz Food Pairing, podczas którego odkrywano smaki win, z różnych zakątków Świata.

Wieczorem tradycyjnie odbyła się wieczorna gala, połączona z serwowaną kolacją. Na scenie podziękowano wszystkim za udział i wsparcie przy tej edycji Konkursu. Wiesław Bober wyraził nadzieję, że Konkurs będzie się rozwijał i będzie mógł zaprosić już za rok do Fabryki Wełny w Pabianicach.

Nastąpił też długo wyczekiwany moment, czyli ogłoszenie wyników, decyzją jury:
Pierwsze miejsce zdobył : Bartłomiej Kornacki i Przemysław Gościniak reprezentujący Hotel Centrum w Sosnowcu.

Podwędzany filet z gęsi ze smażonym foie gras, konfiturą z gruszki i jabłka z miodem oraz assiette z marchwi”.


 

Duet ten już kilkakrotnie startował w konkursach kulinarnych jednak nigdy nie osiągnęli wymarzonego pierwszego miejsca, tym razem się udało i jak podkreślają to ich życiowe partnerki, które wiernie im kibicowały - sukces tkwi w żonach ;-) 

Drugie miejsce zajęli Łukasz Grabowski i Mariusz Roch z restauracji The Piano z Bytomia. Podali „Smażoną konfitowaną gęsinę z fondantem z marchewki, młodymi warzywami, jeżyną i sosem demi glace”.


 

Trzecie miejsce wywalczyli: Kamil Skrok i Jakub Włodarczyk z łódzkiej Filharmonii Smaku. Ich danie to „Gęsina z kaszanką, marchwią, cebulą i wiśnią”.

Po zakończonej części oficjalnej, przyszedł czas na wspólną zabawę przy muzyce zespołu Capri New Beat.

Patronat honorowy nad wydarzeniem sprawowali: Marszałek Województwa Łódzkiego Witold Stępień i Łódzki Urząd Wojewódzki; Prezydent Miasta Pabianice Grzegorz Mackiewicz i Urząd Miejski w Pabianicach oraz Starosta Pabianicki Krzysztof Habura i Starostwo Powiatowe w Pabianicach. Głównym Partnerem Merytorycznym konkursu była Krajowa Rada Drobiarstwa. Patronat merytoryczny nad wydarzeniem sprawowali także Klub Szefów Kuchni, Stowarzyszenie EURO Toques oraz Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”.



 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.