< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Zakończyły się XII Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny

Wydarzyło się2017-08-24

Zapraszamy na relację z Ustronia !

XII Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny odbyły się w dniu 12 sierpnia 2017, w Ustroniu położonym w malowniczym Beskidzie Śląskim.

Organizatorami konkursu są Leszek Makulski i Jan Sztefek Wielki Zbójnik Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim.

Celem głównym Święta Baraniny jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskim mięsie jagnięcym oraz baranim, kultywowanie wypasu owiec na górskich halach, a także promocja kultury góralskiej w tym owczarstwa, muzyki, plastyki, rękodzieła oraz symbolicznego zbójnictwa.

Patronat honorowy nad imprezą Świętem oraz Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Starosta cieszyński, Burmistrz Miasta Ustroń, Gazeta Ustrońska, portal OX.PL .

Konkurs odbył się w studiu kulinarnym firmy RM GASTRO, a do startu zakwalifikowało się sześć drużyn kucharskich, reprezentujących różne lokale gastronomiczne z terenu całej Polski.
Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu dania głównego z wykorzystaniem polskiej jagnięciny – combru z kością lub bez, kaszy jaglanej, rabarbaru i kurki oraz deseru z sera owczego, bundzy, oscypka i likieru czekoladowego firmy Chopin.


     

W profesjonalnym jury zasiedli:

Przewodniczący Jury; Andrzej Bryk, Vice-przewodniczący; Krzysztof Gawlik, Sekretarz; Jacek Zięba, Członkowie jury; Thierry Ayel - Francja, Wojciech Balicki, Szczygielski Piotr koordynator OSSKiC, Mariusz Jeznach, Jacek Schliske, Mariusz Nowicki, Techniczny - czas; Maciek Kołodziejczyk.

Jurorzy oceniali konkursowe dania zgodnie z punktacją obowiązującą w regulaminie Kulinarnego Pucharu Polski.

Po sumowaniu wszystkich głosów, pierwsze miejsce zdobyli:

Emil Kilmas, Dawid Feist – z Restauracji Cucina w Poznań

 Zwycięska ekipa oprócz licznych atrakcyjnych nagród otrzymała z rąk pan Agnieszki Glamowskiej reprezentującej MTP , nominację do Kulinarnego Pucharu Polski w Poznaniu.

2 miejsce zdobył:
Michał Kozłowski, Bartosz Fabiś – z Restauracji Niffty No. 20 Hotel Puro w Poznaniu

3 miejsce wywalczył
Dawid Zagrzywiec i Piotr Gipsiak  z Hotel Cutyard by Marriott Warszawa


Oprócz głównych nagród wręczono również nagrody specjalne-m.in. "Kryształową Czarę" od Pełnomocnika Haccp, za przestrzeganie wymogów Haccp na stanowisku pracy dla Dmitra Petrov i Pauliny Pustelnik z Hotel „Qubus”w Bielsko Białej, Puchar Prezesa Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni za najlepszą aranżację na talerzu powędrował do Przemysław Kopania i Diany Olechnowicz z Restauracji. „La Brasserie Moderne” w Warszawie.
Dodatkowo wręczone ostały obrazy Stanisława Sikory ufundowane przez Fundusz Promocji Mięsa Owczego.

"Rywalizacja kucharzy była wyrównana i na wysokim poziomie. Ilość technik kulinarnych użytych przez ekipy startujące do przygotowania dań konkursowych była bardzo duża i zaskakująca. Wszyscy zawodnicy stanęli na wysokości zadania, za co jako organizator chciałem im z tego miejsca pogratulować. Porównując ją z innymi rodzajami mięs, jagnięcina jest dość trudnym elementem w przygotowaniu, a do dobrego przyrządzenia trzeba nie tylko wiedzy, ale przede wszystkim doświadczenia. Tym bardziej gratuluję wygranej ekipie z Poznania, obiecuję, że podczas Kulinarnego Pucharu Polski będę ich mocno dopingował. Wszystkim startującym ekipom kucharskim dziękuję za rywalizację i życzę samych sukcesów zarówno tych na polu zawodowym, jak i prywatnym." - na zakończenie powiedział organizator Leszek Makulski.



Podczas trwania konkursowych zadań, na Rynku w Ustroniu odbywała się impreza związana ze Świętem Baraniny. Naczelnik Wydziału Promocji i z Urzędu Miasta, a też organizatorzy Leszek Makulski z Janem Sztefkiem hucznie ją otworzyli, od wystrzału armaty Czesława Kanafka z Bładnic, którą odpalił Piotr Lenart w stroju Napoleona, a do wiwatu i dla spotęgowania doniosłości wydarzenia strzelali zbójnicy, górale i ich przyjaciele z Bractwa Kurkowego.

W rolę konferansjera cielił się bezbłędnie niezmordowany Stanisław Jaskułka, który nie tylko zapowiadał, ale ku zdumieniu widzów popisywał się ogromną wiedzą o pasterstwie, historii kuracji żęntycowych oraz historii hutniczej Ustronia, a także o medycynie góralskiej, kuchni góralskiej, do tego sypał kawałami i podśpiewywał.

Na scenie grały uznane kapele góralskie m.in. Kapela HORA Szczepana Karwowskiego, TORKA podtrzymująca tradycję występów na Święcie Baraniny swego lidera ś.p. Kaza Nędzy Urbasia. Imprezę kończyła Kapela Polandia, która z pomocą bębnów kwitowała zwycięzców Konkursu kulinarnego.


Prof. Bronisław Borys w hotelu Wilga Uzdrowisko S.A zorganizował konferencje naukową, powiązaną z panelem dyskusyjnym na temat jagnięciny i jej wartości odżywczych, w roli specjalistów wystąpili: prof. dr hab. Daniel Kadłubiec, prof. dr hab. Roman Niżnikowski, prof. dr hab. Maciej Pompa Roborzyński, po ciekawej wymianie zdań ogłoszono jednoznacznie, że „Jagnięcina jest najzdrowszym mięsem” !

Podczas Święta było też coś dla żołądka, na stoiskach gastronomicznych królowała i to w najróżniejszej postaci - jagnięcina. Od pierogów po dorodnego barana. Nie zabrakło też stoisk z rzemiosłem i sztuką ludową.

Jednak największym zainteresowaniem cieszyła się zagródka z owcami mgr inż. Karola Zorychty, a jego wykonany przed sceną pokaz strzyżenia owcy zgromadził rekordową ilość widzów, a szczególnie dzieci, które chwilę wcześniej uczestniczyły w konkursie plastycznym.

„S E R D E C Z N I E   DZIĘKUJEMY za wsparcie, poparcie i życzliwość. Jesteśmy przekonani, że zgodzicie się Państwo z opinią, że to właśnie Święto Baraniny i Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny przywróciło jagnięcinę do łask!”

 Leszek Makulski i Jan Sztefek

 
 
 
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.