< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Szkolenie w Wenecji na zaproszenie firmy GIORIK i LORIEN GROUP

Wydarzyło się2017-07-13

Szkoleniowo-integracyjny wyjazd szefów kuchni z Polski do malowniczej Wenecji

Na zaproszenie firmy Lorien Group oraz włoskiego producenta urządzeń gastronomicznych GIORIK grupa polskich szefów kuchni udała się na szkolenie i w podróż kulinarną do Włoch.
W ciągu trzech dni szefowie kuchni mieli możliwość poznania nowych innowacyjnych rozwiązań technologicznych, najnowszej generacji pieców konwekcyjno -parowych, jak również rozkoszować się kuchnią włoską i urokami pięknego, górskiego regionu Veneto (Wenecja Euganejska).  
 

 
Podczas dwóch dni spędzonych w fabryce GIORIK w miejscowości Sedico, właściciele z dumą oprowadzili swoich gości po zakładzie, w którym powstają piece konwekcyjno - parowe i salamandry cieszące się dużym uznaniem kucharzy na całym świecie.
 
 
Podczas zajęć praktycznych w Profesjonalnej Akademii Kulinarnej GIORIK, które poprowadził doradca kulinarny firmy - Andrea de Dea, polscy szefowie kuchni mieli okazję poznać liczne rozwiązania kulinarne i technologiczne ułatwiające i polepszające jakość pracy w kuchni. 
 
 
Uczestnicy szkolenia przygotowywali dania w kilku piecach konwekcyjno-parowych z bogatej oferty firmy GIORIK, m.in. w tych ze specjalnym systemem separacji tłuszczu, który w trakcie pieczenia jest odprowadzany poza komorę pieca, co zdecydowanie podwyższa jakość przygotowywanego produktu, a wnętrze pieca pozostawia mniej zanieczyszczonym. Czy w najnowszej generacji piecach GIORIK wyposażonych w natryskowe i bojlerowe wytwarzanie pary, co pozwala na osiągnięcie lepszych efektów gotowania poprzez zastosowanie systemu kombinacji pary suchej i mokrej, o czym mieli okazję się przekonać nasi uczestnicy szkolenia. Kucharze przygotowywali również dania w Salamandrze Mikael z dolną płytą grzewczą, co skraca znacznie czas przygotowania potraw, nawet o połowę! Jednoczesne ogrzewanie z dwóch stron pozwala przygotować różnorodne produkty takie jak kawałki pizzy, frytki, polędwiczki, rybę czy też tradycyjne kotlety schabowe.
 

Trzeba przyznać, że organizacja szkoleń, bezpośrednio u producenta jest doskonałą okazją do zdobywania i pogłębiania wiedzy na tematy techniczne, technologiczne i  kulturowo - kulinarne oraz do wymiany doświadczeń tak cennej i niezbędnej w rozwoju zawodowym kucharzy. 
 
 
Gospodarze z największą starannością zadbali o komfort pobytu oraz kulinarne doznania gości z Polski. Szkolenie i wieczorne biesiady przebiegały w wyjątkowo miłej i gościnnej atmosferze. Program pobytu wypełniony był licznymi atrakcjami. Pierwszy wieczór uczestnicy spędzili w miejscowości Belluno, gdzie wszyscy wspólnie świętowali urodziny Joanny Ochniak, zaskakując ją licznymi, przemiłymi niespodziankami, za które wszystkim serdecznie dziękuje. 
 
 
Na kolejne dwa dni uczestnicy zostali zakwaterowani w urokliwym hotelu Relais Le Betulle z panoramicznym widokiem na okolicę tj. zielone wzgórza wokół miejscowości Conegliano porośnięte winoroślami prosecco.
 
 
W tym wyjątkowym miejscu o podniebienia polskich szefów kuchni zadbała szefowa kuchni i restauratorka Enrica Miron. Pochodząca z tego regionu i mogąca się poszczycić wielopokoleniową tradycją gastronomiczną - Enrica serwowała tradycyjne potrawy oparte na regionalnych produktach, jak np. ravioli, lasagne, karczochy z plastrami wołowiny czy Prosciutto Veneto Berico-Euganeo z melonem. 
 
 
Niewątpliwie największą atrakcją, po odbytym szkoleniu, była wycieczka do Wenecji. To miasto urzeka nie tylko kanałami, ale także jedyną w swoim rodzaju architekturą. Jej urokowi poddali się również nasi kucharze. Wspólny spacer klimatycznymi uliczkami Wenecji aż na Plac Świętego Marka, tam szybka kawa w jednej z licznie otaczających Plac kawiarni, by dalej podziwiać wyjątkowość Wenecji z gondoli. To był piękny, prawdziwie letni i pełen niezapomnianych wrażeń dzień. 
 
 

Podsumowując wizytę we Włoszech można z całą pewnością przyznać, że przyniosła ona wiele nowych doświadczeń zawodowych i emocji, które na długo pozostaną w pamięci wszystkich jej uczestników. Firmom Lorien Group oraz GIORIK należą się szczególne podziękowania za zaproszenie oraz organizację tego wyjątkowego, komfortowego i wypełnionego licznymi atrakcjami wyjazdu do Włoch.  
 

 
W szkoleniu uczestniczyli: Jarosław Walczyk, Joanna Ochniak, Tomasz Purol, Mariusz Pieterwas, Jakub Kasprzak, Dawid Łagowski, Jakub Ignyś, Salamon Paweł, Krystian Szopka, Tomasz Różański, Mariusz Siwak, Andrzej Jakomulski, Rafał Lorenc, Piotr Żebrowski, Tomasz Zdrenka, Rafał Godziemski i Bartłomiej Kornacki.
 
Lorien Group reprezentowali: Tomasz Ratajczak, Magdalena Gierałtowska, Marcin Uliński i Daniel Płachecki.
 

 
Kolejny wyjazd planowany jest już na jesień ... 

Patronem medialnym wyjazdu byłą PAPAJA.pl

Galeria:http://www.papaja.pl/index.php?m=g&id=107&t=2
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.