< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Dorszowe Żniwa 2017 - zakończone, Puchar pojechał do Gdańska !

Wydarzyło się2017-07-03

Kulinarny konkurs z historią w tle !

30 czerwca 2017 roku pańskiego w średniowiecznym Zamku Gniew odbyła się kucharska bitwa - Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb Morskich -Dorszowe Żniwa, w których zwyciężył gród z Gdańska. 

Ideą Konkursu jest promocja sztuki kulinarnej, popularyzowanie polskiej tradycji kulinarnej, a przede wszystkim utrwalanie więzi i jedności w środowisku kulinarnym, nie dziwi więc fakt, że w dostojnym składzie jurorskim zasiadło aż 22 profesjonalnych jurorów - Giancarlo Russo, Jerzy Pasikowski, Stefan Birek, Adam Dmyterko, Rafał Godziemski, Krzysztof Gradzewicz, Monika Ignaciuk, Jacek Kempa, Ireneusz Koniuszek, Michał Kuter, Przemysław Langowski, Dawid Łagowski, Andrzej Ławniczak, Paweł Mieszała, Janusz Profus, Dariusz Ratuszniak, Kurt Scheller, Robert Skubisz, Aleksandra Sowa, Marek Widomski, Adam Woźniak i Jacek Zięba !!!

Do konkursu przystąpiło osiem - dwuosobowych zespołów wybranych spośród wcześniej przesłanych zgłoszeń. Zadanie polegało na przygotowaniu w ciągu 120 min., aż jedenastu porcji konkursowych dań. W daniu głównym obowiązkowym składnikiem był dorsz bałtycki, dowolny fond marki Chef, śmietanka Polmlek i olej z Kruszwicy, w deserze należało użyć YUZU - firmy Morning i jabłko.
Ciekawostką był też dobór talerzy - tym razem na zasadzie Table of Challenge  - każdy uczestnik z listy dostarczonej przez firmę Dajar HoReCa wybierał talerz odpowiedni dla siebie, na konkursowym stole panowała więc dowolność barw, kształtów i form.

W przerwie między startami zawodników, tuż przed Zamkiem odbyła się uroczysta parada kucharzy. Na koniu tradycyjnie Andrzej Ławniczak- trzymając w ręku oręż -Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Prezes Krzysztof Szulborski, dzierżył oręż Dorszowych Żniw, a tuż za nim szła cała armia braci kucharskiej, ubrana w biało-czarne kitle firmy Cheman!

Po kilku doniosłych słowach Organizatorów i Proboszcza pobliskiej Parafii, odpalono salwę armatnią, do tego zadania wytypowano :- Monikę Ignaciuk, Edytę Nowak, Kurta Schellera i Marka Widomskiego ! BUM!!!

Po zakończeniu części oficjalnej powrócono do kolejnej tury kulinarnych zmagań. Dziedziniec zamkowy zaczął zapełniać się sympatykami konkursu, którzy specjalnie na ten dzień przybyli do Gniewu. Bogate stoiska sponsorów, kusiły swoimi przysmakami i nowościami, poruszono wiele ciekawych rozmów, a i konkursowa ścianka cieszyła się sporym powodzeniem. 

Wieczorem, w odświętnych strojach przybyto na uroczystą Galę Finałową Dorszowych Żniw. Krzysztof Szulborski podsumował XIV edycję konkursu i podziękował wszystkim, którzy przyczynili się do ich zorganizowania, wręczył pamiątkowe statuetki oraz talerze.

 W tym roku również wręczono rówieniż Panteon Kulinarny Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, otrzymał go Maestro Czekolady Janusz Profus,"za specjalne zasługi na rzecz jedności braci kucharskiej w Polsce oraz promocję Kuchni Polskiej na arenie międzynarodowej".

Podczas gali zostały także rozdane nagrody laureatom 4. Ogólnopolskiego Konkursu Fotografii Kulinarnej. Konkurs odbył się w dwóch Kategoriach: Offowej i Produktowej, łączy on świat fotografii i stylizacji, z profesjonalną gastronomią, a o to zwycięzcy:

- Karolina Polkowska - kategoria offowa - smak Umami
- Bogdan Wańkowicz - kategoria produktowa - olej z pierwszego tłoczenia 



Nadszedł też moment ogłoszenia wyników konkursu kulinarnego, decyzją jury:

1 miejsce zdobył - Radosław Gierałtowski i Mateusz Janusz -z Restauracji Szafarnia 10 Gdańsk

2 miejsce- Przemysław Gościniak i Łukasz Gościniak z Restauracji Pasja i Smak z Chorzowa



Laureaci drugiego miejsca, otrzymali specjalną nagrodę za najlepszy deser, który ufundowała firma Ambasador 92 ! Nagrodę wręczył Krzysztof Jakubowski i Moniak Ignaciuk.

3 miejsce- Dorota Gozik i Robert Pakuła z Restauracji Monidło z Poznania

Wszyscy nagrodzeni otrzymali atrakcyjne nagrody, ufundowane przez firmy sponsorskie.

Podczas gali goście mogli skosztować dań przygotowanych przez zespół Restauracji Kolumnowej, pod przewodnictwem szefa kuchni i współorganizatora konkursu Mariusza Gachewicza. 

Zadbano również o oprawę muzyczną, wystąpiła skrzypaczka Agnes Violin, a znane covery do tańca przygrywał młody zespół oraz DJ. 

Doskonała zabawa trwała do późnych godzin nocnych. 

Papaja.pl, - jeszcze raz serdecznie dziękuję- szczególnie Krzysztofowi Szulborskiemu i Mariuszowi Gachewiczowi za możliwość udziału jako Patron Medialny w Dorszowych Żniwach,(któremu towarzyszymy od samego początku)! Gratuluje całemu Zespołowi organizacji Konkursu i życzy udanego Jubileuszu, który już za rok!!!

Galeria :http://www.papaja.pl/?m=g&id=106&t=2

KOMENTARZE
2017-07-13mirosław zieniewicz
Aż serce się raduje że mamy tak wspaniałych polskich kucharzy!! Gratuluję wszystkim uczestnikom i pozdrawiam całą KUCHARSKĄ BRAĆ !!!! Gratulacje dla Krzysztofa Szulborskiego, naszego Prezesa!!!!!
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.