< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Trzeci Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej za nami!

Wydarzyło się2017-06-28
Dominik Karpik najlepszy podczas konkursu Kuchni Dworskiej

24 czerwca na terenie Dworzyska w Szczawnie Zdroju odbył się 3. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej oraz 3. edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej.

 


Festiwal zorganizowany został przy wsparciu i pomocy merytorycznej Klubu Szefów Kuchni. Celem głównym Festiwalu jest kultywowanie i utrwalanie dawnych polskich tradycji kulinarnych oraz szeroko pojęta edukacja dotycząca początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, w pałacach czy w zamkach oraz powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko-magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.


Festiwal nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski 2017.
Do konkursu przystąpiło 8 dwuosobowych ekip kucharskich reprezentujących restauracje hotelowe z całej Polski. Zwycięzców konkursu – Dominika Karpik i Magdę Stolc z restauracji Mercato w hotelu Hilton Gdańsk wyłoniło jury pod przewodnictwem Waldemara Hołówki.


Ponadto w jury zasiadali:
- Tomasz Jakubiak (Klub Szefów Kuchni) – wice przewodniczący
- Mariusz Pieterwas (Klub Szefów Kuchni)
- Łukasz Konik (Klub Szefów Kuchni) - pełnił również rolę strażnika czasu
- Wojciech Harapkiewicz (Klub Szefów Kuchni) - koordynator konkursu
- Grzegorz Parczewski (Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza)
- Adam Dmyterko (Prezes Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Zachodniopomorski)
- Jacek Jakubczak (Prezes Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy)
- Artur Musztyfaga (OSSKiC)
- Piotr Szczygielski (OSSKiC) - sekretarz jury
- Tomasz Czarnecki (z-ca szefa kuchni restauracja Babinicz)


Jurorzy oceniali dania pod kątem sposobu przyrządzenia i wykorzystanych technik kulinarnych, smaku, prezentacji na talerzu, czystości stanowiska oraz zachowania ram czasowych.

 


Zgodnie z regulaminem Festiwalu w ciągu 90 minut zawodnicy musieli przygotować danie główne w 8 porcjach, którego obowiązkowymi składnikami były: jeleń i topinambur oraz przystawkę, również 8 porcji, na którą składały się przepiórka i rokitnik.  
Sponsorem strategicznym festiwalu było Makro Cash & Carry
Sponsorami głównymi były firmy: Kruszwica, Oerlemans i Winterhalter


Poza widowiskiem kulinarnym na publiczność czekało mnóstwo dodatkowych atrakcji jak warsztaty z deserów w wykonaniu Moniki Ignaciuk, pokaz Wojtka Harapkiewicza z nowoczesnej kuchni w oparciu o naturalne produkty, pokaz sztuki barmańskiej poprowadzony przez Jerzego Czaplę oraz słodkie warsztaty dla dzieci w wykonaniu Łucji Serafin i Zuzi Harapkiewicz.


Ponadto partnerzy i sponsorzy konkursu prezentowali swoje produkty połączone z degustacją.
Mocniejszą atrakcją tego dnia był konkurs nalewek, który jednogłośnie wygrał Piotr Szczygielski pokonując rywali wytrawnym smakiem.
Wieczorna gala, na której ogłoszono wyniki konkursu odbyła się w samym sercu Szczawna - Zdrój w Sali Białej, do której uczestnicy, jurorzy i goście uroczyście przemaszerowali z Dworzyska przy akompaniamencie Wałbrzyskiej Górniczej Orkiestry Dętej budząc podziw napotkanych po drodze mieszkańców i turystów.


Tegoroczni laureaci konkursu:
1 miejsce: Dominik Karpik i Magda Stolc – restauracja Mercato Hilton Gdańsk


2 miejsce: Rafał Grzegorzek i Paweł Kamiński – Hotel SPA dr Irena Eris w Polanicy Zdrój


3 miejsce: Waldemar Trzciołek i Artur Antkowiak – restauracja Rządcówka Ostoja Chobienice


Najlepsza kreacja na talerzu oraz technika wykonania: Jarek Owczarczyk i Łukasz Andruszkiewicz – Restauracja Strefa w Warszawie
Zwycięskie zespoły otrzymały liczne nagrody ufundowane przez Sponsorów i Partnerów konkursu.

Po części oficjalnej odbył się pokaz kuchni molekularnej w wykonaniu panów z firmy Color Food. Było dużo dymu, śmiechu i kolorowych atrakcji. Następnie występ zespołu Cold Shot był miłym, muzycznym dopełnieniem tego pełnego wrażeń dnia.


To był niezapomniany kulinarny weekend w przepięknych okolicznościach przyrody pod batutą klubowiczów KSK Waldemara Hołówki i gospodarza urokliwego Dworzyska Wojciecha Harapkiewicza. Szefowie stworzyli wyjątkowe wydarzenie kulinarne, o którym jeszcze długo będzie się mówiło i pamiętało.


Organizatorem 3. Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej oraz 3. edycji Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej byli Restauracja Babinicz i Kompleks Dworzysko w Szczawnie – Zdroju, Ryszard Tomaszewski, Wojciech Harapkiewicz i Waldemar Hołówka przy merytorycznym wsparciu Klubu Szefów Kuchni.


Festiwal wypadł naprawdę imponująco. Organizatorzy stanęli na wysokości zadania, a Sponsorzy i Partnerzy wydarzenia dostarczyli najwyższej jakości produkty.

Aut. Smarten PR dla KSK

 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS