< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Piotr Bikont nie żyje ! Pogrzeb -06.07

Wydarzyło się2017-06-22


 

Z wielkim żalem zawiadamiamy, że dziś wieczorem w tragicznym wypadku samochodowym zginął Piotr Bikont, słynny dziennikarz, publicysta, reżyser i krytyk kulinarny.

Piotr Bikont urodził się w 1955 roku w Poznaniu. W PRL był działaczem opozycji. W latach 70. rozpoczął pracę w KSS "KOR". Współpracował z kwartalnikiem "Puls" i łódzką "Solidarnością z Gdańskiem". W stanie wojennym był internowany. Pod koniec lat 80. tworzył filmy dokumentalne o polskiej opozycji demokratycznej. Od 1989 do 2001 r. był dziennikarzem "Gazety Wyborczej". W 1990 roku wydał razem z żoną Anną książkę "Małe Vademecum Peerelu".
Reżyser, krytyk kulinarny w latach 90. nakręcił też kilka filmów dokumentalnych, m.in. "Żnin - Paryż - Wenecja, czyli sceny z życia prowincji" (1992-1993), "Włodzimierz Borowski" (1994), "Praffdata" (1995), "Z Czeczotem przez niebo i piekło" (1999), "Stół bez kantów" (1999).
Piotr Bikont znany był branży gastronomicznej przede wszystkim jako recenzent kulinarny. Z Robertem Makłowiczem stworzył duet publicystów kulinarnych, publikujący we "Wprost" (w latach 2002-2005), a następnie w "Newsweek Polska" (od 2005). Razem z Makłowiczem wydał książki: "Listy pieczętowane sosem, czyli gdzie karmią najlepiej w Polsce. Przewodnik" (2001), "Dialogi języka z podniebieniem" (2003), "Stół z niepowyłamywanymi nogami" (2007), a samodzielnie: "Polska na widelcu" (2005), "Polska. Nawigator kulinarny" (2007), "Kuchnia żydowska według Balbiny Przepiórko" (2011). Za swoją działalność na rzecz propagowania kulinariów w Polsce odsłonił tabliczkę w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej w Ostrzeszowie.
Brać kucharska szczególnie zapamięta Pana Piotra z licznych festiwali kulinarnych Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu, Festiwalu Smaku w Grucznie czy Europie na Widelcu we Wrocławiu.

W 2008 r. został odznaczony za działalność opozycyjną Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski.

Cześć Jego Pamięci!!!

Ceremonia Pogrzebowa rozpocznie się w czwartek w dniu 06 lipca o godz. 14.00 w Sali Pożegnań na Cmentarzu Rakowickim w Krakowie!

Prosimy kucharzy, o przybycie w galowych strojach kucharskich !

KOMENTARZE
2017-06-28Robert N.
Niech spoczywa w pokoju, ogromna strata dla naszego kulinarnego świata ! Żegnaj Piotrze !
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS