< WRÓĆ DO Niebawem

XII Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny-12.08

Niebawem2017-05-01

Lista drużyn !

Z radością informujemy, że XII edycja Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny odbędzie się 12 sierpnia 2017 r. w studio kulinarnym RM GASTRO w Ustroniu przy ul. Sportowej 15a., natomiast część folklorystyczna Święta Baraniny odbędzie się na Rynku Głównym w Ustroniu.

Patronat honorowy nad Świętem i Konkursem objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Starosta Cieszyński oraz Burmistrz Miasta Ustroń. 

 
Konkurs nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski.
​Patronem merytorycznym
konkursu jest Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.


 

Głównym celem Konkursu jest kultywowanie, propagowanie, pogłębianie wiedzy o polskim mięsie jagnięcym i baranim oraz wyrobach z mleka owczego i owczarstwie.

Uczestnicy Konkursu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań kuchni polskiej w nowoczesnej aranżacji.

W Konkursie mogą wziąć udział wyłącznie profesjonaliści, tj. kucharze pracujący zawodowo bądź mający w  dacie przystąpienia do Konkursu przerwę w pracy zawodowej nie dłuższą niż jeden rok.
 
Konkurs składa się z dwóch etapów :
I etap - kwalifikacje (przygotowanie i nadesłanie receptur zgodnie z wymogami organizatorów); 
- II etap - Konkurs Kulinarny;

Przedmiotem Konkursu jest danie główne i deser. Obowiązkowym produktem do przygotowania dania głównego jest do wyboru : -  comber z polskiej jagnięcy z kością lub bez kości z obowiązkowym użyciem; kaszy jaglanej, rabarbaru i kurki (pieprznik jadalny) Olej z esencją masła „Kruszwica” Obowiązkowym produktem deseru jest : -  ser owczy; bryndza, bundz, oscypek z obowiązkowym dodatkiem; likier czekoladowy firmy „Chopin
     
Lista drużyn zakwalifikowanych do XII Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny i Święto Baraniny 12 sierpnia 2017 Ustroń.
 
1. Dawid Zagrzywiec, Piotr Gipsiak, hotel„COUTYARD by Marriott” Warszawa
2. Przemysław Kopania, Diana Olechnowicz, rest.„La Brasserie Moderne” Warszawa 
3. Adam Kowalewski, Marcin Dembski, hotel „Zamek Gniew”
4. Michał Kozłowski, Bartosz Fabiś, rest.„Nifty No.20” hotel Puro Poznań
5. Dmitr Petrov, Paulina Pustelnik, hotel „Qubus” Bielsko Biała
6. Emil Klimas, Dawid Feist, rest.„Cucina” Poznań
Drużyna rezerwowa; 
Przemysław Gościniak, Bartłomiej Kornacki , rest Pasja i Smak Chorzów
 
Zakwalifikowanym drużynom gratulujemy i życzymy końcowego sukcesu.
Do boju brać kucharska !!!
 
Program
11 sierpnia piątek
Przyjazd i zakwaterowanie drużyn ekip startujących, gości i jury  w Mistrzostwach; hotel „Ziemowit", pensjonat „Źródełko", Sanatorium "Równica"; godzina 18.00
18.00 – 20.00 Kolacja
 
12 sierpnia sobota
"RM Gastro"
8.00. Obowiązkowa odprawa Jury i drużyn kucharzy  w "RM Gastro" ul. Sportowa 15a Ustroń.
9.00.  Oficjalne rozpoczęcie Mistrzostw Polski i start 1 drużyny
9.00-13.30. Prezentacje firm sponsorskich. RM Gastro
11.30-13.30 Lunch w "RM Gastro" dla uczestników i obsługi Mistrzostw
14.30 Zakończenie Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny RM Gastro
 
 
"Hotel Wilga"
10.00 Otwarty panel dyskusyjny: pt „Owca a Środowisko”.
12.00 Lunch „Niech cię zakole” 
Bliższe informacje poniżej.
Rynek: Święto Baraniny 
10.00 Ustawienie zagrody z owcami, stoisk dla artystów i rzemieślników. 
12.00 Oficjalne Rozpoczęcie Święta Baraniny. Wystrzał armatni,  trombita. Rynek Miejski
12.00 Rozpoczęcie Święta baraniny Rynek Miejski
12.00-14.00 Pokazy kulinarne 
12.00-18.00 Koncerty kapel góralskich; Hora, Gronie, Torka, Polandia.
13.00-13.30 Rozpoczęcie konkursu plastycznego dla dzieci,   „Owce w górach” biblioteka miejska
14.00-14.30 Archaiczne strzyżenie owiec.
15.00 Ogłoszenie wyników konkursu plastycznego dla dzieci „Owce w górach” 
16.00 Ogłoszenie wyników i rozdanie nagród  w konkursie XII Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny.
12.00-17.00 Występ kapel góralskich 
 
Otwarty panel dyskusyjny w : 
"Hotelu Wilga" pt „Owca a Środowisko” odbędzie się w ramach dwunastej edycji „Święta baraniny” i XII Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny w Ustroniu, 
Komitet naukowo-organizacyjny konferencji:
Honorowi przewodniczący: 
prof. dr hab. Daniel Kadłubiec i prof. dr hab. Roman Niżnikowski
Przewodniczący: prof. dr hab. Bronisław Borys
dr hab. Marek Rembierz, dr Andrzej Wojcieszek

 

 Organizatorzy konkursu: 
• Leszek Makulski tel. 601 088 262, email: gastronomia@wp.pl ;
• Jan Sztefek tel. 606 317 880, email: sztefek@ustron.pl, zwany Wielkim zbójnikiem Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim.

Serdecznie zapraszamy!
 

 

Tutaj znajdziesz: Zgłoszenie

Tutaj znajdziesz: Regulamin

Do otwarcia załączników niezbędny jest Acrobat Reader

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Niebawem
© Copyright papaja.pl 2001-2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.