< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Hermesy Poradnika Restauratora 2017 – rozdane

Wydarzyło się2017-05-15
 
11 maja w poznańskiej Auli Artis odbyło się XIX Wiosenne Ogólnopolskie Spotkanie Czołowych Postaci Świata FMCG i HoReCa. Punktem kulminacyjnym było wręczenie Hermesów Poradnika Restauratora 2017.
 
Nagrody te przyznawane są od 2005 r. i nie są uzależniona od jakichkolwiek opłat i licencji. Z roku na rok wybór tych najlepszych jest coraz trudniejszy. Dlatego Kapitułę plebiscytu w tym względzie wspierają Szefowie Kuchni, którzy otrzymali statuetki Hermesa w poprzednich latach. Hermes Poradnika Restauratora jest więc przede wszystkim wyrazem uznania w branży! Część z Państwa jest już z nami po raz dziewiętnasty, za co serdecznie dziękujemy. Zapraszamy ponownie za rok!
www
 
Hermesy Poradnika Restauratora 2017 rozdane
11 maja w poznańskiej Auli Artis odbyło się XIX Wiosenne Ogólnopolskie Spotkanie Czołowych Postaci Świata FMCG i HoReCa. Punktem kulminacyjnym było wręczenie Hermesów Poradnika Restauratora 2017. 
Nagrody te przyznawane są od 2005 r. i nie są uzależniona od jakichkolwiek opłat i licencji. Z roku na rok wybór tych najlepszych jest coraz trudniejszy. Dlatego Kapitułę plebiscytu w tym względzie wspierają Szefowie Kuchni, którzy otrzymali statuetki Hermesa w poprzednich latach. Hermes Poradnika Restauratora jest więc przede wszystkim wyrazem uznania w branży!
 
Kapituła w składzie: Tadeusz Olszański – publicysta tygodnika „Polityka”, krytyk kulinarny, dziennikarz, autor licznych książek; Joanna Ochniak – przewodnicząca Komitetu Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni WACS, prezes Fundacji Gastronomia na Obcasach, trener i doradca gastronomiczny; Wiesław Generalczyk – Wydawca „Poradnika Restauratora”; Heidi Handkowska – redaktor naczelna „Poradnika Restauratora” dokonała podsumowania głosów, a tym samym wybrała tych najbardziej przedsiębiorczych w branży HoReCa.
 
Laureaci Hermesów „Poradnika Restauratora” 2017:
 
Nagroda Specjalna Platynowy Hermes Poradnika Restauratora 2017 – Jean Bos za całokształt twórczości kulinarnej
Jean Bos to belgijski mistrz sztuki kulinarnej, którego wszystkich odznaczeń i wyróżnień nie sposób wymienić. Twórca pierwszej Akademii Kuchni Molekularnej w Polsce. Na co dzień korzysta z dobrodziejstw tej kuchni, co pozwala mu tworzyć fantazyjne, a zarazem zdrowe dania. Zanim zaczął nam, Polakom, uświadamiać jej istnienie, swoje umiejętności jako szef kuchni rozwijał między innymi przez 13 lat na dworze królewskim w Belgii, czy u księcia Rainera w Monako. Pracował również w restauracji posiadającej 2 gwiazdki w przewodniku Michelin.
 
Nagroda Specjalna Platynowy Hermes Poradnika Restauratora 2017 – Centrum Techniki Kulinarnej DoraM Grupy Dora Metal za wszechstronność, nowoczesność i profesjonalizm
Nagrodę odebrał Prezes Grupy Dora Metal Jan Polcyn.
Centrum Techniki Kulinarnej DoraM w Warszawie, Grupy Dora Metal to idealne warunki do prezentacji urządzeń i treningu technik kulinarnych. Daje możliwości praktycznego poznania wszelkich technik gotowania oraz zasad prawidłowego doboru sprzętu używanego w gastronomii, cukiernictwie, czy dziedzinach pokrewnych. Centrum jest wyposażone w sprzęt audio-video, który umożliwia elektroniczny przekaz każdego szkolenia przez Internet. Rozwiązanie to daje możliwość wzięcia udziału w kursach z dowolnego miejsca na świecie.
 
Kategoria – OSOBOWOŚĆ GASTRONOMII – Ewa Malika Szyc-Juchnowicz
Nagrodę odebrała Ewa Malika Szyc-Juchnowicz.
 
Malika to jedna z najbardziej charyzmatycznych Polek w gastronomii, urodziła i wychowała się w Algierii. Szefowa Kuchni i właścicielka restauracji Malika w Gdyni. Inicjatorka plenerowych kolacji z cyklu „Stolik z widokiem czyli „Dinner with a view”. Fascynuje ją ogień i związane z nim techniki gotowania oraz przyprawy, które sklasyfikowała i opisała w swojej książce pt. „Przyprawy”. Zajmuje się filologią kulinarną – poszukuje źródeł nazw, przepisów i smaków. Harmonijnie łączy kuchnię francuską i polską. Prywatnie, od niedawna triathlonistka.
 
Kategoria – SIEĆ HoReCa – Costa Coffee Poland
Nagrodę odebrał Dyrektor Zarządzający Andrzej Jackiewicz.
Costa Coffee to druga co do wielkości sieć kawiarni na świecie, która w Polsce liczy 137 kawiarni, zlokalizowanych w 20 miastach Polski. Bariści Costa Coffee podnoszą swoje kwalifikacje podczas udziału w cyklicznych Akademiach Kawowych. Najlepsi mają możliwość sprawdzenia swoich umiejętności w międzynarodowym konkursie Barista of the Year, organizowanym nieprzerwanie od 2006 r.
Nominowanymi w niej byli: Pizzerie Biesiadowo, Costa Coffee Polska, GastroMall (sieć restauracji Olimp), North Fish i Subway.
 
Kategoria – SIEĆ KAWIARNI/LODZIARNI/CUKIERNI – Cukiernia Pawlova z Lubonia
Nagrodę odebrał właściciel i cukiernik Paweł Mieszała.
Paweł Mieszała, cukiernik sponad 25-letnim doświadczeniem i właściciel cukierni Pawlova w Luboniu. Mistrz Polski i Świata w cukiernictwie, który trzy razy brał udział w Pucharze Świata Cukierników w Lyonie. Swój zawód traktuje jako sztukę i nieustanną pracę nie tylko nad smakiem, ale również nad formą. Szkolił się u największych tuzów światowego cukiernictwa we Francji i Belgii. Cukiernia Pawlova to wyjątkowe miejsce, w którym dominuje smak i detale. Oprócz francuskich specjałów znajdziemy tu m.in. poznańską sznekę z glancem.
 
Nominowanymi w niej byli: El Papa - Cafe Hemingway ze Świnoujścia, La Bomboniera z Warszawy, Mariaż Patisserie ze Słupska, Cukiernia Pawlova z Lubonia, UMAM Patisserie z Gdańska
 
Kategoria – RESTAURACJA HOTELOWA – Restauracja by Wzorcownia by Wiesław Bober w ****Hotelu Fabryka Wełny w Pabianicach.
Nagrodę odebrał Szef Kuchni Wiesław Bober.
Wzorcownia to nowoczesna, autorska restauracja zgodna z najnowszymi, kulinarnymi trendami. Jej krótkie menu w dużej mierze oparte jest na świeżych, sezonowych produktach regionalnych zestawionych w ciekawy i nieszablonowy sposób tak charakterystyczny dla Szefa Kuchni Wiesława Bobera.
Nominowanymi w niej byli: Restauracja Flavoria w Hotelu Andersia Hotel w Poznaniu i jej Szef Kuchni Tomasz Różański; Restauracja Kolumnowa w Hotel Zamek Gniew w Gniewie i jej Szef Kuchni Mariusz Gachewicz; Restauracja Morskie Oko w Hotel BUKOVINA w Bukowinie Tatrzańskiej i jej Szef Kuchni Sylwester Lis; Restauracja Werbena w Herbarium Hotel & SPA w Chomiąży Szlacheckiej i jej Szef Kuchni Dominik Narloch; Restauracja Wzorcownia by Wiesław Bober w Hotelu Fabryka Wełny Hotel & Spa w Pabianicach i jej Szef Kuchni Wiesław Bober
 
Kategoria – RESTAURACJA Z TRADYCJĄ – Tatarska Jurta w Kruszynianach
Nagrodę odebrała właścicielka i Szefowa Kuchni – Dżenneta Bogdanowicz
Dżenneta Bogdanowicz kilkanaście lat temu namówiła męża Mirosława, by w gospodarstwie odziedziczonym po jego tatarskich przodkach, otworzyć restaurację i serwować gościom tradycyjne tatarskie dania. Flagową potrawą jest pierekaczewnik, czyli okrągły nadziewany pieróg robiony z sześciu warstw ciasta. Jest on na liście produktów tradycyjnych oraz ma status Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności. W karcie znajdziemy również kołduny, trybuszoki, kibiny i wiele innych. O renomie dań serwowanych w Tatarskiej Jurcie może świadczyć fakt, że  odwiedził ją m.in.: Książę Karol.
Nominowanymi w niej byli: Karczma Góralska Gazdówka w Żołędowie w Żołędowie i jej Szef Kuchni Tomasz Knajdek; Karczma Stara Kuźnia w Miłkach i jej Szef Kuchni Patrycja Wąsiakowska; Restauracja Starka, Opole i jej Szef Kuchni Iwona Cebula; Restauracja Tatarska Jurta w Kruszynianach i jej Szef Kuchni Dżenneta Bogdanowicz; Zielony Piec - Restauracja w Leśnej i jej Szef Kuchni Gracjan Groberski
 
Kategoria – RESTAURACJA Z RENOMĄ – Memo Restaurant & Wine w Bydgoszczy
Nagrodę odebrał właściciel i Szef Kuchni restauracji – Rafał Godziemski.
Rafał Godziemski jest Wiceprezesem Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza. Umiejętności doskonalił prowadząc restauracje w Polsce i Wielkiej Brytanii. Kolejne doświadczenia kulinarne zdobywał podróżując po Europie i USA. Zdobywca wielu nagród w konkursach.
Nominowanymi w niej byli: Restauracja L'enfant Terrible w Warszawie i jej Szef Kuchni Michał Bryś; Restauracja Krew i Woda w Gdyni i jej Szef Kuchni Mariusz Pieterwas; Restauracja Mañana Bistro & Wine Bar w Chorzowie i jej Szef Kuchni Przemek Błaszczyk; Restauracja Memo Restaurant & Wine w Bydgoszczy i jej Szef Kuchni Rafał Godziemski; Restauracja Wodna Wieża Steampunk Restaurant w Pszczynie i jej Szef Kuchni Dominik Duraj.
 
Kategoria – SIEĆ DYSTRYBUCYJNE – Makro Cash&Carry.
Makro Cash & Carry w Polsce istnieje od 1994 r. Usługi firmy, skierowane do przedsiębiorców, obejmują zarówno kompleksowe zaopatrzenie, jak i nowoczesne rozwiązania biznesowe. Do dyspozycji kupujących są także usługi dodatkowe – m.in. doradztwo biznesowe czy szkolenia gastronomiczne – które skupiają się wokół nowoczesnej Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości Makro w Warszawie. Od kilku lat Makro kontynuuje swoją misję rozwijania młodych kucharzy poprzez program „Szef dla Młodych Talentów“, który obejmuj program płatnych staży w Makro i cykl Mikserów Kulinarnych, których misją jest edukacja oraz umożliwienie spotkań młodzieży z najlepszymi polskimi szefami kuchni.
 
W tym roku duża spotkania była poświęcona sektorowi HoReCa, a swoją obecnością Galę uświetnili też wyjątkowi goście specjalni. W panelu dyskusyjnym zatytułowanym „Nowe trendy w gastronomii a innowacyjne produkty od dostawców HoReCa” udział wzięli: 
Joanna Ochniak – Przewodnicząca Women in WACS
Jean Bos – Prezes Euro-Toques Polska
Krzysztof Szulborski – Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
Jarosław Uściński – Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników
Jarosław Walczyk – Prezes Klubu Szefów Kuchni.
 
 
 
Tradycją jest też obecność na Gali dyplomatów i przedstawicieli organizacji rządowych państw, z którymi współpracują producenci i sieci w Polsce. Gościliśmy już wysokiej rangi przedstawicieli: Rosji, Ukrainy, Niemiec, Francji i Wielkiej Brytanii. Jednak wraz z rosnącą siłą polskiej gospodarki, nasi producenci szukają swoich szans na coraz to odleglejszych rynkach. Chiny z największą na świecie populacją to dla każdego producenta niezwykle interesujący kierunek exportu, jednak wprowadzenie produktu na tak duży rynek, wymaga precyzyjnie zaplanowanej strategii. Autonomiczny Hong Kong pozostaje jedną z najlepszych bram do tego wymagającego rynku. 
 
O tym, jak jego władze wspierają wszelkie inicjatywy gospodarcze opowiedziała reprezentując rząd Hong Kongu – Dyrektor Betty Ho z Hong Kong Economic and Trade Office. Natomiast Maciej Wilk, dyrektor warszawskiego biura Hong Kong Trade Development Council omówił prezentację zatytułowaną „Hongkong bramą na rynki azjatyckie”.
 
Uczestnicy spotkania mogli także posłuchać Roberta Makłowicza, cenionego dziennikarza, krytyka kulinarnego i miłośnika pierogów, który opowiadał na temat
„Od Hong-Kongu po Lubelszczyznę, czyli z pierogami przez świat”.
 
Po części oficjalnej zaproszeni goście udali się na uroczysty bankiet w trakcie którego miały miejsce nie tylko rozmowy biznesowe, ale nawiązano również wiele nowych znajomości. A także mogli posłuchać koncertu zespołu Kobranocka.
Część z Państwa jest już z nami po raz dziewiętnasty, za co serdecznie dziękujemy. Zapraszamy ponownie za rok!
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.