< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Zakończyły się targi Mazury HoReCa 2017.

Wydarzyło się2017-03-04

Gastronomiczna Ostróda !

 
W dniach 25-26.04.2017 w Expo Mazury w Ostródzie było smacznie, emocjonująco, a pod kątem biznesowym – owocnie.
Organizatorzy, wychodząc naprzeciw opiniom i oczekiwaniom wystawców i odwiedzających, postanowili w tej edycji rozdzielić Festiwal Smaków (skierowany do klienta indywidualnego) od Mazury HoReCa 2017 (wydarzenie biznesowe), odbyły się one niezależnie. 
 


Nowością  było również poszerzenie tematyki targów o branżę piekarską i cukierniczą. Tę inicjatywę wspierały dwa ważne dla piekarstwa i cukiernictwa w Polsce stowarzyszenia: Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej oraz Stowarzyszenie Cukierników Karmelarzy i Lodziarzy Rzeczypospolitej Polskiej.
Patronat Honorowy nad targami objął Klubu Szefów Kuchni.
 
Zmagania kulinarne
Sercem targów była strefa konkursowa, gdzie w ciągu dwóch dni w konkursach kulinarnych zmierzyli się profesjonaliści i uczniowie szkół gastronomicznych. Pierwszego dnia rano odbył się konkurs na kreatywny deser lodowy Zielona Budka Master Challenge dla uczniów, w którym nagrodzeni zostali:
Kacper Serafińczuk z ZS Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku (I miejsce, 3 000 zł),
Olga Kowalska z ZS Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim (II miejsce, 2 000 zł),
Magdalena Wypych z ZS Gastronomicznych we Wrocławiu, Technikum nr 9 (III miejsce, 1 000 zł).
 
Tego samego dnia po południu w konkursie „Gęsina w Restauracji” walczyli profesjonalni kucharze. Tematem konkursu dla profesjonalistów było udo gęsie i wątróbka gęsia, natomiast uczniowie zmierzyli się z filetem z kaczki i dowolnymi podrobami drobiowymi. Tytuł obroniła Restauracja Oranżeria z Rzeszowa, której przedstawiciele - Bartłomiej Wrona i Jakub Rusinek – zwyciężyli w pierwszej edycji konkursu w 2016 roku. Na drugim i trzecim miejscu podium znaleźli się: Restauracja Pizzeria Italiana z Olsztyna (Grzegorz Gręda, Michał Masłowski) oraz Restauracja pod Jabłoniami z Augustowa (Bartosz Łukaszewski, Kamil Paszkowski). Jury postanowiło również przyznać specjalne wyróżnienie dla Restauracji Enjoy z Poznania, reprezentowanej przez Bartłomieja Figlerowicza i Michała Kowalskiego.
 
 
Drugiego dnia targów – 26.04 – odbyły się konkur „Drób na Polskim Stole” (dla uczniów szkół gastronomicznych). Najlepsze danie z kaczki w konkursie „Drób na Polskim Stole” przygotował Kamil Piotrowski z ZS Gastronomicznych w Łodzi. Drugie i trzecie miejsce zajęli reprezentanci jednej szkoły - Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego nr 1 z Warszawy; Łukasz Floriańczyk (II miejsce) i Grzegorz Zych (III miejsce).
 
 
 
Zielona Budka Master Challenge zgromadziła również profesjonalistów. Jej tematem był kreatywny deser lodowy mascrpone z sosem z owoców leśnych, jednego dodatkowego rodzaju lodów Zielona Budka oraz wysokiej jakości produktu mleczny firmy Debic.
W konkursie nagrody, medale i puchary powędrowały do:
Mariusza Burrity, Cukiernia Sowa Bydgoszcz (1. miejsce, 10 000 zł), który w tej konkurencji był bezkonkurencyjny,
Marka Bieńkowskiego, Airport Hotel Okęcie Warszawa (2. miejsce, 2 000 zł),
Ewy Rządkowskiej, Czekolada Cafe Warszawa (3. miejsce, 1000 zł).
 
 
Konkursy kulinarne i targi nie mogłyby się odbyć bez wsparcia sponsorów: firm Zielona Budka, Debic, Gastro Magic Service, Sokołów, Iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi i Krajowego Związku Producentów Rolnych – Izby Gospodarczej.
Promocja mięsa drobiowego i młodych talentów kulinarnych.
 
Dzięki Krystynie Ziejewskiej oraz Krajowemu Związkowi Grup Producentów Rolnych – Izbie Gospodarczej i Iławskiemu Stowarzyszeniu Gęsi, którym przewodniczy, możliwe były zarówno spotkania młodych adeptów sztuki kulinarnej z mistrzami, jak i konkursy drobiowe dla uczniów szkół gastronomicznych sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
 
 
 
Spotkania biznesowe
Przez dwa dni targów Mazury HoReCa zarówno na stoiskach, jak i w strefie biznesu odbywały się spotkania pomiędzy wystawcami i profesjonalnymi kupującymi w ramach Programu Hosted Buyers. Profesjonalni kupujący (Hosted Buyers) reprezentowali obiekty gastronomiczne i hotelarskie z całej Polski (m. in. z Warszawy, Jastrzębiej Góry, Torunia, Poznania, Wrocławia, Lublina, Gdańska), w dużej mierze także z regionu warmińsko-mazurskiego (m. in. Olsztyn, Ostróda, Augustów, Mława, Ryn, Miłomłyn, Pisz, Frombork).
 
 
 
Pokazy kulinarne
Prężnie działała Strefa Smarten PR, gdzie można było podziwiać pokazy kulinarne w formule live cooking. Przez dwa dni obejrzeliśmy pokazy Patryka Dziamskiego, Łukasza Konika, Tomasza Purola, Mariusza Pieterwasa, Ernesta Jagodzińskiego, Jarosława Walczyka. Szefowie nie tylko zaprezentowali autorskie dania, ale też opowiadali o swojej pracy, pasji, wyjazdach, udziale w programach kulinarnych, nagrodach oraz planach na przyszłość.  
 
 
Szefowie kuchni
Karol Okrasa, prowadzący targi Mazury HoReCa, zadekretował przeniesienie kulinarnej stolicy Polski do Ostródy w dniach 25-26.04. I rzeczywiście – w Expo Mazury pojawili się najlepsi przedstawiciele branży HoReCa, cukierniczej i piekarskiej (90 wystawców), managerowie i właściciele hoteli i restauracji, znani szefowie kuchni. Oprócz Karola Okrasy i kucharzy prowadzących pokazy kulinarne można było też spotkać m. in. Kurta Schellera, Monikę Ignaciuk, Łukasza Fularę, Tomasza Dekera, Mariusza Gachewicza, Pawła Oszczyka.
Większość z nich zasiadała w składach jurorskich konkursów kulinarnych.
 
 
Organizatorzy dziękują Patronom Honorowym i Merytorycznym, Sponsorom, Partnerom, Patronom Medialnym, wystawcom i wszystkim tym, którzy odwiedzili targi Mazury HoReCa 2017.
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.