< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Kulinarnym Talentem 2017 została Klaudia Kiełkowska

Wydarzyło się2017-04-13

Konkurs "Kulinarny Talent 2017" podobnie jak w zeszłym roku opanowały Kobiety, aż dwie z nich stanęły na podium !
9. edycja autorskiego konkursu kulinarnego Roberta Sowy, odbyła się 6 kwietnia podczas targów EuroGastro w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie.
 
 
"Kulinarny Talent” to prestiżowy konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród rozpoczynających życie zawodowe kucharzy do 23. roku życia. Jest to więc pokaz najnowszych trendów odkrywanych przez młodych adeptów sztuki kulinarnej, wzbogacony ich młodzieńczą fantazją, a zarazem odwagą w łączeniu smaków i różnych technik przygotowywania dań.
Zgodnie z przyjętą formułą, o miano zwycięzcy rywalizują kucharze rekomendowani przez doświadczonych szefów kuchni lub nauczycieli zawodu, co gwarantuje wysoki poziom konkursu. 
 
 
W tym roku zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu 8 dań głównych z wykorzystaniem obowiązkowych składników : filet ze skreia ze skórą, przyprawy firmy Prymat, produkty użytku domowego marki Stella , mrożonych warzyw lub owoców Oerlemans oraz wykorzystując 20% śmietankę kulinarną Debic Culinaire Original 1L. 
 
 
Do walki o miano „Kulinarnego Talentu 2017” przystąpiło 12 uczestników, wyłonionych z wcześniej nadesłanych zgłoszeń:
1/ Angelika Dąbrowicz
2/ Oliwia Janas
3/ Klaudia Kiełkowska
4/ Martyna Łukasik 
5/ Daria Wesołowska
6/ Magdalena Wypych 
7/ Franciszek Drzał
8/ Krzysztof Kowalewski 
9/ Karol Procner 
10/ Dominik Pyrka
11/ Maksymilian Smółka
12/ Michał Wątorek 
 
Młodych zawodników oceniło Profesjonalne Jury w składzie:
 
- Jerzy Pasikowski – przewodniczący jury, organizator strony merytorycznej i przewodniczący jury większości konkursów kulinarnych w Polsce. Korporacyjny Doradca Kulinarny NESTLÉ; 
- Wiesław Bober - szef kuchni Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach, w której działają dwie restauracje: Przędzalnia oraz pierwsza w Pabianicach autorska restauracja Wzorcownia by Wiesław Bober; 
- Tomasz Purol - szef kuchni w Blow Up Hall 5050 Hotel, zwycięzca Kulinarny Puchar Polski oraz V edycji programu Top Chef, autor książki "Warzywniak - Zapomniane smaki". Juror w konkursach kulinarnych, trener i promotor polskiej kuchni i polskich produktów. Członek Klubu Szefów Kuchni.
- Patryk Dziamski - szef kuchni w Dziamski Concept Rest, audytor i doradca kulinarny, trener i juror konkursów kulinarnych, współtwórca Transatlantyk Festival, uczestnik znanego programu kulinarnego TOP CHEF Polska, Członek Klub Szefów Kuchni. 
 
 
Jurorzy oceniali smak potrawy, wykorzystanie produktów, techniki, czystość pracy, aranżacje na talerzu. Sędziowie zgodnie potwierdzali, że uczniowie byli bardzo dobrze przygotowani do konkursu i kilka prac zdecydowanie się wyróżniało.
 
W Jury Degustacyjnym tradycyjnie już znalazły się znane osoby ze świata mediów, w tym roku byli to :
Aktorka Olga Bończyk i Kasia Cichopek, Agnieszka Kołodziejska dziennikarka z Radia ZET, dziennikarz muzyczny Marek Sierocki, były piłkarz i komentator Marcin Żewłakow, aktor Tomasz Dedka i Prezes Stella Pack - Marek Jaszczak. Oni głównie przyznawali punkty za smak.
 


Konkurs poprowadził niezawodny dziennikarz telewizji Polsat - Krzysztof Ibisz. 
 

 
Zwyciężczynią została-  Klaudia Kiełkowskiej z Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim, której danie – skrei z czarną soczewicą, ze szparagami, malinami, brukslką oraz masłem podbił jurorskie podniebienia.
​Klaudia nie kryła łez wzruszenia odbierając najwyższe trofeum, oprócz wielu atrakcyjnych nagród otrzymała możliwość wystartowania w Kulinarnych Mistrzostwach Świata w Luksemburgu (2018), zasilając polską ekipę młodzieży, której przewodniczy Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
 
Drugie miejsce zdobył- Maksymilian Smółka z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej (danie: skrei/ pietruszka/ melon/ malina/ grejpfrut), a trzecie miejsce zajęła - Martyna Łukasik z Zespołu Szkół Technicznych im. Gen. Prof. Kaliskiego w Turku.
 
 
Pozostali zwycięzcy również otrzymali konkursowe statuetki, pamiątkowe talerze oraz atrakcyjne nagrody.

Należy dodać, że atmosfera podczas konkursu była doskonała, młodzież mogła liczyć na gorący doping, nie tylko swoich kolegów z klasy, ale też środowiska gastronomicznego, które licznie zjawiło się w konkursowym namiocie.
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS