< WRÓĆ DO Nowości produktowe

Tak smakuje Dolce Vita

Nowości produktowe2017-04-11

Rozsmakowujemy się we włoskich serach coraz bardziej! I wiemy o nich coraz więcej... z których regionów pochodzą, jaka jest ich historia, metody wytwarzania i oznaczania.  Nasza kampania „Tak smakuje Dolce Vita” trwa!

 

Kampania od kuchni
Jesteśmy w dalszym ciągu obecni w sieciach: Carrefour, Piccola Italia oraz Makro Cash &Carry.  W maju zrealizujemy akcje promocyjne w sieci Auchan oraz pokazy kulinarne w halach Makro w Olsztynie, Katowicach, Wrocławiu i w Warszawie Ząbkach. Rozglądajcie się więc za pokazami kulinarnymi prowadzonymi przez naszych kucharzy oraz promocjami! Latem natomiast planujemy pojechać do Poznania na Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku ale... o tym jeszcze będziemy Was informować. Tajemnica Gorgonzoli Wszyscy wiedzą, że Gorgonzola jest smaczna, ale nie wszyscy wiedzą, że kryje też w sobie tajemnicę.  Na przykład... czy wiecie, że tylko 427 osób na świecie wie, jak wyprodukować prawdziwą Gorgonzolę? To niewiele, prawda? Konsorcjum Producentów Gorgonzoli zna wszystkich z imienia i nazwiska.  To właśnie te osoby utrzymują żywą, wspaniałą włoską tradycję mleczarską i przekazują ją z pasją  kolejnym pokoleniom. Dzięki nim receptury pozostały niezmienione od wieków. Jak łatwo odróżnić Asiago fresco od Asiago stagionato? Na pierwszy rzut oka wydają się podobne i trudne do rozpoznania - sery Asiago świeży oraz dojrzały. Podpowiadamy, jak szybko i bezbłędnie odróżnić jeden od drugiego. Po wyglądzie Fresco: w przekroju prezentuje biały lub jasnożółty kolor oraz małe dziurki o nieregularnych kształtach.  Stagionato: kolor żółty lub słomkowy, dziurki małej lub średniej wielkości  - większe niż we Fresco.
Po dotyku Fresco: struktura miękka jak biszkopt, elastyczna. Stagionato: zwarty, ale miękki w strukturze. Im starszy, tym bardziej twardnieje i nadaje się do przyprawiania.



Po zapachu Fresco: zapach przypominający jogurt i masło. Stagionato: zapach chleba lub ciasta do pizzy, orzechów laskowych i migdałów.

Po smaku Fresco:  smak bardzo delikatny i przyjemny. Stagionato: smak silny, bogaty i intensywny. Rozwija się w kierunku przypraw a nawet pikantnych nut.

Parmigiano Reggiano, a inne twarde sery długodojrzewające

Jaka jest zasadnicza różnica między tymi serami tłumaczy nam Marco Ghia: „Konserwanty i ich brak. Specyfikacja produkcji podana przez Konsorcjum Parmigiano Reggiano zabrania użycia jakiegokolwiek konserwantu.

Parmigiano Reggiano musi być w 100% naturalny, bez dodatków jakichkolwiek konserwantów. Inaczej jest jeśli chodzi o inne sery długodojrzewające – przy ich produkcji dopuszcza się użycie pewnych konserwantów. Powodem jest przechowywana w silosach trawa. Aby uniknąć ryzyka skażenia produktu, używa się lizozymu (2-2,5 mg na litr) jako środka, który zapobiega tworzeniu się kultur bakteryjnych w okresie dojrzewania sera.”

Zapraszamy do współpracy! Więcej informacji na temat kampanii, oznaczeń oraz opatrzonych nimi serów znajdą Państwo na stronie www.taksmakujedolcevita.pl

Kontakt dla prasy:  Aneta Kołaszewska 601 827 682 pr@taksmakujedolcevita.pl

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Nowości produktowe
© Copyright papaja.pl 2001-2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.