< WRÓĆ DO Kalejdoskop

Miejskie pszczoły w centrum uwagi czyli dbajmy o córki słońca

Kalejdoskop2017-04-05
Dbajmy o pszczoły dla naszego dobra, dla otaczającego nas środowiska – takie przesłanie płynie z I Forum Pszczelarzy Miejskich. To cenna inicjatywa Regent Warsaw Hotel zorganizowania ważnej debaty w piątą rocznicę zaistnienia pszczelarstwa miejskiego w Polsce, które w 2012 roku zaczęło się od pasieki założonej na dachu hotelowego budynku: -„Chcemy dotrzeć z ideą miejskiego pszczelarstwa do mieszkańców, władz miasta, mediów, podkreślając rolę pszczół w każdym aspekcie życia człowieka” – mówi Magdalena Jaworska, kierująca marketingiem pionierskiego hotelu.
 
Stowarzyszenie „Polska Ekologia” i Deutsche Bank Polska oraz Spółka Pszczelarium.pl, a także Autorska Pracownia Architektury Kuryłowicz & Associates  jako partnerzy całego przedsięwzięcia zaprezentowali rozmaite aspekty bioróżnorodności i ekosystemu miejskiego. 
 
Doświadczony arcypszczelarz Marek Barzyk ze wspomnianego Stowarzyszenia zwrócił uwagę na fakt powrotu tych skrzydlatych przyjaciół na zurbanizowane miejsca, na których  egzystowały wcześniej – gdy były to tereny zielone. I powrót się udał, a urobek w postaci setek  litrów własnego, przedniego miodu wzbogaca pożywienie wielu miejskich pasieczników i ich rodzin oraz znajomych.
 
 
Zdrowotne właściwości miodu i produktów pszczelich przedstawił  ginekolog i endokrynolog Arkadiusz Kapliński, wykorzystujący apiterapię  w swojej praktyce lekarskiej, stojący na stanowisku, że miód to źródło unikalnych składników odżywczych, a jego systematyczne spożywanie może przyczynić się do poprawy zdrowia: –„ Największą bombą zdrowotną jest pyłek i pierzga, a spożywanie ich jest szczególnie ważne podczas prowadzenia ciąży”.
 
Godna uwagi jest wypowiedź Pawła Krajmasa prezesa Stowarzyszenia „Polska Ekologia”:  - „Miód to zaledwie 10% wartości pracy miodziarek, najważniejsze to zapylanie 80% roślin, zwłaszcza jadalnych. Dzięki temu naturalnemu procesowi plony rosną o 40%.  A zmniejszenie liczby rodzin pszczelich w ostatnich latach ma w skali roku wymiar w postaci strat rzędu 2,5 – 3 mld zł. Gdy będzie więcej pszczół, tym mniej może być agrochemii. Dlatego uważam, że każde debata, wymiana poglądów  jest szczególnie cenna. Nie trzeba chyba dziś nikogo przekonywać, że dzięki rozwijaniu pszczelarstwa miejskiego  wzrasta społeczna wiedza o roli skrzydlatych przyjaciół. Cieszy organizowanie kursów dla dorosłych i pokazów w przedszkolach.  
Przypominam, iż rolnictwo i przetwórstwo ekologiczne, którego jesteśmy częścią, dostarcza żywność wolną od chemii. W naszym Stowarzyszeniu znamy problemy pszczelarzy, mamy bowiem w swoim gronie klasycznych pszczelarzy i osobę łączącą oba nurty – pana Marka Barzyka  -  naszego członka  opiekującego się ulami na dachu hotelu Regent  i na dachu biura Deutsche Banku Polska”.
 
Maciej Bartoń ze Stowarzyszenia „Polska Ekologia”,
 
Uzupełnił tę opinię Marek Barzyk:  -„wyniki badań miodu miejskiego były wielce pozytywną niespodzianką. Podobną refleksję przedstawił mi laborant w Instytucie Pszczelarstwa w Puławach badający urobek warszawskich pszczół”.                                                
Za podsumowanie tego wyjątkowego spotkania niech posłuży stanowisko Pawła Krajmasa, który  położył nacisk na konieczność  zwiększenia świadomości społecznej na temat roli pszczół w otaczającym nas świecie. Ochrona ekosystemu to wspólne dobro. 
 
A smacznym akcentem jest kulinarne wykorzystanie miodu przez miłośnika miejskiego pszczelarstwa - Dariusz Suchenka - szefa kuchni i opiekuna pasieki  Regent Warsaw Hotel, z całym sercem rozwijającego innowacyjne sposoby rozsławienia pszczelarskiej idei. Można więc w hotelowej restauracji „Venti-tre” skosztować  łososia w miodowym winegret, kaczki w miodzie z grzybami i kluseczkami z ricottą, na deser zaś zamówić lody cydrowo-miodowe ze świeżymi owocami.
 
Prosta droga wiedzie przez żołądek do … świadomości.
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Kalejdoskop
© Copyright papaja.pl 2001-2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.