< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Wręczenie nagród AIG PRIX oraz ARS COQUINARIA Akademii Gastronomicznej

Wydarzyło się2017-02-03

Nagrodzeni przez Akademię Gastronomiczną

 

Dnia 30 marca br. w Hotelu Bristol w Warszawie odbyła się uroczysta Gala wręczenia nagród AIG PRIX oraz ARS COQUINARIA.

Działania Akademii Gastronomicznej w Polsce ukierunkowane są na rozwijanie i propagowanie szeroko pojętej polskiej sztuki kulinarnej oraz wspieranie inicjatyw sprzyjających jej promowaniu.
 


W tegorocznej ceremonii udział wziął gość specjalny – Honorowy Prezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej Don Rafael Anson oraz Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Sportui Turystyki minister Dawid Lasek, a także Ambasadorowie Hiszpanii, Francji oraz Meksyku – krajów o niezwykle rozwiniętym poziomie gastronomii.
 


W wydarzeniu wzięli również udział zeszłoroczni laureaci nagród AIG PRIX, zdobywcy stażów ufundowanych na przestrzeni lat przez Akademię oraz licznie zgromadzeni członkowie Akademii i przedstawiciele zaprzyjaźnionych instytucji czy mediów gastronomicznych.
 
 
Po zakończeniu oficjalnej części wieczoru, zgromadzeni goście mieli okazję docenić kunszt szefa Marcina Filipkiewicza podczas przygotowanego przez niego specjalnie na tę okazję menu degustacyjnego. Wina dobrał Piotr Kamecki, zaś słodkim zakończeniem wieczoru były petit four przygotowane przez Krzysztofa Rabka z Odette.
 
Wśród dotychczasowych laureatów nagród AIG PRIX w Polsce wymienić można:
• Prix au Chef de L’Avenir: Wojciech Modest Amaro, Karol Okrasa, Paweł Oszczyk, Witek Iwański, Marcin Przybysz
• Prix au Sommelier: Paweł Białęcki, Marcin Kur, Paweł Zduniak
• Prix de la Litérature Gastronomique: Łukasz Modelski, "Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu." Wydawnictwo Literackie (2015);  Paweł, Hanna Lis „Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków”, Wydawnictwo Nasza Księgarnia (2016)
• Prix Multimedia: Jan A.P. Kaczmarek Transatlantyk Festival Poznań (sekcja Kino Kulinarne) (2015), Nina Terentiew Telewizja Polsat (2016)
NAGRODY AIG PRIX 2017
(przyznawane za dokonania w roku 2016)
 
Akademia Gastronomiczna w Polsce nominuje rokrocznie polskie osobistości gastronomiczne do  prestiżowych nagród AIG PRIX - przydzielanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się na obszarze danego kraju międzynarodowym poziomem. 

• Prix au Chef de L’Avenir / Nagroda Szefa Przyszłości
Marcin Filipkiewicz, Restauracja Copernicus (Kraków)
 

• Prix au Chef Pâtissier / Nagroda Szefa Cukiernictwa
Krzysztof Rabek, Cukiernia Odette (Warszawa)

• Prix au Sommelier / Nagroda Sommeliera
Piotr Kamecki, Winetaste by Kamecki (Warszawa)

• Prix de la Littérature Gastronomique / Nagroda Literatury Gastronomicznej
Magdalena Tomaszewska-Bolałek: “Polish culinary paths”, Wydawnictwo Hanami

• Prix Multimedia / Nagroda Multimediów
Daria Pawlewska, Magazyn KUKBUK
 
Dzięki uprzejmości partnerów Akademii Gastronomicznej – ZL Nałęczów Zdrój właściciela Cisowianki Perlage, Dajar Sp. z o. właściciela marki Ambition oraz Vorwerk Polska – prezydent Akademii Maciej Dobrzyniecki wręczył laureatom wyjątkowe nagrody:
 
• Marcin Filipkiewicz – staż w restauracji Georges Blanc (Francja), 3 gwiazdki Michelin
• Piotr Kamecki – study trip po regionie Priorat, Hiszpania

 Krzysztof Rabek – urządzenie Thermomix TM5 firmy Vorwerk

 
NAGRODY ARS COQUINARIA
POLSKIEJ AKADEMII GASTRONOMICZNEJ
 
Przyznane po raz kolejny w 3 kategoriach:
MISTRZ MISTRZÓW - mentorowie pokoleń polskiej gastronomii, wybitne osobistości kulinarne
PRZYJACIEL SMAKU – nagradzamy tych, którzy przyczyniają się do rozwoju i podnoszenia poziomu polskiej gastronomii
POLSKI PRODUKT - dla wybitnych polskich produktów, które zyskały uznanie na światowych rynkach i stają się ambasadorami polskiej gastronomii
 
Nagrodzeni:
 ARS COQUINARIA w kategorii Mistrz Mistrzów  - Adam Pawłowski MS
• ARS COQUINARIA w kategorii Przyjaciel Smaku – Noble Concierge (Wine&Food Noble Night)
• ARS COQUINARIA w kategorii Polski Produkt – Śliwka Nałęczowska

Maciej Dobrzyniecki
Prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej
Sekretarz Generalny Europejskiej Akademii Gastronomicznej

Fot. Miśko Collective Daniel Miśko

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS