< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Sportowa Wiosna zakończona !

Wydarzyło się2017-03-11

 

Mimo iż dopiero mamy przedwiośnie w Hotelu Mistral Sport w Gniewinie, w dniach od 06-07.03 marca odbył się konkurs kulinarny -,,Sportowa Wiosna”.
 

 
 Celem "Sportowej Wiosny 2017" jest popularyzacja wiedzy kulinarnej i najnowszych trendów gotowania. Po zeszłorocznym sukcesie organizatorzy postanowili jeszcze raz zorganizować konkurs, w tym roku jednak rozszerzyli formułę, dopuszczając do startu nie tylko młodzież szkół gastronomicznych, ale też profesjonalnych kucharzy!
 
 
Patronat honorowy nad konkursem objął Klub Szefów Kuchni, nie zdziwił więc fakt, że w składzie jurorskim znaleźli się jego członkowie, wśród nich sam Prezes KSK Jarosław Walczyk, a także Tomasz Jakubiak - znany kucharz i dziennikarz kulinarny, Sebastian Olma – zwycięzca II Top Chef, Patryk Dziamski – Uczestnik Top Chef,, a także Jacek Fedde – Fedde Fedde Gdynia, Sebastian Truszkowski - Hotel Aubrecht, Tomasz Milewski – Hotel Mikołajki oraz Tomasz Deker - cukiernik. 
 
 
Tematem przewodnim ​były potrawy nawiązujące do sportu oraz deser z wybranej czekolady, inspirowany Hiszpanią. Zawodnicy w ciągu 90 minut musieli przygotować sześć porcji dania głównego oraz sześć porcji deseru.

Dwudniowe zmagania wyłoniły zwycięzców, decyzją jury :
w kategorii uczniowie:
 
I miejsce: *ZSG Bydgoszcz, Adam Rzęski ,Patryk Kamiński
II miejsce: *ZSGH Gdańsk, Kacper Serafińczuk, Kamila Formela
III miejsce: *ZSP Kłanino, Monika Goyke, Małgorzata Drzeżdżon
 

Kucharze profesjonaliści:
I miejsce: +nagroda specjalna od Honorowego Konsula Królestwa Hiszpanii – Prezydenta Akademii Gastronomicznej
*River Style Hotel& SPA  - Marcin Stadler
*Restauracja Bulaj - Karolina Lindstädt


Poliki z łososia/czarna soczewica/groszek cukrowy/pietruszka/gruszka/burak/maliny/ziemniak truflowy/marchewka/brukselka/cukinia/sos z pomarańczy/


 
Gruszka/lody szafranowe/sernik z koziego sera/beza/chips z chorizo/sos pietruszkowo – pomarańczowy

 

II miejsce:
*Restauracja  AMBER SIDE Gdańsk
- Michał Przewoźnik, Krzysztof Majewski

Dorsz Skrei/chips ze skóry/ skwarki z mięsa dorsza/ fond z dorsza/ młode szparagi/emulsja z marchewki/piklowany burak/



Brownie mocno czekoladowe/ popcorn z kaszy gryczanej/mrożone owoce/sosem z białej czekolady/


 
III miejsce:
*Restauracja Tawerna Strand Puck
- Patryk Galewski , Weronika Bystram



Filet z sandacza smażony na klarowanym maśle podany na gorącej sałatce z zielonych warzyw z emulsją z młodej cebuli i soczewicą.



Ryż na mleku w aromacie z cytrusów, kardamonu, wanilii, cynamonu z churros z sosem czekoladowym i migdałami w cukrze.
 

 
Organizatorzy byli pod dużym wrażeniem konkursowych dań, konkurs przebiegał bez zakłóceń i w przyjaznej atmosferze, młodzież miała okazję podpatrzeć jak pracują profesjonaliści, to dla nich była doskonała lekcja.
Ogromne gratulacje dla wszystkich zwycięzców i zawodników za udział i chęć walki. Do zobaczenia za rok !

Galeria :https://drive.google.com/drive/folders/0B6Foer6XBecwNHRxa3pnMGtWR0U

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS